Платини пуштен после испитивања: Не знам зашто сам био...

ПАРИЗ: Некадашњи председник Европске фудбалске уније (УЕФА) Мишел Платини пуштен је из притвора у Нантеру, предграђу Париза, након испитивања у истрази око могућих малверзација у вези доделе Катару организације Мундијала 2022. године.
platini
Фото: Танјуг/АП

Платинијев адвокат Вилијам Бурдон изјавио је да је његов клијент невин по свим оптужбама и да је испитан око "техничких ствари".

"Било је јако дуго, с обзиром на број питања. Постављали су их око Европског првенства 2016, Светског 2018. и 2022, Пари Сен Жермену, ФИФА... Одговарао сам на питања мирно, још увек не знам зашто сам био тамо", рекао је Платини, а преноси агенција Ројтерс.

Француско финансијско тужилаштво привело је некада најбољег фудбалера света јер истражује "наводна активна и пасивна дела подмићивања службеника" око доделе Катару домаћинства Мундијала.

Катар је у децембру 2010. године, у време када је Платини био на челу УЕФА, добио домаћинство Светског првенства изненађујућом победом с обзиром на недостатак интересовања локалне публике, екстремних врућина и уопште квалитета фудбала у тој земљи.

Француски медији преносе да је Платини испитан о наводној вечери у Јелисејској палати 23. новембра 2010. године, на коме је био са тадашњим председником Француске Николом Саркозије, принцем Катара Тамина Бена Хамада ал Танијем и тада премијером Катара Хамадом Беном Јасемом ал Танијем, као и због чега је променио мишљење да уместо САД гласа за арапску земљу.

Француз је годину дана оптужен да је од тадашњег председника ФИФА Сепа Блатера примио два милиона швајцарских франака и 2015. добио прво шестогодишњу суспензију ван фудбала, а после жалбе на четири године.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести