Комплетна замена траве на „Карађорђу“ једино решење

Деценијама уназад је стање травнате подлоге на стадиону “Карађорђе” било такво да су ФК Војводина и град Нови Сад њоме могли да се диче.
Karadjordje 1
Фото: По лошем терену играна утакмица Војводине и Напретка, фото: Ј. Грлић

Узимана је, чак, као пример за остале средине и практично није било играча који није волео и уживао да на њој заигра. Нажалост, времена су се променила и, сви они који су гледали уживо утакмицу између Војводине и Напретка у прошлу суботу, били су најблаже речено непријатно изненађени како је терен на “Карађорђу” изгледао. Уз то, на њега су се жалили и чине то и сада, сами фудбалери, тренери и званична лица, који себи не могу да дођу колико је новосадска трава руинирана.

„Сусрећемо се са специфичним проблемом који је изазвао коров под називом мухар - рекао је управник “Карађорђа” Габор Дудаш, човек под чијом директном ингеренцијом се налази овај спортски објекат. - Та биљка цвета крајем јуна и почетком јула месеца и шири се, баш попут рака, веома брзо, па је читав травњак прекрила у року од само месец и по дана. С друге стране, нисмо имали и немамо довољно времена да одреагујемо како треба и изведемо комплетне радове на санацији због велике заузетости терена. Подсетићу да су од лета на овамо на “Карађорђу” утакмице играли Спартак, Пролетер, Војводина и млада репрезентација Србије и да је одрађен велики број тренинга тих екипа. У нормалним околностима, терен би издржао такво оптерећење, али с проблемом који има то није било могуће.“

Јесењи део сезоне је негде на половини, играће се још доста утакмица и питање је хоће ли заражена трава то уопште моћи да истрпи.

„Мухар припада истој породици биљака као и трава и препарати за његово искорењивање су веома скупи. Уз то, када попрскамо заражену траву, потребно је да она одстоји без употребљавања барем недељу дана, а после тога на терену има радова за још барем пет следећих дана. За сада, време нам иде наруку јер је доста топло, па још увек траје период вегетације, иако је он најизраженији у септембру. Међутим, овај проблем није од јуче и тренутно настојимо да урадимо све што је у нашој моћи, како би трава некако издржала до краја полусезоне. И прошле недеље смо радили на њој, машине су изашле буквално пет сати пред почетак утакмице с Напретком и због тога је подлога изгледала веома ружно. Схватите, терен је прошао својеврсну хемотерапију, потребно  је време за његово лечење, а њега немамо.“

Шта је то што треба да се уради у будућности, па да травната подлога  поново заблиста у некадашњем сјају?

„Сваке године понавља нам се ова мука са мухаром и док бусенови траве не буду комплетно замењени то ће нам се дешавати поново и поново. Земљиште је заражено и не видим друго решење осим овог. Е, сада, то може да се ради једино у периоду вегетације, током пролећа или у септембру. Војводина је обезбедила средства и урадили смо оно што смо сада могли, па је обављена аерација терена у два смера - избушене су рупе, почупан је коров, бачено је 250 кг семена траве и око 200 кг квалитетног ђубрива. Сада би неопходно било да терен мирује, а то, видите и сами, није могуће. Тек када све “операције” будемо извели и када трава комплетно буде замењена моћи ћемо да причамо на тему враћања некадашњег сјаја терену на “Карађорђу”“, рекао је Габор Дудаш.

А. Предојевић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести