Куп Србије: Партизан мерка дуплу круну, Звезда пехар утехе

Завеса на турбулентну сезону у српском фудбалу биће спуштена вечерас (18) у Хумској финалном утакмицом Купа. У завршној представи војеваће вечити ривали, по десети пут у историји најмасовнијег такмичења, а након 16 година паузе. Славила је Звезда пет а Партизан четири пута. Улог је велики, црно – бели желе дуплу круну, а црвено – бели пехар утехе.
Фудбалери Паризана и Црвене звезде ће одиграти десети пут утакмицу за трофеј Купа
Фото: Tanjug

Има овај дуел у себи и специфичну тежину, да квалитетом и атмосфером поправи суморну слику која је пратила, не баш коректну борбу за шампионским ловором. Свесни су тога у оба табора. - Надам се да ће сви актери уживати у судару сигурно две најбоље екипе у земљи. Ово је најлепша утакмица у српском фудбалу, једино што нам је вредно остало. Дерби је увек и посебна инспирација, привилегија за све нас и обавеза да пружимо максимум - поручио је тренер шампиона Марко Николић. У сличном тону говори и учитељ црвено – белих Бошко Ђуровски. 

- Сви елементи за велику утакмицу, почев од амбијента, треба да буду на високом нивоу.Све мора да прође у спортском тону, да буде поштена борба, па ко буде бољи нека победи – нагласио је Ђуровски. Ко је ближи успеху није једноставно проценити.Партизан је током сезоне у окршајима са великим ривалом остварио два тријумфа и реми. - Партизан има препознатљиву игру, свој стил, добру организацију. Гледао сам та три дербија. Напаравили смо анализу, покушаћемо да извучемо поуке и искористимо неке детаље како бисмо добили утакмицу, али тактика остаје за свлачионицу и играче. Надам се да смо направили неки помак и да ћемо пронаћи снаге и енергије да трофејом обрадујемо навијаче констатовао је Ђуровски.  Увек је психолошки аспект битан у дуелима пуним тензије и у којима нема поправног испита. - Можда смо мало растерећенији јер смо освојили најважнији трофеј у сезони, али имамо силан мотив да освојимо дуплу круну. Поновићу да смо у серији од 36 мечева, да смо расли и јачали кроз тај период. Потрудићемо се да и овај последњи испит у сезони положимо, то је наш дуг према навијачима поручио Николић. О врлинама и манама оба састава два тренера знају све, али тактичке замисли сачували су за свлачионицу. Да ли су могућа нека изненађења остаје да се види. Извесно је да ће Звезди недостајати суспендовани Фримпонг, а решења на позицију штопера нема много. Заправо, тандем са капитеном Луковићем чиниће Ле Талек. И друга дилема је решена, недисциплонавни Канга, који је прескочио дуел против Нишлија, окајао је грехе и биће главни креатор игре. Главни адут Ђуровског могао би да буде распуцани Боаћи.  

На другој страни неће бити пожутелог Милетића и ровитог Евертона. Шансу  на боку добија Мунир, а ударна снага шампиона је ефикасни тандем Леонардо- Ђурђевић. Да ли ће Михајловић и овога пута добити предност у односу на Тавамбу зависиће од тактичких замисли тренера Николића. И још један детаљ у увертири дербија треба да допринесе да финале протекне у коректној и фер борби, а то је избор судије. Правду ће делити најбољи, прослављени интернационалац Милорад Мажић.

Зоран Рангелов

Мажић на центру

Партизан - Црвена звезда

Стадион Партизана. Почетак: 18 (ТВ Арена). Капацитет: 30.000. Судија Мажић (Врбас)

Партизан: Стевановић, Вулићевић, Миленковић, Остојић, Мунир, Јевтовић, Косовић, Јанковић, Леонардо, Михајловић (Тавамба), Ђурђевић

Црвена звезда: Кахриман, Петковић, Луковић, Ле Талек, Анђелковић, Доналд, Ристић, Плавшић, Срнић (Милић), Канга, Боаћи


Партизанов тим скупљи

Велики новац се окреће у светском фудбалу. Уосталом, цифре трансфера, не само оних врхунских играча, су такве да их обични људи не могу ни замислити. А колико вреде наше фудбалске перјанице - тимови вечитих ривала. Уз помоћ специјализованог сајта  Трансфермаркт може се оквирно утврдити цена стартних постава комшија. Партизан има тренутно скупљи тим у вредности 18,6 милиона евра,док црвено бели вреде – 14,7 милиона. Најскупљи је штопер Партизана Никола Миленковић који је већ продат Фјорентини за пет милиона евра. На тржишту је добру цену постигао и голгетер Ђурђевић са 3,5 милиона евра,  а прати га и Бразилац Леонардо са 3 милиона. У редовима Звезде најскупљи је контроверзни Габонац Канга -3 милиона, а следе Боаћи, Плавшић и Доналд који по процени Трансфермаркта вреде по два милиона евра.


Време је за фудбал

Пало је пуно тешких речи у финишу сезоне на релацији вечитих ривала, па радни наслов финала Купа може да гласи- Време је за фудбал. Тим поводом у званичном програму за предстојећи дуел огласили су се челници два клуба и ФСС. - Тешка сезона је иза нас. Партизан је променио тренера, кренуо од нуле, али стигао до низа победа достојног шампиона. Са вером у стручни штаб, играче и менаyмент данас овде стојимо усправне главе борећи се за нови трофеј Купа Србије. Играмо против нашег вечитог ривала, што је највећи изазов и за тренера играче и публику. Парни ваљак је спреман! Он меље и доноси боље сутра, зато идемо по још један трофеј. Напред Партизан!- поручио је председник црно – белих Милорад Вучелић.

У коректном тону утакмицу су најавили и из Звезде.

- У својој богатој историји, Црвена звезда је подигла трофеј намењен победнику националног Купа чак 24 пута, убедљиво највише од свих осталих. Ово такмичење, баш из тог разлога, за нас има изузетан значај. Имамо јасан циљ, да испунимо жељу сваког нашег навијача и да након пет дугих година поново освојимо овај трофеј. Сада је време да играчи покажу снагу и да у овом, нимало лаком тренутку, заувек своја имена упишу у историју Црвене звезде. Сусрет‘вечитих ривала одувек носи посебну тежину и већи притисак него остале утакмице. Овога пута он ће директно одлучити освајача Купа. Све то нам говори да је пред нама изузетно узбудљив меч, у којем ће обе екипе оставити последњи атом снаге на терену, а сви ћемо, несумњиво, уживати у лепом фудбалском амбијенту- истакао је први човек црвено - белих Светозар Мијаиловић.  Своје импресије пренео је и председник ФСС Славиша Кокеза, под чијим патронатом се и одвија најмасовније такмичење.

-  Предстојеће финале доноси нам сусрет великих ривала, вечити дерби, дуел који многе глобалне медијске институције сврставају међу топ пет у свету. И сама та чињеница, рекао бих и привилегија, обавезује нас да у свет пошаљемо слику која ће бити понос фудбалске Србије. Страст на терену и емоција на трибинама је оно што сусрет Црвене звезде и Партизана чини међу највећим на планети, а обавеза свих учесника јесте да све остане у границама спорта и фер-плеја. Тим поводом, пожелео бих свим актерима да уживају у мечу који је био, јесте и остаће празник фудбала - казао је председник ФСС Славиша Кокеза. 

З. Р.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести