ПИКСИ НАКОН МЕЧА Ово је велики дан за српски фудбал, заслужено идемо у Немачку

ЛЕСКОВАЦ: Селектор фудбалске репрезентације Србије Драган Стојковић изјавио је вечерас у Лесковцу да су "орлови" заслужено изборили пласман на Европско првенство, које ће бити одржано у Немачкој.
1
Фото: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/

Фудбалска репрезентација Србије пласирала се на ЕП, први пут после 2000. године, пошто је данас у Лесковцу у последњем колу групе Г квалификација за континентални шампионат одиграла нерешено са Бугарском 2:2.

Србија је такмичење у Групи Г завршила на другом месту са 14 бодова, док је Мађарска прва са 18. "Радуј се Србијо. Ово је велики дан за српски фудбал.

После толико година ћемо имати своју екипу на ЕП. Честитам момцима који су трчали, борили се и нису се предавали. И када смо били у резултатском мањку, веровали су да могу до гола. Упозоравао сам да морамо бити јако опрезни", рекао је Стојковић за РТС.

"Знате да су ове утакмице на психолошком плану тешке. Није то лако издржати, али момци су показали менталитет који треба да краси једну екипу. Заслужено идемо у Немачку. Важно је да смо циклус завршили на најбољи могући начин. Ово је поклон нацији, нашој држави. Поклон свима који су нас подржавали и веровали у нас. Ово је велики дан за српски фудбал", додао је селектор Србије.

"Честитам свима Европско првенство. Јесте да сте морали да чекате 24 године, али вредело је. Влаховић се није ни родио, или је био беба кад смо последњи пут играли... Велики успех и дан за српски фудбал. Остварили смо план. Ови играчи су хероји, златна генерација која је исписала историју. Први пут као самостална држава идемо на ЕУРО. Велика сатисфакција, радост. Веровали смо до краја да можемо да успемо. Завијориће се наша тробојка у Немачкој", рекао је Стојковић на конференцији за медије у Лесковцу.

Он је поновио да је рекао да утакмица са Бугарском неће да буде лака.

"Рекао сам да утакмица неће бити лака. Морате мало да дрхтите, не може без тензије. Свесни смо били шта имамо. Онда су се десиле две грешке. Показали смо прави менталитет, нисмо се предали, то је одлика великих екипа. Нисам знао резултат из Будимпеште. Момци заслужују све честите. Ови момци су имали озбиљан шок после Шкота, па су се подигли, отишли на Мундијал, у А дивизију Лиге нација и сада на ЕУРО. Нацији враћам дуг за Катар. Ово ЕП је мој дуг за оно од прошле године", додао је Стојковић.

Србија је прошле године на СП у Катару елиминисана после групне фазе, пошто је освојила последње место у групи са само једним бодом.

"Човек се учи док је жив. После тога, чекате шансу да се вратите поново. Психолошки није лако, али смо успели у томе. Ово је нека врста компензације. Ја сам своје обећање испунио. Вратио сам дуг нацији. За све који воле, који подржавају, али и оне који не мисле исто. Имамо право да будемо поносни. Ови играчи су направили један резултат који ће се памтити", истакао је Стојковић.

Србија је вечерас успела да освоји бод против Бугарске иако је у једном тренутку губила 2:1.

"Јако тешко је носити се са свим тим. Показали смо одличан карактер. Повукао сам неке потезе са клупе. Били су добри. Није било никакве панике. Веровали смо у успех", навео је Стојковић.

Он је поновио да Србија направила неколико грешака на мечу са Бугарском.

"Грешке се дешавају. И ми постижемо голове због грешака противника. Трудиш се да сведеш то на минимум. Десило се шта се десило, најважнија је реакција. Србија није желела нити хтела да изгуби утакмицу. То је јако важно. Играчи су били довољно прибрани без панике. Радићемо на исправљању тих ствари, али грешке су саставни део. Фудбал је жива игра. У фудбалу ништа није лако. Противници вас анализирају, ко год игра против нас даје више од 100 одсто. Свако жели да се доказује против нас. То ко ће шта да каже, то је небитно. Битно је шта ја кажем, шта играчи раде, како свлачионица функционише. Ове три године скоро, никада нисам имао проблем. Некоме се свиђамо, некоме не, али семафор и резултат су важни", навео је селектор Србије.

Жреб за ЕП 2024. биће одржан другог децембра у Хамбургу. "Орлови" ће највероватније бити у четвртом шеширу уочи жреба за ЕП 2024.

"Трудићемо се да будемо што бољи. Понављам, били смо у шоку после Катара, претрпели смо оштре речи и критике. Није било лако подићи се после свега. Али смо остварили пласман на ЕУРО. Много проблема је било, играње мечева пред празним стадионом... Много нефудбалских ствари се дешавало. А имате и оне који не воле успех, стално вас гађају, коментаришу, а никад у фудбалу нису радили. Моје срце је пуно, јер сам Србији даровао ЕУРО као тренер. Што се мене тиче, више не морам да будем тренер. Поносан сам. Ово не можете да платите. Који смо шешир није толико битно, имамо времена да се 'наместимо'", истакао је Стојковић.

Он је подсетио да је Србија везала два узастопна велика такмичења.

"Увек постоји сатисфакција за посао који радите, да верујете у своје идеје. Нисам човек који ће да хвали самог себе или се кити туђим перјем, понашам се сасвим нормално, без еуфорије. Сада нам је топло око срца и то је најважније", додао је Стојковић.

Он је истакао да му је драго да је Србија меч одиграла у Лесковцу.

"Везују ме лепе успомене за Лесковац, рекли смо да ако се заврши стадион, долазимо да играмо. Историјски успех за фудбалску Србију, ковали смо план и тактику у Нишу, а егзикуција је била у Лесковцу. Мени је срце пуно. Хвала свима у Нишу и Лесковцу који су дочекали репрезентацију на леп начин. Овај део земље је био и остао у мојој души и то се никад неће променити. Драго ми је да је једна лепа страница српског фудбала исписана у овом граду. Надам се да ћемо једног дана поново доћи", истакао је Стојковић.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести