Одјеци новосадског градског дербија између Пролетера и Војводине

После више од пола века, тачније 54 године и дуела између Војводине и Новог Сада, војвођанска престоница је била поприште градског дербија у елитном рангу такмичења домаћег фудбала.
Proleter Vojvodina/D. Ivanic
Фото: Почетак првог овосезонског дербија - граски ривали предвођени Мажићем излазе на „Карађорђе”/Д. Иванић

У дуелу домаћег Пролетера са Слане баре, те Војводине која је на овом мечу била гост (исто као у утакмици из 1964, када су „канаринци“ формално били домаћи тим), славила је „стара дама“ српског фудбала са 1:0, а једини гол нам мечу дело је двадесетчетворогодишњег Нигеријца Винсента Езеа. На самом почетку другог полувремена, искористио је поклон противничке одбране и постигао, како се испоставило, гол вредан три бода.

-Задовољан сам својом партијом и изузетно ми је драго због гола који сам постигао. Знам колико то нашим навијачима значи, јер градски дербији увек имају посебну димензију. Важно је да смо победили и са нова три бода се приближили водећим екипама. Надам се да ћемо наставити серију добрих резултата, а ја ћу пробати да новим головима допринесем томе – рекао је Езе.   

Управо је гол нигеријског нападача потврда колико фудбал уме да буде непредвидив, а једна грешка скупо да кошта. Пре самог гола, играч Војводине Месаровић је добро повукао контру, дуго носио лопту, али је каснио у предаји. Фудбалер Пролетера Душан Плавшић га је упорно пратио, утрчао испред њега и одузео му лопту, али када је хтео да је врати до свог штопера, у најбољој намери, погрешио је и лопта је стигла до Езеа, који је искористио своју хитрину, спретно одреаговао, заобишао голмана и погодио празан гол.  Интересантан је податак је је то био једини шут играча Војводине у оквир гола. Сланобарци имају за чим да жале, у првом  градском дербију са Војводином једноставно нису имали среће и по виђеном током 90. минута, нису заслужили пораз.

Генерално, градски дерби је донео много борбе, пожрвтовања са обе стране, али не и нарочит квалитет. Војводина је прво полувреме одиграла прилично слабо, али је у други део игре ушла са више жара и енергије, а након срећно постигнутог гола, врло добро су паралисали офанзивне акције Сланобараца, који сем две или три полушансе, нису озбиљније припретили. Уз голман Роцков ј сигурним одбранама уливао огромно самопоудање у екипу.

Д. Кнежић

Случајна грешка однела бодове

Фудбалери Пролетера одиграли су добар меч  на „Карађорђу“ у  градском дербију, били су врло близу ремија, међутим, после једне грешке одбране  Воша је уз пуно среће голом Винсента Езеа, славила слатким минималцем. Чета са Слане баре по ономе што је приказала и по шансама заслужила је барем реми. Крајњи утисак је да су ривали ипак, остали дужни гледаоцима који су дошли да буду део историје.Један од најбољих актера у пораженом саставу био је искусни интернационалац Стефан Букорац. Осим одлично одрађеног посла у везном реду два пута је Букорац био у приликама да се упише у стрелце.

- Незаслужено смо поражени у градском дербију. Већи део меча имали смо теренску иницијативу и у првом полувремену шансе да стекнемо лепу предност. могли су донети Човић и  Ћуковић .Мислим да је она у 40 минуту када је Новаковић упутио центаршут, а Човић ми је у пуном налету скинуо лопту са главе била најповољнија. Утрчао сам правовремено и викнуо Човићу да пусти лопту, међутим није ме чуо, био је у недоумици и слабо је захватио лопту, у супротном верујем да би је закуцао у мрежу-  јада се Букорац који се квалитетним радом и играма изборио за место стартера.

Фото: Mirosavljev (Proleter), foto: D. Ivanić

У наставку је за само два минута пао гол одлуке.

-  Још увек не могу а да се не отмем утиску да смо нашом грешком поклонили победу Војводини . Уместо ми да из прекида угрозимо Роцкова  дозволили смо играчу Војводине да крене у контранапад. Плавшић га је уз велики труд сустигао имао лопту у ногама, међутим желео је повратни пас голману,а пружио је прилику Езеу, а овај је „поклон“ лопту претворио у вођство, што се испоставило за гол који је одлучио дерби.Нормално је било да у тим тренуцима све карте бацимо у напад, оставили простора брзоногом Езеу уз једну једину шансу Арсића и одличну одбрану Весића. И у тим тренуцима нисмо се предавали желели да постигнемо гол. Био сам још једном у прилици ,али је из мртвог угла ударац у корнер скренуо Роцков.

Могао је и Миросављев да погоди мрежу, а најповољнију шансу у надокнади имао је Стаменић.

Заслужили смо барем реми, али нас ни овога пута као у последње две утакмице са Напретком и Чукаричким срећа није погледала. Овај пораз морамо што пре заборавити и окренути се наредним обавезама -  истакао је на крају Букорац који је досадашњуспешну каријеру градио у Доњем Срему, Динаму (Тбилиси), Металцу, Енон Паралемни (Кипар) и Младости из Подгорице.

М. Поповић

Милорад Мажић на високом нивоу

Многи љубитељи фудбала сигурно нису очекивали да у градском дербију на делу виде нашег и најбољег светског судију Милорада Мажића обзиром да је пре неки дан заједно са сарадницима Ђурђевићем и Ристићем водио меч Бенфике и ПАОК- а у Лисабону. Одрадио је Мажић заједно са помоћницима посао за десетку, дао велики допринос да дерби протекне у правој фудбалској атмосфери и фер плеју. И оно мало чарки између играча на време је ауторитетом санкционисао. Свака част Мажићу .

EUR/RSD 117.1119
Најновије вести