Мирко Топић, по повратку из САД: Позив селектора се не одбија

Какво је то време дошло да су у медијима присутнији фудбалери и клубови који игноришу позиве селектора, од оних који се уредно одазивају, у складу са декларативним опредељењем за репрезентацију и за национални дрес, поређен са светињом.
e
Фото: Lazo Bakmaz

Три дана уочи Нове године, на прозивци за почетак зимских припрема у ФЦ Вујадин Бошков у Ветернику, недостајала су тројица фудбалера Војводине: Ив Бараје, Вељко Симић и Мирко Топић. Бараје због авионског реда летења, а преостала двојица су одсуство правдали посетом Амбасади САД у Београду, где су аплицирали за америчке визе, на основу позива селектора за гостовање у Лос Анђелесу. Одазвали су се, следећи зов сопствене савести, упркос чињеници да тиме губе драгоцених десетак дана клупских припрема пред наставак првенства у коме ће Војводина потражити пут ка европским квалификацијама, можда и групној фази континенталног клупског такмичења. Подршку својим играчима дао је и Управни одбор Војводине, руководећи се истим принципима којима су и њихови понајбољи играчи одговорили на селекторов позив. За пример свима и за наук генерацијама које пристижу.

- Опет бих поступио на исти начин – без размишљања је одговорио Мирко Топић. – Свестан сам колико губим одсуством са припрема, али сам исто толико убеђен да колектив неће бити ускраћен за мој допринос намери да стигнемо на европски пут. Максимално сам одговорио на све обавезе које је стручни штаб поставио пред сваког играча у дугој првенственој паузи. Истина, утакмица у Лос Анђелесу није била такмичарска, али сваки излазак репрезентације на међународну сцену видим као прилику за позиционирање српског фудбала и Србије уопште. Зато не могу да разумем никога ко каже да резултат репрезентације у таквим утакмицама није важан. Победили смо, а свака победа у националном дресу довољан је разлог за добро расположење. Иначе, било је то прелепо искуство и искрено се надам да ће селекторових позива бити и у будућности.

Фото: Lazo Bakmaz

После дводневног одмора, по повратку из Турске, играчи Војводине први дан у својој бази у Ветернику искористили су за адаптацију условима за тренинге на терену са вештачком травом. Температура ваздуха у односу на ону у турском летовалишту јесте била барем двоструко нижа, али благодети јануарског сунца омогућиле су и лакше прилагођавање клими панонског поднебља. Први је из свлачионице истрчао Топић, за њим Милосављевић... Многе фудбалске поштоваоце у Новом Саду затекао је потез тренера Милана Раставца када је Топићу поверио улогу централног бека у делу контролних утакмица у Белеку.

-Нема те позиције у саставу коју не бих прихватио, уколико тренер процени да сам ту кориснији него на позицијама које су ми раније биле предодређене – коментарисао је Топић. – На тренеру је да направи план и да реализује припреме, да укомпонује састав и сходно сопственој идеји распореди играче у саставу онако како он мисли да је за тим најбоље. На мени је да верујем у добру тренерову намеру и да му максималним учинком, на било којој позицији, узвратим на поверењу. Истина, себе видим у везном реду Војводине, али ако тренер одлучи другачије моје је да прихватим и да радим, без обзира на позицију.

Позиција централног бека у Војводини јесте дефицитарна и спортски сектор је чинио и чини све што је у Војводининој моћи да појача конкуренцију на осетљивом месту, где повреде и картони често кроје дефанзивну линију у саставу. Упркос свему, није лако Топића замислити на штоперској позицији у такмичарским утакмицама. Нема сумње да би он и на сличне задатке одговорио пуним капацитетом, али мајстор његовог профила виђен је на делу терена где се сопствене акције граде, а не тамо где се противничке разграђују. Али, ко зна... Можда га ускоро видимо и на голу Војводине, упркос сјајној конкуренцији у чуварима мреже Царевићу и Симићу.

-Не, само то не... Никада нисам пробао, а немам ни намеру да пробам – смејући се завршио Топић разговор на путу од свлачионице до терена са вештачком травом, у сред комплеса терена ФЦ Вујадин Бошков, где ће се Војводина припремати за наставк првенства и за прву утакмицу на гостовању код Црвене звезде, у суботу, у Београду.  

Л.Бакмаз

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести