Младости ГАТ јесен завршила на 15. месту у Суперлиги Србије

Знали су у Фудбалском клубу Младост ГАТ, дебитанту у најјачем рангу српског фудбала, да је пред њима веома тешка сезона.
mladost
Фото: Дневник/ Филип Бакић

Током летње паузе (пре)дуго су састављали и комплетирали екипу која би могла да одговори захтевима суперлигашког такмичења, па су тај посао наставили и када је првенство увелико почело. Иако су стартовали помало и бајковито, савладавши у Сурдулици екипу Радника (2:1), међутим, реалност се брзо показала и Новосађани су ређали поразе, тонући на табели.


Домаћинство које то није

Како ГАТ Арена на Новом насељу не испуњава услове за одигравање суперлигашких утакмица, Младост ГАТ морала је домаћин да буде на стадиону „Карађорђе”. Међутим, нису Новосађани имали с тим среће, јер их је пратио веома мали број гледалаца, осим у сусретима с Војводином, Партизаном и Црвеном звездом, када су на трибинама били готово искључиво навијачи тих клубова. У свежем сећању је, међутим, пријатељима фудбала остала прошла сезона, када је сусрете „гатоваца” пратило у просеку око 1.200 гледалаца на њиховом стадиону, а сада немају баш никакав бенефит од тога када су „домаћини”.


Цех (не)очекивано слабим резултатима први је платио тренер Бранко Жигић, који је отишао већ поосле четвртог кола и пораза на „Карађорђу” од Чукаричког, а на клупи га је наследио Александар Линта. Међутим, није се мењало готово ништа, „гатовци” су губили у серији, па је и тренер из Београда напустио Младост ГАТ после пораза у 12. колу од Радничког у Крагујевцу (0:3). На неки начин круг се ту затворио и у последњих седам рунди у клуб се вратио тренер који је екипу и увео међу суперлигаше - Љубомир Ристовски, а утисак је да су његовим повратком вратила и боља атмосфера, а и екипа је почела да игра квалитетније и ухватила је какав-такав прикључак с ривалима у борби за опстанак, уз констатацију да у појединим утакмицама није била ни миљеник спортске среће.

Млађи новосадски суперлигаш је, у 19 одиграних утакмица, забележио само три победе (против Радника - два пута и Спартака), уписавши и четири ремија (Вождовац, Раднички Ниш, Колубара и Младост Лучани), док су погнутих глава терене Новосађани напуштали чак у 12 наврата. Остварена гол разлика такође је била неповољна за тим с Новог насеља, који је постигао само 10, а примио 32 поготка. Најбољи стрелац био је бонус играч на позајмици из Црвене звезде Андрија Радуловић, који је четири пута савладао противничке голмане, по два пута то су учинили Милан Миросављев (који је у међувремену прешао у Железничар) и Новица Максимовић, док су по једном стрелци били Срђан Димитров и Алекса Марушић.


Само Миловановић поцрвенео

Фудбалери Младости ГАТ током јесени опоменути су били 47 пута, а највише жутих картона, по пет, добили су Димитров, Максимовић и Илић. Једини је пре краја утакмице терен морао да напусти најстарији првотимац 35-годишњи Милош Миловановић, који је против Вождовца добио два жута, а самим тим и црвени картон, у 18. колу.


Током јесењег дела сезоне дрес Новосађана носило је чак 27 играча, свих 19 утакмица одиграо је једино голман и капитен тима Алекса Милојевић, док су по 18 наступа уписали штопер Владимир Ковачевић и нападач Никола Поповић. По 16 сусрета уписали су Срђан Димитров и Андрија Радуловић, а по 15 Милијан Илић, Новица Максимовић и Александар Катанић, који је, додуше, чак у девет наврата ушао с клупе за резерве. Даље следе: Марко Мандић и Данило Секулић (по 14), Лазар Арсић (12), Бранимир Јочић, Мирослав Маричић и Милан Миросављев (по 10) итд.

Пред председником Младости ГАТ Дејаном Слијепчевићем и његовим сарадницима сада је зимска пауза, у којој ће имати довољно времена да добро размисле и повуку конкретне потезе на ојачавању тима. Јасно је да с постојећим играчким кадром Младост ГАТ неће имати пуно шанси да избори жељени опстанак, а на руководиоцима, као и шефу стручног штаба Ристовском, одговоран је посао да најпре пронађу, а затим и приволе да дођу у Нови Сад фудбалере који би могли да помогну екипи и не дозволе да она у елити одигра само једно лето.   

А. Предојевић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести