Лалатовић: Није баш увек Звезда побеђивала Ненада Лалатовића

Када међусобни сусрет играју лидер првенства и први пратилац, ту никакве дилеме нема – реч је о великом дербију.
nenad lalatovic, J. Grlić
Фото: Ј. Грлић/Ненад Лалатовић

У таквој ситуацији налазе се актуелни освајач Купа Србије и другопласирани састав на табели Војводине и шампион и убедљиво водећи тим Суперлиге Црвена звезда, који ће сутра мегдан поделити на „Карађорђу“. Новосађани, утисак је, желе да евентуалном победом улију чар неизвесности у борби за титулу, док Београђани, без икакве дилеме,  стижу с намером да велику бодовну предност још више увећају и покажу да су доминантни у домаћем фудбалу. Љубитељи фудбала овај сусрет дочекују с великим интересовањем и права је штета што на трибинама неће бити гледалаца, али ће посредством ТВ екрана пратити дерби на каналима Новосадске ТВ, Аренаспорта 1 и Б92 (17.30).

- Приморани смо да направимо две измене у стартној постави, јер се повредио штопер Синиша Саничанин и млади репрезентативац Мирко Топић – рекао је шеф стручног штаба Новосађана Ненад Лалатовић, човек који је у једном периоду тренерске каријере водио и Црвену звезду. – Саничанин је одиграо све три утакмице за селекцију БиХ и добио руптуру мишића задње ложе, па ће његов изостанак за нас бити велики хендикеп, јер је реч о једном од најбољих левих штопера у нашем фудбалу. Очекивао сам, међутим, да ће се Топић опоравити од повреде задње ложе, што се није догодило и на њега нећемо моћи да рачунамо до краја јесењег дела првенства. Верујем  да ће овај младић у року од две године бити један од најтраженијих младих играча на позицији задњег везног у Европи и по томе може да се види колики ће хендикеп за нас бити његов изостанак из дербија. Не могу да рачунам ни на голмана Николу Симића, који се налази у процесу рехабилитације. Због тога сам приморан да потражим одређена решења на појединим позицијама, што неће бити никакво тактичко изненађење. Сигуран сам да ће играчи којима пружим шансу против Црвене звезде дати максимум и да ће учинити све како бисмо остали непоражени на нашем „Карађорђу“ – јасан је трнер Лалатовић.


Живот пречи од фудбала

Иако је истакао да би у нормалној ситуацији стадион „Карађорђе“  био испуњен до последњег места, Лалатовић је апсолутно свестан актуелне епидемиолошке ситуације.

- Јако  ми је жао што неће бити гледалаца на трибинама, али због ситуације с короном и не треба да се игра уз присуство публике. Људски живот је, наравно, увек пречи од фудбала и било чега осталог. Подржавам став да се игра без гледалаца, а када буде била боља ситуација биће и прилике да се све надокнадимо. Нормално, мојим играчима и мени недостају навијачи, али у оваквој ситуацији боље је да играмо без њих- рекао је Лалатовић.


У неколико последњих сусрета шампион је  показо одређене недостатке.

- Звезда има пуно квалитетних фудбалера и углавном је, без обзира на име ривала, доминантан тим. Против Златибора губили су  0:2, али су за 15-20 минута, захваљујући пре свега индивидуалном квалитету, постигли четири гола и преокренули резултат. То довољно говори о Звездином квалитету. Сваки тим има недостатке, па ћемо покушати да искористимо Звездине мане и да неутралишемо њене врлине, с намером да стигнемо до за нас повољног резултата, а то би био сваки исход осим нашег  пораза.

Фудбалери Војводине су веома мотивисани да остваре повољан резултат у дербију.


Дерби у првом плану

Лалалатовић је упитан и да прокоментарише и писмо свог кума и бившег саиграча из Црвене звезде Немање Видића, који је оштро критиковао Фудбалски савез Србије.

- Дерби је у првом плану, исто ће учинити и Дејан Станковић. Сигуран сам да сви желимо да се сконцентришемо на фудбал, а не да читамо шта је ко изјавио у новинама. Ја живим од фудбала, тако да ме занима само утакмица против Црвене звезда, а не да ли је неко или није нешто изјавио за новине -  рекао је Лалатовић.


- Црвена звезда, Партизан и Војводина су три наша најјача клуба и додатна мотивација у међусобним утакмицама није потребна. Одиграо сам много дербија и водио екипе у њима, па знам да се играчи сами мотивишу, јер су то сусрети у којима се рађају хероји. Надам се да ће у недељу то постати неко од играча Војводине.

Лалатовић је играчки поникао у редовима београдских црвено-белих, али је касније често водио битке с њима као тренер других тимова. Учинио је то и у првом мандату када је био на клупи Воше и тада је савладао Звезду у Београду с 3:1, а улог је тада био пласман у Европу.

- Побеђивао сам Црвену звезду и с Вождовцем, па онда с Војводином, а ремизирао као тренер Чукаричког и Радничког из Ниша. Надам се да ме некадашњи клуб неће победити по пети пут. Овај дуел дочекујем као и сваки други, јер људи погрешно размишљају да желим да пустим црвено – беле из београда  да тријумфују. То не би било нормално! Професионалац сам и желим да савладам Звезду, као што то желим и када играмо са сваким другим ривалом. Звезда је  учесник групне фазе Лиге Европе, има одличне резултате, највећи буyет у Суперлиги и сјајне и најскупље играче и тешко јој се супротставити. Ми ћемо, међутим, учинити све да у томе успемо и остваримо повољан резултат.


Симовић добар судија

Дерби између Воше и Звезде судиће  Новак Симовић из Ловћенца, иако су многи предвишали да ће  то бити наш тренутно најбољи арбитар Срђан Јовановић.

- Не бих да коментаришем одлуку да дерби  суди Новак Симовић. Судијска организација одлучила је да њему повери задатак, а морам да истакнем да је сусрет Металац – Војводина одсудио без грешке. Немам добар скор када ми он суди, али се надам да је фудбал изнад свих нас и да ће публика крај ТВ екрана моћи да ужива и у игри два тима, али и у арбитражи  Симовића. Ако и буде грешека убеђен сам да то неће учинити  с намером. Реч је о квалитетном и добром судији и нада се да ће суђење бити поштено за добро нашег  фудбала.


Војводина  игру веома добро  и налази на другој позиоцији на табели.

- Немамо разлога да се прилагођавамо игри ривала, нити ће он то чинити у односу на нас. Како играмо против свих осталих, тако ћемо то чинити и против. Звезде, која има перфектан индивидуални квалитет и склона је мењању формација. Одгледали смо неколико Звездиних  утакмица које је одиграла у последње време и верујем да ћемо бити спремни да јој се супроставимо. Чека нас тешка утакмица, а јако битно биће то да моји играчи током свих 90 минута испуњавају захтеве које будем пред њих поставио. То није ни мало лако, јер тражи од њих физичку и менталну снагу. Знам начин на који можемо да дођемо до победе, али да бисмо у томе успели мораћемо да будемо максимално сконцентрисани и да спречимо индивидуалне грешке, јер Звезда то одмах кажњава.

На крају, Лалатовић је додао и то да се фудбал игра, између осталог, да би се у њему побеђивало, али и губило.

- Моји играчи намериће се на првака државе, учесника групне фазе Лиге Европе и фудбалере који зарађују 10, па и 15 пута више од њих. Биће им то, верујем, довољан мотив да покажу да и они вреде и да треба сутра и сами да зарађују велики новац, а да би га заслужили морају да победе тим квалитета какав има Црвена звезда. Имају шансу да покажу колико вреде и да савладају великог ривала. Ово ће бити прави испит за генерацију која данас носи Вошин дрес и искрено се надам да ће она бити први тим који је у овој сезони победио шампиона  у домаћој конкуренцији – поручио је тренер новосађана Ненад Лалатовић.

Недељна утакмица на „Карађорђу“ почиње у 17.30 часова.

А. Предојевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести