Основан Самостални синдикат фудбалера

БЕОГРАД: Самостални синдикат фудбалера Србије основан је данас у Београду, а на Скупштини за председника је изабран некадашњи репрезентативац и члан Црвене звезде МИлош Нинковић, тренутно играч Сиднеја и званицно најбољи фудбалер Аустралије.
fudbal tanjug
Фото: Tanjug

Ово је други синдикат фудбалера у Србији, а до сада је егзистирао само синдикат "Независност" на чијем целу се налази Мирко Поледица.

Сем Нинковића у самосталном синдикату су многа позната имена српског фудбала као што су Горан Гавранчић, Радослав Петровић, Александар Луковић, Владимир Дишљенковић, Слободан Рајковић, Никола Гулан, Милош Бајалица, Иван Петровић, Милош Димитријевић, Драган Мрђа.

"Један од разлога за оснивање синдиката је недостатак одговарајуће заштите радних права фудбалера и чињеница да највећи број професионалних фудбалера у Србији не ужива синдикалну подршку. У исто време, сигурни смо да нашим богатим међународним искуством можемо итекако да помогнемо младим фудбалерима да на најбољи нацин остварују своја права", наводи се у саопштењу.

Како се истиче, циљеви новог синдиката су заштита радних и социјалних права професионалних фудбалера, залагање за унепређење прописа који у Србији уређују радно правни статус фудбалера, вођење социјалног дијалога са државним органима, фудбалским клубовима као послодавцима и Фудбалским савезом Србије као надлежним националним гранским спортским савезом.

"Осим тога синдикат ће се бавити заштитом свих других права својих чланова у складу са традицијом синдикалног организовања. Синдикат ће настојати да има активно учешће у припреми и изради нових законских и подзаконских аката и примени постојећих прописа који уређују област спорта у Србији. Такође, у складу са прописима ФИФА и УЕФА синдикат ће се борити против свих облика дискриминације у фудбалу, а посебну пажњу усмериће на поштовање уговора о професионалном игрању и положају чланова синдиката у фудбалским клубовима".

У наредном периоду синдикат ће предцставити план и програм рада и путем званичног сајта обавестити јавност о даљима активностима.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести