Најбољи фудбалер свих времена Пеле слави 80. рођендан

Један од најбољих, ако не и најбољи фудбалер света свих времена, Бразилац Пеле, данас, 23. октобра, слави 80. рођендан, јавља Радио телевизија Србије.
p
Фото: Youtube Printscreen

Пеле је рођен 23. октобра 1940. године као Едсон Арантес до Насименто у малом граду који носи симболичан назив Три срца. Многи га сматрају најбољим играчем фудбала свих времена и човеком који је прославио "најважнију споредну ствар на свету".

Занимљово је да је Пеле име добио по Томасу Едисону, пошто је струја у кућу његових родитеља уведена непосредно пре него што је рођен будући најбољи фудбалер света. 

Пеле је као 17-годишњак заиграо за Бразил на на Светском првенству 1958. године у Шведској, и донео свом тиму прву титулу шампиона света у историји. У полуфиналу такмичења постигао је хет-трик, а са још два поготка у финалу против домаћина постао је други стрелац турнира са шест постигнутих голова.

Годину дана после треће титуле на Мундијалима, Пеле је одлучио да се опростио од дреса са националним грбом. Занимљиво, сам Пеле је изабрао да опроштај буде против селекције Југославије.

Утакмица је одиграна на "Маракани" у Рио де Жанеиру пред 140.000 гледалаца и завршена је резултатом 2:2. Пеле је десет минута пре краја сусрета подигао обе руке и отрчао почасни круг.

За репрезентацију Бразила одиграо је 92 утакмице и постигао невероватних 77 голова.

Према званичним подацима, Пеле је у каријери одиграо 1.363 утакмице, на којима је постигао 1.281 погодак, чиме је ушао у Гинисову књигу рекорда као особа са највише голова током фудбалске каријере.

Пеле је у каријери наступао само за два клуба - бразилски Сантос и амерички Космос.

За Сантос је наступао од 1956. до 1974. године и у  638 утакмица постигао 619 голова. Последње три сезоне у каријери провео је у америчком Космосу, где је на 56 мечева постигао 31 погодак.

Последњу утакмицу у каријери одиграо је 1977. године, а био је то меч између Сантоса и Космоса.

Сва своја фудбалска достигнућа Пеле је "наплатио" 1999. године, када га је Међународна федерација за фудбалску историју и статистику прогласила најбољим играчем у 20. веку.

Једини је фудбалер који је три пута освајао титулу шампиона света, најбољи је стрелац у историји бразилске репрезентације, а са Сантосом је две године узастопно освајао Копа Либертадорес - Куп шампиона Јужне Америке.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести