Капитен Саша Томановић шесту сезону је у екипи ТСЦ-а

ТСЦ јесте у позицији да у актуелној сезони предводи војвођанске клубове у трци за позиције које воде ка Европи.
С. Шушњевић/Саша Томановић, капитен Тополчана
Фото: С. Шушњевић/Саша Томановић, капитен Тополчана

Поред трећег места на табели, сведоче о томе и појединачна признања на крају претходне године. Шеф струке Жарко Лазетић проглашен је за тренера године, одлуком Извршног одбора ФСВ, док је у традиципоналном Дневниковом избору најбољих спортиста за најбољег фудбалера проглашен везиста бачкотополчана Ифет Ђаковац. Међутим, сви у клубу, од чланова Управе и стручног штаба до играча, капитена Сашу Томановића издвајају као истинског вођу генерације на путу ка европским изазовима. Шесту сезону је у саставу ТСЦ-а. Карактеристичан је његов прелазак у јулу 2017.године из тада суперлигашког Јавора у клуб нижег ранга.

-Тадашњи тренер ТСЦ-а Золтан Сабо, који ми је раније био тренер у сомборском Радничком, позвао ме је у Бачку Тополу – са сетом у гласу присетио се Томановић прерано преминулог стручњака, чије су заслуге за компоновање суперлигашког тима биле огромне. – Ја сам њему веровао без резерве и када ми је предочио ситуацију у ТСЦ-у и амбиције клуба у перспективи, прихватио сам његову понуду и дошао у Тополу. Како дошао, тако и остао до данашњег дана. И никада се нисам покајао, напротив. Било је упитних погледа, неразумевања околине, али ја сам рекао нека ми испуне пола од онога што сам очекивао, бићу пресрећан.


Уговор истиче на крају сезоне

Саша Томановић има уговор са ТСЦ-ом до краја сезоне. У септембру је прославио 33. рођендан. У екипи ТСЦ-а одиграо је 173 првенствене утакмице и постигао 24 гола. У Купу је дрес облачио осам пута, а убележио је и две утакмице у квалификацијама за Лигу Европе.

- Искено се надам да бих могао још две -три године да одиграм на нивоу – оптимиста је Томановић. – Одлично сам физички припремљен, атмосфера у клубу ме подмлађује. Само да ме повреде заобиђу и проблема неће бити.


Томановић игра на позицији дефанзивног везног играча, мада је по потреби ускакао и на одговорно место централног бека. Увек спреман да одговори на све тренерове захтеве, и после безмало шест година у ТСЦ-у не штеди комплименте на рачун клуба у коме је остварио све своје жеље.

-Не 100-процентно, остварила би се моја очекивања и преко тога, када би то матрематички било могуће. – шаљивом рачуницом, али врло озбиљним поређењем учврстио је свој утисак о првобитној одлуци капитен ТСЦ-а. – Све оно што су ми тада Сабо и директор Палађи обећали све су испунили, све што су наговестили и испланирали остварено је до најситнијих детаља, а ја сам пресрећан што сам у томе учествовао.

Мало ко може да разуме како колектив без изразитих звезда, без којих се не може, делује тако моћно и самоуверено до позиције трећег клуба у држави.

-Сви наши играчи имају квалитет који захтевају изазови елитног такмичења у Србији. Међутим, више од индивидуалних вредности сваког појединца, вредна је компактност колектива, као и атмосфера у свлачионици, као један од врло значајних предуслова за јединство и спремност да играмо сви за једнога и један за све. Код нас није обичај да нам дође у једној тури по 10-15 играча. Управа, на предлог струке, у сваком прелазном року надограђује базу са двојицом-тројицом нових играча. Тако је случај и у овом прелазном року. Мислим да је то разлог зашто смо и без великих звезда конкурентни свима у српској Суперлиги.

На крају прве суперлигашке сезоне ТСЦ је изашао на европску сцену и тиме подигао висок клупски ниво у јавости, из кога је произашло и велико очекивање навијача у сезонама које су уследиле. Сада се од ТСЦ-а стално очекује Европа.

- Ми смо на одличној позицији и нисам нескроман ако кажем да смо спремни и способни да ту позицију и сачувамо до краја првенства. Истина, пут до циља је дуг, али ми имамо чврсту основицу да верујемо у такав епилог такмичења. Сваку утакмицу идемо на победу, то ће вам рећи сваки играч ТСЦ-а, сваки члан стручног штаба, а то и сви у клубу и око њега од нас и очекују. Крећемо из Новог Пазара. који јесте велико изненађење сезоне. Поштујемо тај клуб, изненадили су нас у нашој Арени, знам да ће то бити тешко гостовање, али верујем да ћемо бити спремни за реванш у пуном капацитету. Истина је да једна утакмица не решава пуно, али позитиван резултат на старту наставка првенства значио би у стицању самопоуздања и развоју победничког менталитета у одбрани трећег места на табели – оптимистички је почетак нове такмичарске године у наставку сезоне најавио капитен ТСЦ-а Саша Томановић.  

Л. Бакмаз

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести