Пољска немоћна, Жиру и Мбапе одвели Француску у четвртфинале СП у Катару

Француска – Пољска 3:1 (1:0)
4
Фото: Танјуг (AP Photo/Ricardo Mazalan)

Фудбалери Француске пласирали су се у четвртфинале Светског првенства рутински победивши Пољску. Најважнији моменат на мечу био је гол Жируа, којим је овај играч постао најбољи стрелац у историји селекције ,,галских петлова“.

Пољаци су агресивно ушли у меч, учинило се да ће одиграти боље него против Аргентинаца. Али, снага Француза је пресудила: брзо је њихов квалитет дошао до изражаја и потпуно се преузели игру. Плели су мрежу око шеснаестерца противника а имали и неколико солидних покушаја. Шченсни је био приморан да често интервенише, разбранили су га Французи.

Пољаци и када би дошли близу шеснаестерца актуелног првака света нису имали завршни пас, такође ни долазили до прилика. Све се сводило на шутеве са дистанце, углавном Левандовског. Утакмица није била претерано квалитетна, чинило се да ће прштати на све стране али и Французи су брзо остали без даха и нису више имали онај темпо. Све више су дозвољавали Пољацима да диктирају игру и било је све опасније пред голом Лориса. У 34. минуту, бело црвени су били у солидној прилици али је Кеш шутирао непрецизно. Французи су потпуно пали и препустили инцијативу Пољацима, који су у једном нападу имали три велике шансе, али сва три пута дефанзивци ,,галских петлова“ избацивали су лопту са гол линије.

Све ово што се дешавало чудило је с обзиром на то да су Французи последњу утакмицу у групи одиграли са другим тимом и одмарали најбоље играче. Податак да су тако брзо остали без даха сигурно је забринуо селектора Дидијеа Дешана. Ипак, већи квалитет је дошао до изражаја и Французи су повели у 44. минуту. Стрелац је био Жиру: сјајно је одреаговао на асистенцију Мбапеа и сместио лопту у мрежу. Тиме је постао најбољи стрелац у историји француске репрезентације.

Французи су боље почели друго полувреме и већ у 56. минуту имали прилику да дуплирају предност. Мбапе је шутирао са ивице казненог простора, лопта је на свом путу закачила неког, променила правац али Шченсни је могао да одахне када је видео да му је мрежа остала мирна. Нешто касније спектакуларан погодак постигао је Жиру али је он поништен. Ухватио је сјајни нападач маказице, лопта се закопрцала у голу али од свега на крају ништа није било јер је пре тога Варан направио фаул над голманом Пољске. Бело-црвени се после тога разбудили и све карте бацили на напад. То је наравно било ризично и осветило се Пољацима. Севнула је контра, Дембеле је проиграо Мбапеа који је из не баш лаке позиције био прецизан. Очекивано, Пољаци су тада пали и Французи су успорили темпо, намерни да рутински приведу утакмицу крају.

Своју одличну партију Килијан Мбапе је крунисао и својим другим гол за 3:0, док су Пољаци на самом крају поставили коначних – 3:1.

ДОХА: стадион ,,Ал Тумама“, гледалаца: 40.000. Судија: Валенсуела (Венецуела). Стрелци: Жиру у 44. и Мбапе у 74. и 90. за Гранцуску а Левандовски (из пенала) у 90+5. минуту за Пољску. Жути картони: Чуамени (Француска) а Бережински, Кеш (Пољска).

ФРАНЦУСКА: Лорис, Кунде (Дисаси), Варан, Упамекано, Т. Ернандез, Чуамени (Фофана), Рабио, Гризман, Дембеле (Коман), Жиру (Тирам), Мбапе.

ПОЉСКА: Шченсни, Кеш, Глик, Кивиор, Бережински, Шимански (Милик), Криховјак (Бјелик), Камински (Залевски), Зјелински, Франковски, Левандовски.

И. Лазаревић

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести