На помолу фузија ФК Пролетер и РФК Нови Сад 1921

Два фудбалска колектива у Новом Саду могла би у перспективи под исту заставу. Тек што су почели неформални разговори чланова управа Новог Сада 1921. и Пролетера са Слане баре, у фудбалским кулоарима информација је одјекнула као прворазредна вест.
2
Фото: Dnevnik.rs

Интерес је дефинисан у врло практичним оквирима: Пролетер има статус у Суперлиги, а Нови Сад инфраструктуру, неопходну и за такмичење и за развој у сваком погледу. Наговештаји из врха градске власти о улагањима у фудбалски центар на Детелинари, где је већ реновирана управна зграда са свим садржајима, неопходним за функционисање у складу са стандардима ФШ, дала је и основ веровању у могућност и у оправданост фузије двају колектива. У будућности, на месту стадиона у Руменачкој улици, градио би се комплекс који превазилази потребе домаћих такмичења.

Наравно, опет у сфери интереса града Новог Сада и развоја фудбала у њему. Радови на реконструкцији западне трибине и подтрибинског простора започети су пре месец дана.   

Иначе, на основу прелиминарних разговора, клуб би у перспективи задржао име РФК Нови Сад 1921. са постојећим симболима и бојама и такмичио би се у Суперлиги Србије или у Првој лиги Србије, зависно од Пролетеровог места на табели на крају плеј-оф разигравања на суперлигашком нивоу.    

Први контакти представника двају клубова, с обе стране канала, протекли су уз сагласност и уз подршку врха градске власти. Клубовима је остављена могућност да сами пронађу модел по коме ће функционисати у будућности као један колектив. С обзиром на богатство традиције “канаринаца”, оплемењене и чланством у елитном југословенском такмичењу, није било спора о томе како ће се клуб убудуће звати и под којом ће се заставом такмичити. Уз то, актуелан је и предлог да се у оквирима Пролетеровог деловања нађу млађе селекције, као расадници будућих носилаца игре сениорског састава.

Упркос закључку да са предлогом не би требало излазити у јавност пре конкретних одлука органа управљања и у Новом Саду и у Пролетеру, информација је већ пронашла пут, најпре ка навијачима, да би јуче практично експлодирала у свим сегментима фудбалског Новог Сада и Војводине целе, поздрављена као идеја водиља у укрупњавању спортских колектива на локалу, који имају идентичне програме и стремљења, како у развоју фудбалских кадрова, тако и у такмичарском деловању на различитим фронтовима, у свим старосним категопријама оба пола.

Пролетер је у позицији да се до краја такмјичења у плеј-офу бори за опстанак у Суперлиги Србије, док је Нови Сад лидер на табели јужне групе Војвођанске лиге, са шест бодова предности у односу на најближег пратиоца и реалном шансом да се пласира у Српску лигу, група Војводина. Развој и конкретизацију ове теме, по свој прилици са позитивним наговештајем, очекујемо по завршетку првомајских празника, за када су заказане седнице скупштина ФК Пролетер и РФК Нови Сад 1921, које ће и одлучити о ваљаности предлога чланова својих управних одбора.        

Л. Бакмаз

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести