ПОЧИЊЕ СП У РУСИЈИ Немци бране трофеј, Бразил први фаворит

Утакмицом између  Русије и Саудијске Арабије у Москви данас почиње 21. Светско фудбалско првенство.
v
Фото: epa06805754 Soccer fans in Moscow, Russia, 13 June 2018. The FIFA World Cup 2018 will take place in Russia from 14 June till 15 July 2018. EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV 54405484 Author MAXIM SHIPENKOV Description epa06805754 Soccer fans in Moscow, Russia, 13 J

Титулу брани репрезентација Немачке, која је пре четири године у Рио де Жанеиру у финалу, голом Гецеа у продужетку, савладала Аргентину (1:0). И у Русији су Немци међу највећим фаворитима, али се велике шансе дају и селекцијама Бразила, Француске, Белгије, Шпаније и Аргентине. По многима Бразил у овом тренутку има најјачи тим, међутим, још увек је непознаница да ли се њихов најбољи играч Нејмар потпуно опоравио од повреде.

Педантни статистичари истичу и то да се Светско првенство одржава у Европи и да се  само једном до сада догодило да трофеј освоји нека земља која није са Старог континента. Било је то давне 1958. године када је Бразил у финалу, после феноменалне партије Пелеа, победио Шведску са 5:2.

Дакле, по статистици победника Мундијала ваља тражити између Немачке, Француске, Шпаније, Белгије, можда Енглеске и Португалије. Немци су до сада четири пута освајали највреднији пехар, у Русију ће играти у нешто подмлађеном саставу, али и са искусним асовима као што су Нојер, Милер, Хумелс и Озил. Није на одмет споменути да су прошле године на Купу Конфедерација (мини Мундијал) славили с другим тимом.


Свечано отварање

Свечано отварање Мундијала на стадиону Лужники у Москви почиње  у 16 сати,а према најави организатора у програму ће учествовати енглески  певач Роби Вилијамс и  руска оперска дива Аида Гарифулина. Истакнуто место у програму добиће и некадашњи двоструки освајач Светско првенства Бразилац Роналдо.

Фото: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH


Француска има изузетно јак састав са Гризманом, Кантеом, Погбом, као и Белгија која  је лако у квалификацијама освојила прво место у групи. Не треба отписати ни Шпанце, после дебакла у Барзилу, реновирали су тим и пронашли своју игру. Имена Де Хеје, Инијесте, Серхиа Рамоса, Косте и Пикеа у свету фудбала много значе. Није  на одмет рећи и то да Шпанци имају најскупљи тим на Светском првенству. 

Из прикрајка вребају европски првак Португалија, са феноменалним Кристијаном Роналдом и Енглеска без обзира што у последњих неколико деценија игра слабије од очекивања. Не сме се искуључити из групе фаворита ни Аргентина макар због Лионела Месија, с тим што су визу за Мундијал изборили у последњем кругу квалификација.       

Србија је после  осмогодишње паузе (није нас било у Бразилу) учесник светске фудбалске светковине. Фудбалски познаваоци сматрају да имамо интересантан тим  и да са мало среће можемо далеко стићи. Проблем је, кажу, ако освојимо друго место у групи  највероватније би нам наредни ривал била Немачка.Подсећања ради на СП у Јужној Африци  победили смо Немце(1:0).

Србија је после осмогодишње паузе (није нас било у Бразилу) учесник светске фудбалске светковине. Фудбалски познаваоци сматрају да имамо интересантан тим и да уз мало среће можемо далеко стићи

Велика борба водиће се и за појединачне трофеје које додељује ФИФА. У Бразилу за најбољег играча проглашен је Лионел Меси, иако је Асргентина била друга, најбољи стрелац  је био Хамес Родригез (шест голова),а најбољи голман Мануел Нојер. И сада је Меси међу главним кадидатима за првог играча Мундијала, али ретко се у фудбалу историја понавља. Највише је оних који верују  да ће златну лопту освојити Нејмар, а међу  кандиатима за  првог играча света су и Кристијано Роналдо,  Антоан Гризма и Един Азар.Но, по обичају велика такмичења изнедре нека нова имена, па су славу раније  покупили аутсајдери попут Пауло Росија (Италија), Салватора Скилаћија(Италија), Оливера Кана (Немачка), Дијега Форлана (Уругвај). 

Фото: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Шампионат почиње данас утакмицом између Русије и Саудијске Арабије, а  финале ће се играти 15. јула. Највероватније да је ово Светско првенство последње на којем ће наступати 32 репрезентације, већ на следећем, у Катару, учествоваће  48 селекција. Но, још увек није сигурно да ће домаћин следећег Мундијала бити Катар (због топлог времена), ни то колико ће репрезентација играти на завршном турниру.        

Г. Ковач 

Данас

Свечано отварање     (16. 30)

Русија - С. Арабија     (17)

 

Сутра

Египат - Уругвај         (14)

Мароко - Иран   (17)

Португал -  Шпанија   (20)

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести