Куп Србије: Војводина се не одриче трофеја

НОВИ САД: Фудбалери Војводине опрадали су улогу фаворита и, после много боље игре током читаве утакмице, савладали су подмлађену чету Пролетера.
v
Фото: Nemanja Čović postigao je prvi gol za Vojvodinu/Dnevnik (Filip Bakić)

Тим са Слане баре наступио без више стандардних првотимаца, у неку чувајући се за првенствени сусрет који у понедељак игра са екипом Јавора. Фудбалер одлуке је практично  био некадашњи играч Пролетара Немања Човић, а победу је потврдио Дејан Зукић пред сам последњи звиждук судије Лукића.

Нешто конкретније у утакмицу су ушли фудбалери Пролетера, али правих прилика није било. Прву лепу комбинацију извели су играчи Војводине, који су у 16. минуту стигли до прилике преко Мркајића. Дупли пас на левој страни разменили су Ђорђевић и Младеновић, уследио је фин центаршут левог бека "гостију", Мркаић је главом упутио лопту ка голу, али је Елесин био опрезан и отклонио опасност. Војводина је лагано преузимала теренску иницијативу, па је у 21. минуту поново центрирао Ђорђевић, али је Мркаић лоше реаговао, па је пропала акција "старе даме" која је обећавала.

Пролетер је покушавао да своју игру базира на продорима преко бокова, посебно се у томе истицао Виктор Живојиновић на левој страни, али шанси пред голом Вуклиша није било. На другој страни, међутим, забележили смо неколико покушаја тима тренера Ненада Лалатовића попут шута Стојковићам Човића главом и још једном Мркаића у 39. минуту. Све то није донело неку од прилика које би смо описали као стопостотне.

Одмах од почетка наставка, Воша је показала да је занима искључиво победа и потпуно је преузела све конце игре у својој руци. Тренер Пролетера Жигић покушавао је да размрда своје ученике. Међутим, Никола Дринчић и дружина све жешће су притискали одбрану "домаћина" и практично је било питање када ће се мрежа иза голмана Владана Елесина зањихати.


Лалатовић: Моји играчи морају да буду плаћени

Тренери два новосадска тима, Бранко Жигић и Ненад Лалатовић, сложили су се у оцени да је Војводина потпуно заслужено оверила пласман у четвртфинале Купа Србије. Као “гостујући” шеф стручног штаба, Лалатовић је први добио реч.

Видело се да је Пролетер веома чврст тим и да колега Жигић ради добар посао с њим, истакао је Лалатовић.

За њега је, како је додао, екипа са Слане баре једно од најпријатнијих изненађења у домаћем фудбалу, која, додуше, не постиже много голова, али фудбал се, пре свега, игра за бодове. Због тога је, уосталом, ова екипа на деоби четвртог места у Суперлиги. У сусрету који смо одиграли, била је то скоро изједначена игра, добра и тврда утакмица, из које смо изашли као победници и пласирали се у четвртфинале. Постигли смо два гола, а када у том узпете, онда може да се каже да сте заслужено прошли у наредно коло.

Фото: Golman Proletera Elesin interveniše ispred Bralića/Dnevnik (Filip Bakić)

Потом је тренер Воше нагласио да, због молбе играча које води, мора још једну ствар јавно да каже.

Замолио бих све људе који воде ФК Војодина, да моји играчи буду адекватно награђени за све оно што су до сада урадили. Освојили су трофеј у Купу Србије, изборили пласман у Европу где су на прави начин репрезентовли српски фудбал и били трећи на табели, а и сада се налазе у врху и, ево, прошли су у четвртфинале нашег најмасовнијег такмичења. Нажалост, дугују им се премије за та остварења, рате и већ друга плата... Знам да свуда постоје проблеми, али ми је све теже да мотивишем играче, јер код њих видим незадовољство и нервозу због ситуације у којој су се нашли. Играчи и тренери у српском фудбалу морају да се заштите и да се зна неки ред и мислим да је време да и држава Србија стане иза свих нас, како фудбалера Војводине, тако и иза оних из осталих клубова у нашој земљи.

Наставио је тренер Војводине да излаже проблем с којим се суочава његов тим, истакавши да треба да буду плаћени и сви остали људи  у клубу, који помажу екипи да буде на високом нивоу.

Члановима управе ФК Војводина свака част и на њен рад немам великих замерки, али ја сам тај који је свакодневно с играчима  и видим да су незадовољни и да им је све некако равно. Питају ме када ће примити новац, јер им се он дугује још од јула месеца, а ускоро ће, ево, и децембар. Тај дуг се нагомилава и они су ме замолили да овај проблем јавно изнесем. Знам да је тешка ситуација, да је време короне, али фудбалери морају да буду заштићени и да имају своја редовна примања, јер од њих живе они и њихове породице. Војводина остварује врхунске резултате и жао ми је када видим лица играча, чак и после утакмице против Пролетра, у којој су победили. За клуб и Нови Сад дају 100 одсто и, када имају такав однос према дресу екипе чије боје бране, треба да буду адекватно и плаћени, нагласио је Ненад Лалатовић.

Тренер Пролетра Бранко Жигић честитао је Војводини на заслуженом пласману у четвртфинале Купа.

Војводина је оправдала улогу благог фаворита. Њени играчи донели су у Нови Сад велики трофеј у Купу и то није мала ствар, а сваки Новосађанин и навијач Воше треба због тога да буде поносан. Нисмо били миљеници жреба када смо за ривала добили градског ривала, иако смо били доста храбри у првих 45 минута, али и неконкретни у нападу. У наставку смо пробали с неким изменама, али смо изненада добили први гол, после којег смо имали неке ситуације да евентуално изједначимо, нисмо у тој намери успели. Уследио је други гол и ривал је стигао до заслуженог тријумфа, оценио је Жигић.


У 48. минуту Човић је погодио циљ, али је његов гол оправдано поништен због офсајда. Два минута касније у великој шанси је био Мркаић који се није најбоље снашао, да би у 51. минуту ударац нападача "Сланобараца" Галића био изблокиран.

И коначно, у 61. минуту, видели смо лепу акцију нападача Војводине у три потеза, када је Бојић сјајно упослио Вукадиновића, а овај је асистирао Човићу за вођство свог тима. Наставио је старији новосадски суперлигаш да напада, па у 68. минуту поново шутирао Гемовић а Елесин одбранио, да би девет минута касније, после велике грешке одбране ривала, у прилици био Човић. 

Трудили су се млади фудбалери Пролетера да некако стигну до гола Вуклиша, али у томе нису имали превише успеха. Пред сам крај утакмице, у другом минуту наставка, Никола Дринчић је фантастично упослио младог Дејана Зукића, који је лепо примио лопту и онда матирао по други пут Елесина, оверавају пласман Војводине у четвртфинале.

А. Предојевић

М. Поповић

Пролетер - Војводина 0:2 (0:0)

НОВИ САД: Стадион Карађорђе, судија: Лукић (Београд). Стрелци: Бојић у 61. и Зукић у 92 минуту. Жути картони: Јоковић и Јанковић (Пролетер).

ПРОЛЕТЕР: Елесин 7, Митровић 6, Бацановић 6 (Паповић), Јоковић 6,5 (Миленковић 6,5), Башановић 6,5, Илић 6 (Пејић 6,5), Андрејевић 7, Јанковић 6,5, Живојиновић 6,5 (Глушчевић 6,5), Којић 6,5, Галић 6,5 (А. Ђурић).

ВОЈВОДИНА: Вуклиш 7, Бјековић 7, Бралић 7, Деветак 7, Ђорђевић 7,5, Стојковић 7, Дринчић 7,5, Младеновић 6,5 (Гемовић 7), Човић 7,5 (Зукић 7), Вукадиновић 7 (Ђ. Ђурић), Мркаић 6,5 (Бојић 7).

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести