Лалатовић: Изузетна атмосфера у репрезентацији

У суботу млада У-21 фудбалска репрезентација Србије стартује на Европском шампионату у Пољској у утакмици са Португалијом. Дечаци који су за само две године, од Мундијала на Новом Зеланду када су освојили титулу светских првака, стасали у момчине, чија се вредност мери милионима евра на светском тржишту, имају прилику да потврде високу индивидуалну и екипну класу.
ФСС
Фото: ФСС

Селекција коју води Ненад Лалатовић заиста је тешкој групи (Португалија, Македонија, Шпанија), али фудбалска Србија верује да ће талетована генерација успешно положити испит.

- Играћемо у Бидгошћу, у оквиру Б групе, са селекцијама Португалије, Македоније и Шпаније. Рекао сам и раније, сада ћу само то да поновим, да играмо у својеврсној групи смрти, јер у том друштву фаворита нема. Све четири селекције имају једнаке шансе да оду у полуфинале, а тежину задатка повећава чињеница да ће само првопласирани тим, уз најбољу другопласирану екипу, изборити то право. Дакле, простора за било какве калкулације једноставно нема и од сусрета са Португалијом, у суботу, пуном снагом, вољом и храброшћу морамо да уђемо у такмичење – рекао је за „Дневник“ селектор Лалатовић.

Наши младићи су у Пољску допутовали 7. јуна и припремају се у Гњивину, у кампу који је 2012. године изграђен за потребе репрезентације Шпаније на сениорском ЕП. Тај камп је готово три сата удаљен од Бидгошћа, у који се селекција Србије сели данас.

- Имамо сјајне услове за рад, налазимо се у планинском пределу и, осим људи у хотелу, немамо комшије. Усредсређени смо на оно што нас очекује, радимо свакодневно и сигуран сам да ћемо максимално припремљени дочекати старт на Шампионату. Атмосфера је сјајна, врхунска, свесни смо квалитета који поседујемо, али и тежине задатка који је пред нама. Оптимизам је на највишем нивоу и прилику да све то докажемо имаћемо у суботњој утакмици с Португалцима.

Екипи се придружио пре два дана Мијат Гаћиновић,па је репрезентација комплетна. У њој једино неће бити Сергеја Милинковић-Савића, којем је Лацио забранио учешће на првенству Старог континента.

- Изузетно ми је жао, па и криво, што Сергеј неће моћи да нам помогне у Пољској. Једноставно, Лацио је ставио вето на његово играње, иако је реч о једном од најбољих и најцењенијих младих фудбалера у Европи. Италијанска федерација није правила

никакве проблеме својим репрезентативцима, али су тамошњи клубови забранили неким својим играчима учешће на ЕП и тврдим да ту нема ни речи о фер-плеју.

Веома је интересантно то што ће репрезентацију у Пољској предводити стручни штаб који је до краја првог дела сезоне у Суперлиги Србије био на челу Војводине. Селектору Лалатовићу помажу Драган Шарац и Видак Братић, тренер голмана је Борис Нађ, а аналитичар Драган Вукићевић.

- То је стручни штаб којем треба додати и кондиционог тренера Александра Јанковића, с којим сам на клупи Војводине провео 13 најлепших месеци у мојој досадашњој тренерској каријери. Били смо као једна породица, у којој је свако од нас знао задужења и одлично их спроводио у дело. Уосталом, били смо непобедиви на „Карађорђу“ током читаве једне календарске године, што је резултат какав се не памти. Уз то, општа оцена била је да Воша игра најлепши фудбал у земљи. Управо због свега тога желео сам да поново окупим онај тим људи који је допринео  оном прелепом скандирању у Новом Саду „Лале, мајсторе, води нас до титуле“. Иако је  по мом доласку у Вошу било одређених сумњи, то је нешто што се не заборавља, нешто што човека мора да испуни поносом и додатним адреналином и мотивом. Убеђен сам да ћемо то успети да створимо и у нашој младој селекцији. Лично, Војводина остаје моја велика љубав, клуб у који бих желео да се једнога дана вратим и наставим оно што сам започео, док је мој Чукарички тренутно најорганизованији фудбалски колектив у Србији.

Изазов на Европском првенству су велики, да ли сте спремни да их савладате?

- Волим утакмице у којима су захтеви велики и које производе стресне ситуације. Најбоље функционишем када је адреналин изузетно висок и када пуно избора нема  – поручио је Ненад Лалатовић.

Србија  у суботу игра са с Португалијом, а потом јој следе окршаји са Македонијом (20. јуна) и Шпанијом (23. јуна). Уколико Лалатовићеви изабраници освоје прво место у групи, пласираће се у наредну рунду. Интересовање за утакмице  у Бидгошћу је, како нам је рекао Лалатобић, изузетно, а нама остаје да репрезентацији пожелимо пуно спортске среће и успеха, јер је реч о младићима који су се већ доказали на светској сцени.

А. Предојевић

Лалатовићев избор

Ненад Лалатовић ће у Пољској моћи да рачуна на селедеће фудбалере (испред имена су бројеви дресова) – голмани: 1. Филип Манојловић, 12. Ђорђе Николић, 23. Вања Милинковић-Савић, одбрамбени играчи: 2. Милан Гајић, 3. Немања Антонов, 4. Никола Миленковић, 5. Милош Вељковић, 6. Радован Панков, 13. Мирослав Богосавац, 14. Вукашин Јовановић, 15. Александар Филиповић, играчи средине терена: 8. Немања Максимовић, 10. Мијат Гаћиновић, 16. Марко Грујић, 17. Андрија Живковић, 18. Дејан Мелег, 19. Саша Лукић, 20. Михаило Ристић, 22. Срђан Плавшић, нападачи: 7. Огњкен Ожеговић, 9. Урош Ђурђевић, 11. Александар Чаврић, 21. Немања Радоњић.

Б ГРУПА

Португалија, Србија, Шпанија, Македонија

Распоред утакмица (17. јун)- ГДИЊА: Шпанија – Македонија (20.45), БИДГОШЋ: Португалија – Србија (18). (20. јун) ГДИЊА: Португалија – Шпанија (20.45), БИДГОШЋ: Србија – Македонија (18), (23. јун) ГДИЊА: Македонија – Португалија (20.45), БИДГОШЋ: Србија – Шпанија (20.45).

 

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести