Лидија Стојкановић први женски тренер с УЕФА ПРО лиценцом

НОВИ САД: Лидија Стојкановић, актуелна селекторка женске омладинске (У19) селекције, постала је прва жена са УЕФА ПРО лиценцом у Србији.
l
Фото: Lidija Stojkanović (u sredini)

Како је истакла, у њеној групи полазника курса је било великих имена српског фудбала.

- Била сам у осмој генерацији тренера који похађају УЕФА ПРО курс у оквиру Фудбалског савеза Србије. У групи су била многа фудбалска имена позната широј јавности попут Николе Жигића, Саше Илића, Данка Лазовића, Ненада Ковачевића, Александра Луковића, Марка Пантелића….То су имена која су остварила репрезентативне каријере и поседују огромно искуство као играчи, радили су са врхунским тренерима и било је велико задовољство „делити клупу“ са њима – истиче Лидија Стојкановић.

Остаће записано да је Лидија Стојкановић прва дама са највишим степеном тренерске дипломе у Србији…

- У Европи је присутан велики број женских тренера са ПРО лиценцом. Надам се да ће се временом погледи и код нас променити. Желим да нагласим да је у Србији све више младих и перспективних девојака које желе да се баве тренерским послом, зато се надам да ће мој пример бити подстрек и мотив више колегиницама да верују у себе и свој рад. Да се усавршавају и едукују, јер само знањем и константним усавршавањем можемо да напредујемо - не оставља дилему Лидија Стојкановић.

Прва дама са највећим степеном стручног образовања у фудбалу има иза себе завидну играчку каријеру. Почела је да игра 1994. године у ЖФК Максим-у из Бајине Баште, наставила у Новом Београду, Олимпику из Новог Сада, Напретку из Крушевца.

Уследио је одлазак у иностранство, где 2005. године потписује за суперлигашке екипе са Исланда ХК/Викингур, касније и Филкир. Пуних шест година провела је у јакој конкуренцији на Исланду.

За репрезентативне селекције играла је пуних 14 година, дрес омладинске репрезентације обукла је први пут 1997. године, већ наредне је дебитовала за најбољу женску селекцију Србије. Од најдражег дреса опростила се као капитен на утакмици Србија – Словенија (3:0) 2011. године.

Упоредо са игтрачком каријером, завршила је Факултет спорта и физичког васпитања у Новом Саду. Уследила је тренерска каријера и усавршавање. Школовање за "Б“ лиценцу завршила је на Исланду где је још као активна играчица радила са девојчицама узраста 13/14 година, затим и старијим 18/19 година. А лиценцу је добила 2014. године.

С. Р.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести