Коста Папић предлаже драстичне промене правила фудбалске игре (1)

Фудбал је деценијама најпопуларнија спортска игра у свету. Има многобројне обожаваоце, али је најтврдокорнији када су у питању евентуалне промене правила.
Приватна архива/Коста Папић
Фото: Приватна архива/Коста Папић

Занимљиву идеју о њиховим изменама има новосадски тренер Коста Папић, који више од две деценије ради с најбољим клубовима у Африци.

- Фудбал је спортска игра с лоптом која је претрпела најмање измена– рекао је Папић. - Сви остали спортови мењали су правила која су повећала квалитет и интересовање у јавности. Нећемо објашњавати зашто је до тога дошло, али је поента у томе да то није било само да се нешто промени. Не треба да постојећа правила модификујемо, него та правила треба потпуно да се промене. Сва правила која су доношена до сада и која су тестирана у разноразним лигама (немачкој, италијанској и многим земљама за које не знамо), нису нашла примену. Вероватно из неког одређеног разлога. Покушао сам да њиховом променом допринесем развоју и напретку фудбала. Моје искуство у Европи и Африци, где сам водио разне селекције и тимове, помогло ми је да дођем до закључка да би се фудбал директно променио набоље.

У ком смислу ?

- Те промене би допринеле да нам играчи више нису у тој мери исцрпљени као сада. Смањио би се број повреда, јер смо, у ситуацији коју имамо. дошли до тога да фудбалска утакмица траје практично у недоглед. Ви данас не долазите на утакмицу као што се некада долазило, када сте стизали сат и по пред почетак, одгледали сат и по времена (реч је о првенственим сусретима где нема продужетака) и после одлазили кући. То укупно изађе око три сата. Сада утакмица траје и по три-четири сата. Сат времена раније дођеш на утакмицу, па загревање, излазак играча на терен, руковање, сликање, припрема за почетак... Затим, следи 45 минута првог полувремена ефективно, а може да потраје и читав сат: онај се повредио, други симулра повреду, улазак доктора, итд. Па долази 15 минута одмора и потом опет излазак на терен и поново сличне ствари као у првом полувремену. И све то продужава време боравка на стадиону. Питам се: да ли се ико сећа које је друго полувреме трајало 45 минута? Не више! Оно траје минимум 60 минута, због промене играча и повреда, симулирања, тактичког одуговлачења. Што се тиче промена које би требало да уследе и односе се на искоришћеност играча, њихов замор, време опоравка и  рехабилитације, све би се убрзало и техничко-тактички све то потпуно мења. А остаје у оквирима у којим фудбал постоји. Број играча на терену је исти, остале би димензије терена, основна правила игре - корнер, пенал, офсајд. Е, сада, фудбалски судија више није главни актер меча, него враћа позицију коју је имао. Он је ту да пресуди када је дошло до прекршаја. Није он тај који утиче на резултат, нити онај који би требало било шта да промени. Он само треба да буде део фудбалске игре и да пресуди да ли је постојао фаул, офсајд или пенал. Ништа више. Он треба само да буде заштитник правила – судија. Зато се тако и зове.

Када све то погледамо долазимо до још једне значајне ствари, а то су време за рекламе спонзора и финансијски ефекат. Сетимо се пре двадесетак година на СП или шампионатима Европе, или у националним првенствима, да је сваки излазак лопте ван терена и сваки прекид био пропраћен рекламом. И долазили смо у ситуацију да су нам те рекламе сметале. Прећутно је донето правило да их више нема. Сада имамо 45 минута фудбала без реклама. Одгледамо утакмицу и долази полувреме. У том интервалу спонзори имају времена за оглашавање. Омогућава се простор за њихове огласе, па и мањи клубови могу да имају одређену материјалну сигурност. Велики клубови, поготово из “Лига петице” (Енглеска, Шпанија, Италија, Немачка, Француска), немају тај проблем. Клубови из сиромашних земаља на овај начин могу да издржавају играчки потенцијал и систем такмичења. Када то саставимо од почетка до краја, долазимо у позицију да, када техничко-тактички, када играчки опоравак и њихово време проведено на терену, као и интересовање гледалаца поред ТВ-а, али и оних који долазе на стадионе, повећавамо, а тиме смо повећали и занимање за мање клубове. Сада у Немачкој имамо просек од 50.000 гледалаца по утакмици, у Енглеској између 50 и 80.000, а о Реалу и Барселони и да не причам. Румунија, Бугарска, Хрватска, БиХ и Србија такође имају фудбалере. У Бразилу или Аргентини и Јужној Африци имате дербије на којима је по 100.000 људи, а на осталим утакмицама их нема ни 2000. Да би се то променило у фудбалу, а може, треба поправити позицију у којој је сада.

С. Јаковљевић

СУТРА: Ефективно трајање утакмице 60 минута

EUR/RSD 117.1119
Најновије вести