Квалификације за СП: Португалци нападају Турке

Квалификације за Светско фудбалско првенствио у Катару (21. новембар – 18. децембар) улази у завршну фазу.
ronaldo, tanjug ap
Фото: Kristijano Ronaldo, foto: Tanjug (Elisabetta Baracći/ANSA via AP)

У предстојећих девет дана одиграће се мечеви два последња кола у јужноамеричкој, северноамеричкој  и азиској групи, као и бараж мечеви у Европи и Африци, после чега ће да буде познат 31 учесник Мундијала. Последњи 32. знаће се тек у јуну, када ће, како се надају, и Украјина играти са Шкотском, а онда победник тог сусрета са бољим из окршаја Велс–Аустрија.

За сада је познато 15 учесника, а то су: Немачка, Данска, Србија, Француска, Белгија, Холандија, Хрватска, Швајцарска, Енглеска, Бразил, Аргентина, Иран, Јужна Кореја и Катар. Баражи у Европи су у центру пажње, данас ће се играти четири полуфинална меча: Италија – Северна Македонија, Португал – Турска, Шведска – Чешка и Велс – Аустрија. Русија је дисквалификована, па се Пољска директно пласирала у финале баража.

Бараж се игра и у Африци. Жреб је бико немилосрдан, па на Мундијалу неће бити места једном од финалисти недавно завршеног Купа афричких нација Сенегалу или Египту. У Јужној Америци тренутно су на трећој и четвртој позицији, који води на Мундијал, Еквадор и Уругвај, а за пето, који води у додатни бараж, се боре Чиле и Перу.

У зони Северне и Централне Америке, Канађани Милана Борјана су готово сигурни, а преоастала два места “резервисана” су за Мексико и САД. У азијским квалификацијама Иран и Јужна Кореја су већ осигурали места у Катару, а близу пласмана су још: Саудијска Арабија и Јапан, али пита се и Аустралија, која управо данас дочекује Јапанце. Жреб за Мундијал у Катару на програму је 1. априла од 18 сати у Дохи.     

Г. Ковач

 

ДанасЕвропа

Велс - Аустрија (20.45)

Шведска - Чешка      (20.45)

Португалија - Турска         (20.45

Италија - С. Македонија     (20.45)

Петак – Африка

Конго - Мароко (16)

Камерун - Алжир       (18)

Мали - Тунис     (18)

Египат - Сенегал       (20.30)

Гана - Нигерија (20.30)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести