Осмина финала Лиге Европе: "Тројке" Челсија и Наполија, кикс Арсенала, Севиље и Зенита

Одигране су прве утакмице осмине финала Лиге Европе. Челси је у Лондону без већих проблема савладао Динамо из Кијева, као и Наполи Салцбург. Валенсија је стекла предност над Краснодаром, Динамо је минималцем закорачио у четвртфинале, а Арсенал се обрукао. Севиља је ремизирала са Спартом, а Зенит је поражен од Виљареала.
celsi, fonet
Фото: Slavlje fudbalera Čelsija, foto: FoNet

Челси је био далеко бољи од Динама из Кијева, нарочито у првом полувремену. У првом плану био је нападач педро Родригез који је осим поготка у 17. минуту пропустио још неколико одличних прилика. У 17. минуту Баркли је започео акцију, лопта је дошла до Педра који је одиграо одличан дупли пас са Оливијеом Жируом, уследио је улаз пред гол и егзекуција бившег играча Барселоне за вођство тима са „Стамфорд бриџа“. Нису попустили „плавци“ ни у наставку. Имали су нову прилику преко Педра у 54. минуту да би десетак минута касније добили слободан ударац. Лопту је наместио Вилијан, био је то феноменалан ударац са 19 метара, право у десни горњи угао, и Челси је тако повео са 2:0. Коначно у последњем минуту, после добре акције, Лофтус Чик је асистирао хадсону Одоију којем није било тешко да постави коначних 3:0 за Челси.

Наполи је без већих проблема стигао до убедљивог тријумфа против Салцбурга (3:0). Већ у првом делу било је јасно да ће се Италијани питати за све. У десетом минутуна асистенцију Дриеса Мертенса, Аркадијуш Милик је постигао водећи гол, да би само осам минута касније и Фабијан Руиз затресао мрежу Аустријанаца. Ређао је Наполи прилике, а до трећег гола стигао је у 58. минуту. Марио Руи је упутио центаршут са леве стране, гађао је право у петерац ка двојици нападача Наполија, али натрчао је Жером Онгуен и ефектним ударцем главом послао лопту под пречку. Аутогол који се не виђа тако често. 

Фото: Duel Valensije i Krasnodara, foto: FoNet

На „Местаљи“, Валенсија је играла са Краснодаром. Све је добро кренуло по шпански тим, Родриго Морено је успео већ у 12 минуту одличним ударцем да затресе мрежу руске екипе, да би исти играч 12 минута касније повисио на 2:0. Краснодар је у наставку кренуо са жељом да постигне гол и то им је успело у 63. минуту. Газински је пронашао Виктора Класена, Швеђанин је истрчао пред голмана и послао лопту у мрежу за велику радост саиграча. 

Фото: Duel Dinama i Benfike, foto: FoNet

Фудбалери Динама из Загреба победили су Бенфику у првом мечу осмине финала Лиге Европе резултатом 1:0. У првом полувремену на терену се видела само једна екипа, она из Загреба. Динамо је нападао, стварао прилике, али није успевао да дође до преко потребног гола. У 38. минуту десио се споран детаљ, у којем је дефанзивац Бенфике оборио Данија Олма у казненом простору, а судија Мајкл Оливер је показао на белу тачку. Једанаестерац је реализовао Бруно Петковић, па је домаћин отишао на одмор видно задовољан. После доста динамичног првог полувремена, уследило је доста незанимљивије друго. Бенфика је држала лопту у свом поседу, али није успевала да дође до прилика, док је Динамо на другој страни задовољно чувао предност. 

Фото: Duel Rena i Arsenala, foto: FoNet

Фудбалери Арсенала неочекивано су поражени од Рена, резултатом 3:1. Арсенал је повео, према очекивањима, већ у четвртом минуту преко Алекса Ивобија, који је приликом свог шута имао доста среће, те послао лопту иза леђа голмана Рена. Све је ишло добро по Арсенал, све до 41. минута. Дефанзивац "тобџија" Сократис Папастатопулос је неопрезно реаговао и повукао противника за леђа тик испред казненог простора своје екипе, добио жути картон и морао да напусти терен. Рен је то искористио и само минут касније дошао до изједначујућег гола преко Буригоа и са играчем више кренуо у напад у другом полувремену. Катастрофа лондонског тима се наставила у других 45 минута. Рен је паметно користио предност играча више, а у 65. минуту је, неочекивано, дошао до гола. Тада је трагичар био дефанзивац Наћо Монреал, који је евроголом послао лопту у своју мрежу и погнуте главе завршио на трави. Рен је повећао предност у финишу. Сар је поставио коначних 3:1 у 88. минуту.

Фото: Duel Sevilje i Slavije, foto: FoNet

Севиља је такође кикснула и није успела да савлада Спарту из Прага у Андалузији. Чеси су одолели и ремизирали, 2:2. Домаћи су два пута водили, прво преко Бен Једера у првом, а затим преко Ел Хададија у 28. минуту. Голеаду у првом полувремену комплетирали су гости головима преко Штока у 25. и Крала у 39. минуту. 

Фото: Duel Zenita i Viljareala, foto: FoNet

Још једно изненађење, додуше не толико велико као остала догодило се у Санк Петербургу, где је Зенит Бранислава Ивановића поражен од Виљареала са убедљивих 3:1. "Жута подморница" је повела у 33. минуту преко Иборе, али је славље на трибинама Гаспром арене донео Азмун два минута касније. Ипак, Зенит је био тотално надигран у другом полувремену меча. Морено је погодио у 64, а на коначних 3:1 за госте поставио Морланес у 71. минуту.

Реванш мечеви осмине финала Лиге Европе играју се 14. марта.

Лига Европе, осмина финала:

Челси – Динамо (К) 3:0 (1:0)

(Педро 17, Вилијан 65, Хадсон Одои 90)

Наполи – Салцбург 3:0 (2:0)

(Милик 10, Руиз 18, Онгуене 58аг)

Валенсија – Краснодар 2:1 (2:0)

(Родриго 12, 24 - Класон 64)

Динамо З. – Бенфика 1:0 (1:0)

(Петковић 38п)

Ајнтрахт – Интер 0:0

Рен – Арсенал 3:1 (1:1)

(Бориго 42, Монреал 65аг, сар 88 - Ивоби 4)

Севиља – Славија Праг 2:2 (2:2)

(Бен Једер 1, Ел Хадади 28 -- Шток 25, Крал 39)

Зенит – Виљареал 1:3 (1:1)

(Азмун 35 - Ибора 33, 64; Морланес 71)

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести