Нишлије фаворити на „Карађорђу”

Ривалство између фудбалера Војводине и Радничког из Ниша траје безмало већ пуних 70 година.
Vojvodina Radnicki/J. Grlic
Фото: Ј. Грлић/ Моменат из једне од ранијих утакмица између Војводине и Радничког

У последњих неколико сезона, стицајем различитих околности, оно је добило на интензитету, па нису ретки били сусрети иза којих су остајали “репови”, односно недоречене приче о судијским (не)правдама. Пре свега због угледа два клуба, али и због таквих сторија, утакмица између старих ривала, која се у петак игра на стадиону “Карађорђе”, заслужила је епитет дербија кола Суперлиге.

Увидом у досадашњи биланс сусрета Воше и тима са Чаира лако је уочљиво да је традиција на страни новосадске екипе. Сутрашњи ривали одиграли су 87 првенствених утакмица, у којима су црвено-бели славили у 37 наврата, забележено је 27 ремија, а у 23 случаја победа је припала Радничком. Укупна гол-разлика износи 122:90 у корист Војводине, а индикативно је и то да је тим из града подно Петроварадинске тврђаве на свом терену био много успешнији. Одигране су на “Карађорђу” 44 утакмице, у којима је домаћин забележио 27 победа, уз 13 ремија и само четири пораза и гол-разлику 79:24. Нишлије су биле успешније на Чаиру, јер су у 43 сусрета забележиле 19 победа, 14 нерешених резултата и 10 пораза, као и гол-резлику 65:43.

Међутим, у последњих седам одиграних дуела Војводина није осетила сласт победе. Последњи пут тријумфовала је пред својом публиком у сезони 2015/2016, када је славила са 4:0. На клупи Новосађана тада је седео садашњи тренер Радничког Ненад Лалатовић, а стрелци су били Пушкарић, Секулић, Ашћерић и Трујић. После тога уследила је серија од три победе Радничког и четири ремија, а посебно болан за Вошу био је дуел из прошле сезоне, када је нишки тим победио чак с 5:0 пред својим навијачима.


Источна трибина поново отворена

Интересовање публике у Новом Саду и околини за дерби између фудбалера Војводине и Радничког је повећано и може се очекивати да на трибинама “Карађорђа” буде забележена посета већа него што је то било уобичајено у овом шампионату.

Како смо сазнали у ФК Војводина, поново ће, после дуже времена, бити отворена за гледаоце источна трибина, а цене карата неће се мењати у односу на јесењу полусезону: Запад 300,  Исток 200 и Север - 100 динара.

Почетак утакмице је за 18 часова (ТВ Аренаспорт 1).


У петак ће фудбалери два тима исписати и 88. поглавље у историји међусобних дуела. Овог пута улога фаворита, како по основу пласмана на табели, тако и по игри коју пружају његови фудбалери, налази се на страни Радничког. Оно што је сигурно јесте чињеница да су дуели између новосадског и нишког суперлигаша по правилу доносили занимљиве окршаје и у томе гледаоци могу да пронађу додатни мотив за долазак на трибине. 

Тренери Радован Кривокапић (40) и Ненад Лалатовић (41), некада саиграчи у дресу Црвене звезде и готово вршњаци, најављују да персоналних проблема у екипама немају и да ће моћи да рачунају на све фудбалере. Уз то, обојица су сагласни у жељи да победи фудбал и добра игра, као и у томе да дерби треба да суди наш и један од најбољих светских судија Милорад Мажић. Такав предлог изнео је најпре Кривокапић, потом се с њим сложио и учитељ фудбалера Радничког, па неће бити изненађење уколико се на центру буде нашао управо арбитар из Врбаса.

Дерби доноси велики улог, барем када је о Воши реч. Капитен Роцков и саиграчи ушли су у серију утакмица у којој имају тежак распоред, али и скоро никакав простор за било какве калкулације. Победа им је од приоритетног значаја, али ће наспрам себе имати ривала који ове сезоне руши клупске рекорде и који жели да остане на том путу. Бољи изазов за публику, убеђени смо, не може да се пронађе и оправдана је по свему нада да ће гледаоци имати шта да виде, односно да ће на новосадском стадиону бити забележена лепа посета.

А. Предојевић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести