Квалификације за ЕП: Португал - Србија 1:1

Србија је у свом квалификационом дебију, после велике борбе у Лисабону, постигла одличан реми 1:1 против Португала, вероватно најтежег противника у квалификацијама за Европско првенство.
d
Фото: EPA/MARIO CRUZ

Финиш утакмице, од 80. минута па до краја, потпуно је припао домаћинима, који су на све начине покушавали да стигну до победоносног поготка, али су наши већ видно уморни репрезентативци последњим атомима снаге некако успевали да им се одупру. Одличан и веома шут имао је Гереро у 91. минуту, након којег је безмало цео стадион у делићу секунде почео да слави, али се испоставило да је лопта ипак погодила само спољни део мреже. Главни судија је меч продужио за читавих пет минута али су до тада чак и Португалци почели да показују видне знаке умора и деконцентрације и њихова потпуна опсада нашег гола, истина уз много среће, била је јалова.

Пуно среће смо имали у 72. минуту када је главни судија показао на белу тачку због играња руком Рукавине, али се након консултације са помоћником предомислио и наставио меч без досуђивања пенала за Португалце. Остало је нејасно да ли је линијски судија негирао играње руком, или је претходно био офсајд, што је главни судија уважио и повукао практично досуђен пенал.

Фото: EPA/MANUEL DE ALMEIDA

Највећу шансу да поведу Португалци су имали у 71. минуту, када је у великој гужви у нашем шеснаестерцу чак неколико домаћих играча покушавало да просто угура лопту у мрежу, али се то неким чудом није десило. У контри која је уследила Тадић је имао одличну прилику да казни њихове промашаје али је шутирао поред гола.

Од 65. минута је поново уследио већи притисак Португалаца, док наши играју повученије и као да своје прилике чекају из контранапада.

Србија се није одлучила да брани реми и одлично је отворила друго полувреме, створивши две-три веома пристојне прилике већ на почетку. Португал је затим узвратио и током уводних 15 минута другог дела игре смо гледали динамичну утакмицу као и у првом полувремену, у којој се ниједан тим није наметнуо као потпуно доминантан на терену. Додуше, Португал јесте значајно повећао посед лопте у своју корист у овом периоду игре, али им то није донело резултатски профит.


У 42. минуту Данило је потпуно изненадио нашу комплетну одбрану која се изгледа успавала очекујући полувреме и потпуно се сам просто прошетао између неколико наших играча, да би дриблинг завршио неодбрањивим ударцем са двадесетак метара у сам горњи леви угао Дмитровићевог гола.

У 28. минуту се повредила и прва звезда домаће репрезентације Кристијано Роналдо, а уместо њега је на терен ушао Пици, други сјајни нападач Португалаца.

У то време је Србија успела да се ослободи снажног притиска домаћина, те смо гледали умногоме изједначену игру, с понеком солидном приликом на обе стране, али су мреже мировале.

Мијат Гаћиновић који је изборио пенал из којег је Србија дошла у предност се у 18. минуту повредио, што је нови хендикеп за ионако ослабљени тим Србије, а уместо њега је на терен ушао Немања Радоњић.

Фото: EPA/MARIO CRUZ

Уследио је период од десетак минута доминације домаћина, уз неколико изгледних прилика које само захваљујући сјајним интервенцијама Дмитровића нису резултовале изједначењем.

У шестом минуту севнула је брза контра Србије по левој страни, а Гаћиновића је у настојању да стигне дубоку лопту у противничком казненом простору оборио голман Патрисио. После мало колебања и побуне домаћих играча, судија је ипак потпунио оправдано показао на белу тачку, а Душан Тадић је био прецизан извођач и сасвим изненађујуће довео Србију у вођство већ након прве прилике за наш тим и после само седам минута игре.

Фото: EPA/MARIO CRUZ

Домаћи тим је прву велику прилику имао већ у 4. минуту, али је Каваљо, после потпуно смушене реакције наше одбране, са пет метара шутирао поред гола.

Фудбалска репрезентација Србије је започела учешће у квалификацијама за Европско првенство дуелом против Португала у Лисабону.

С друге стране, Португалцима је ово друга квалификациона утакмица, након лошег дебија и мршавих 0:0 против Украјине, због чега се очекује да ће против Србије морати да заиграју знатно ангажованије пред својом публиком.

Наш национални тим је на мегдан фаворитима квалификационе групе на папиру дошао знатно ослабљен, без неколико стандардних првотимаца али нема сумње да ће изабраници селектора Крстајића дати све од себе да се из Португала врате с добрим резултатом, који ће им дати значајан залет за наставак квалификација...

Србија игра у белим дресовима, а домаћин у црвеним; тимови утакмицу започињу у овим саставима:

Португал: Патрисио, Кансело, Дијаш, Пепе, Гереиро, Б. Силва, Карваљо, Данило, Р. Силва, Соуза, Роналдо.

Србија: Дмитровић, Рукавина, Спајић, Миленковић, Младеновић, Максимовић, Гаћиновић, Лазовић, Тадић, Љајић, Митровић.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести