Катар запослио бившег агента ЦИА да шпијунира ФИФА

ДУБАИ: Асошијејтед прес дошао до сазнања да је у цео пројекат владе Катара у вези са добијањем домаћинства Светског првенства у фудбалу 2022. године био укључен и агент америчке безбедносне агенције (ЦИА).
katar doha
Фото: pixabay.com

Одабир Катара за домаћина Мундијала од првог тренутка изазвао је доста контроверзи, а све је почело оптужбама о корупцији према некадашњем првом човеку ФИФА Јозефу Сепу Блатеру.

Наставило се писањем о нехуманим условима и погибијама радника на изградњи стадиона, да би Асошијејтед прес дошао до сазнања да је у цео пројекат владе Катара био укључен и агент америчке безбедносне агенције ЦИА.

Како се наводи у извештају, у целу операцију тамошње владе, још од 2010. године, био је укључен и некадашњи оперативац америчке безбедносне агенције (ЦИА) Кевин Чалкера, који је имао задатак да шпијунира фудбалске званичнике широм света, али и да помоћу шпијунских метода из њих извуче кључне информације у вези домаћинства.

Новинари АП-а имали су увид у листу позива, поруке, мејлове и пословна документа Чалкера, који је имао и званичну мејл адресу на домену катарске владе.

Међу позивима, пронађени су и бројеви неколицине људи који су директно одлучивали о наредном домаћину Светског првенства.

Осим прислушкивања и крађе информација, Чалкер је у склопу свог задатка правио и лажне профиле на друштвеној мрежи Фејсбук, где је сликама атрактивних девојака намамљивао званичнике да се уопште упусте у конверзацију с њим.

Чалкер је експресно демантовао наводе иако се на фотографијама јасно види у друштву споменутих званичника, назвавши их срамотним и истакавши да су документа до којих је АП дошао фалсификати.

С друге стране, челници Међународне фудбалске федерације и Фудбалског савеза Катара нису желели да се оглашавају по овом питању.

Цео случај привукао је пажњу и америчког Конгерса, који је покренуо истрагу због све већег броја бивших оперативаца који се после пензионисања упуштају у овакве послове, посебно у пределу Блиског истока.

"Кевин Чалкер је бивши агент ЦИА, а своју сарадњу са владом Катара започео је још 2010. године, када су и почеле кандидатуре за Мундијал. Наша истрага пронашла је доказе који говоре да се он бавио класичним шпијунским послом, пре свега усмереном према ривалима за домаћинство Светског првенства, али и највишим званичницима ФИФА", рекао је Алан Судерман, новинар АП.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести