Марко Илић своју будућност види у Воши

Пролећну полусезону 2017. године млади голман Војводине Марко Илић (19 година, висок 191 цм) провео је на позајмици у редовима комшијског Пролетера са Слане баре.
Marko Ilic/FK Vojvodina
Фото: ФК Војводина/Марко Илић

И таман када је требао да се врати у матични клуб, чији је стипендиста, разболео се од мононуклеозе, што је аутоматски значило и дужу паузу у његовој каријери. Уместо на терену, Илић, иначе репрезентативац Србије у млађим категоријама, време је проводио лечећи се и чекајући сигнал доктора да може поново  да стане међу стативе. Оно је, срећом, стигло и млади чувар мреже већ се налази у пуном погону, тренирајући заједно са Емилом Роцковим, Николом Перићем и тренером голмана  Борисом Нађом.

- Принудна пауза је потрајала, па сам три и по месеца био одсутан с терена. Вратио сам се пре месец и по, а активно сам с јаким радом почео пре месец дана. Надам се да ћу се што пре вратити у првобитно стање и да ћу ући у форму. Најважније ми је то што сам сада здрав, а пред собом имам једини циљ да се вратим међу стативе, а не недостају љубав, страст и воља да у томе успем – каже даровити чувар мреже.

Конкуренција међу голманима у новосадском суперлигашу је веома јака. Неприкосновен је Емил Роцков, а ту је и искуснији Никола Перић. Марко је тренутно трећи чувар мреже.

- Тешко ће ми бити да се изборим за место међу 18 играча и свестан сам да ми једино преостаје да радим, а на тренеру је да одлучи ко заслужује шансу. У томе не видим никакав хендикеп, јер сам млад и време ради за мене. Покушаћу да се одбранама на тренинзима и пријатељским утакмицама наметнем, а на шефу је да процени, када за то буде дошло време, да ли заслужујем да добијем прилику.

Током Илићеве принудне паузе у клубу се пуно тога дешавало, па чак изненађујуће добар пласман на табели.

- Војводина увек има квалитетне фудбалере, тако је и сада. Променило се чак двадесетак играча, али све су то добри момци, који увек дају максимум на тренинзима, залажу се свим срцем и не очекујем да ће бити било каквог пада у форми екипе. Чак очекујем да у наредном периоду заиграмо пуно боље.

Неки од Илићевих вршњака, попут Александра Месаровића и Ранка Веселиновића, већ су се наметнули тренерима и све чешће добијају прилику у најјачем тиму.О томе да ли је спреман да крене њиховим путем, наш саговорник је рекао:

- Све ће зависити од мене самог по том питању. Не журим никуда, млад сам, а познато је да голмани мало касније сазревају. Не жалим се, користим сваки тренутак у раду да напредујем, а свестан сам да ми је конкуренција у овом тренутку изузетна, јер су Роцков и Перић одлични чувари мреже. Драго ми је што међу нама влада изванредна атмосфера, другари смо, тако да нема ни трага некаквој љубомори или неком негативном осећању и то ме додатно мотивише. Уз то, имамо срећу што радимо с Борисом Нађом, одличним стручњаком, од којег можемо пуно тога да научимо.

Млади људи, што је и нормално, имају сопстевну визију својих каријера. Занимало нас је како то изгледа у случају Марка Илића.

- Рекох, желим да постанем први голман у Војводини, а крајњи циљ, што се играња у Србији тиче, ми је да постанем голман сениорске репрезентације наше земље. Што се клупске каријере тиче, волео бих да једног дана постанем члан енглеског Тотенхема, јер већ 8-9 година пратим како игра та екипа и она ми је омиљена. Уго Лорис ми је голмански узор, наравно уз Ђиђија Буфона, који је припадник старе школе у нашем послу. То би ми, чини ми се, била права круна каријере. Марко је студент прве године на факултету Тимс у Новом Саду.

- Фудбал ми је преокупација, али сматрам да увек може да се пронађе довољно времена и за испуњавање неких других обавеза. Видећемо како ће то функционисати у мом случају, а имам одличне примере у колегама Роцкову и Перићу, који, уз све дужности на фудбалском терену, стижу и да уче и дају испите. Мој став је да човек у животу мора да стекне образовање да би могао да се може да се бави и нечим другим када заврши фудбалску каријеру – нагласио је Марко Илић. 

А. Предојевић

Чекајући профи уговор

Марко Илић је за сада стипендиста ФК Војводина.

- Стипендијски уговор важи ми још три месеца, практично до зиме, а очекујем да ће ми клуб  тада понудити да потпишем професионалну обавезу. Уколико буде тако, понуду ћу сигурно да прихватим, јер себе видим на голу Војводине. Дошао сам у клуб с 11 година, прошао сам кроз све његове категорије и нормално је то што желим да на голу првог тима покажем оно што знам – јасан је Илић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести