„Канаринци” полећу на вишем нивоу

У бројној спортској породици Новог Сада развија се и такмичи на свим нивоима, од општинског до елитног српског нивоа, 28 фудбалских клубова.
РФК Нови Сад 1921
Фото: РФК Нови Сад 1921

Њиховом традицијом диче се и навијачи и сви грађани који прате најважнију споредну ствар на свету. У професионалном јату су три новосадска колектива: суперлигаши Војводина и Младост Гат и прволигаш Нови Сад, који сутра започиње прволигашки живот.

Популарни „канаринци“, тријумфом у јужној групи Војвођанске лиге, изборили су пласман у Српску лигу, група Војводина, али су присаједињењем Пролетера са Слане баре заузели његово место у другом степену такмичења. Када је реч о сарадњи РФК Нови Сад и Пролетера спортски директор клуба Зоран Говедарица оценио је да је то потез за пример и за хвалу, како за фудбал у Новом Саду тако и за локалну заједницу у којој је присаједињење наишло на позитиван ођек.

– Сматрам да је учињена добра ствар, да оба клуба доносе нешто важно – оценио је Говедарица. -  Пролетер није  имао могућност за изградњу бољег стадиона ни трибина, а постојећи објекат на Сланој бари не испуњава критеријуме за организацију утакмица. С друге стране, Нови Сад има одличну инфраструктуру, тако да је дошло до сарадње која ће користити свима. Имали су слуха људи из Пролетера и Новог Сада, наравно уз дозволу и помоћ града, као и градоначелника Милоша Вучевића. Као неко ко је доста времена провео на Детелинари, мислим да је то одличан потез и да ће се по завршетку радова на стадиону јасно видети сви бенефити присаједињења.


Клуб легенди

Нови Сад је клуб богате традиције, чији су дрес прославили великани не само домаћег фудбала. Спортски директор Зоран Говедарица са одушевљењем је причао о људима који су били део Новог Сада.

– Заиста је фасцинантно колико је легенди поникло на Детелинари. У првом реду то су Славиша Јокановић, Мирко Бабић, Миодраг Пантелић, Љуба Дунђерски, Миња Радаковић, то су људи који су помагали клуб и заиста ми је жао што не могу све да их поменем. Мислим да би ми мало било три сата, али верујем да ћемо у наредним разговорима поново обратити пажњу и на оне који су дали немерљив допринос у стварању клуба велике традиције какав је Нови Сад – рекао је Говедарица.

Поверење тренеру Радуновићу

У клубу су променили све, из корена. Од играчког кадра до управе те је тако на клупу сео нови тренер Александар Радуновић којем је ово први самостални посао у сенироском фудбалу.

– Радуновић има пуну подршку управе и сигурно је да не би био овде да ми не видимо да он може да обави посао на најбољи начин. Довођењем младог тренера желимо да покажемо да смо клуб који жели да промовише како перспективне играче тако и тренере којима дајемо пуну слободу да нас воде ка успесима које су некадашње генерације оствариле – јасан је спортски директор.

Кадровање у колективу

Многе промене и у играчком кадру и у саставу стручног штаба обележиле су прволигашки старт Новог Сада. Клуб су појачали: Александар Андрејевић, Душан Влалукин, Милош Радивојевић, Филип Мирковић, Немања Илић, Срђан Вујаклија, Страхиња Каришић, Никола Тричковић, Владан Милосављев, Божидар Благојевић, и Владан Елесин. Колектив су напустили: Петрић, Илић, Марјановић, Скопљар, Танасин, Дунђерски, Владисављевић, Калуђеровић, Томовић, Стојановић, Митровић, Нинковић и Жугић.

Прелазни рок још није завршен те су корекције у тиму извесне. Тренер првог тима је Александар Радуновић.


У Новом Саду су сагласни да је пред њима сезона у којој би требало осигурати статус прволигаша. Уз такмичарски императив, важно је да се заврше радови на изградњи трибина. Нажалост, “канаринци“ неће моћи да играју први део шампионата пред домаћом публиком, али сигурно је да ће по повратку на Детелинару навијачка група „корида“ показати колико значи својим љубимцима. Када је реч о такмичарском делу Говедарица је истакао да за све треба време па тако и за настанак конкурентног тима који може свима да изађе на црту.

– Пред нама је период потпуног ремонта, готово све у клубу је ново. На тренеру Радуновићу је да вредно ради са екипом, а ми остали смо ту да створимо што боље услове за напредак. Сматрам да имамо тим који може да се носи не само са свим екипама у Првој лиги, него би се и у елити добро снашли. Наш тим су појачали играчи који имају искуство играња у иностранству и који иза себе имају одређене резултате. Наравно, ту су и наши млади фудбалери пред којима је пуно рада и одрицања. Већ сам поменуо, али морам да нагласим све предности Детелинаре: поред одличне инфраструцтуре, овај део града може да се похвали са чак две и по хиљаде основаца, које похађају наставу у двема школама у непосредној близини стадиона, што је велики залог за будућност – закључио је спортски директор новог српског прволигаша Зоран Говедарица. 

В. Гвозденовић

EUR/RSD 117.0912
Најновије вести