Полуфинале ЛШ Лајпциг – Пари Сен Жермен: Немци способни да изненаде фаворита

Овогодишња Лига фудбалских шампиона није несвакидашња само због формата и фајнал-ејта у Лисабону.
Liga sampiona/Fonet
Фото: FoNet

Сеча фаворита из три најјаче лиге кренула је још у осмини финала, да би се наставила и у престоници Португала. Први пут од 1991. године у полуфиналу нема екипа из Енглеске, Италије и Шпаније. Челси, Ливерпул, Јувентус, Наполи, Реал и Валенсија су стали у осмини финала, а Манчестер сити, Аталанта, Атлетико и Барселона у четвртфиналу. Последњи пут се то десило у сезони у којој је Црвена звезда постала шампион Европе (1991).

Дакле, за трофеј бориће се немачки и француски тимови, Лајпциг, Бајерн, Пари сен Жермен и Олимпик из Лиона. Можда то и није случајно јер су ова четири клуба у завршницу Лиге шампиона стигли одморни, Немци су своје првенство завршили у јуну, а Французи после прекида нису ни наставили такмичење. 

Данас у првој полуфиналној утакмици састаће се Пари сен Жермен и Лајпциг, тимови који се никада нису сусретали у европским куповима и једнима и другима ово је прво полуфинале у елитном клупском такмичењу. Парижани су апсолутни фаворити, међутим, не сме се олако отисати Лајпциг, немачки тим је способна да начини још једно изненађење, као што је  у четртфиналу елиминисао  Атлетика. 

- Добро познајем прилике у Лајпцигу, јер пре него што сам стигао у Париз водио сам Борусију из Дортмунда. “Бикови” играју сјајно, брзо и једноставно, а одлазак Тима Вернера се и не примећује. Упорни су и чврсти, права су немачка екипе. Имаћемо изузетно тежак задатак да их елиминишемо, али верујем у победи. Килијан Мбепе је и здржао меч са Аталантом и највероватније ће вечерас почети сусрет. Једини проблем је што је голман Навас повређен. Но, и без њега верујем у наш успех  – каже тренер Томас Тухел.  

Фудбалери Лајпцига победом у сусрету са Атлетиком исписали су клупску историју  и мирно чекају вечерашњи окршај. Пре четири године “бикови” су играли у Цвајти, израсли су у снажан колектив пре свега захваључи младом тренеру Јулијану Нагелсману.

- Пласманом у полуфинале већ смо остварили велики резултаи, што не значи да ћемо на томе стати. Сматрам да можемо да будемо бољи од великог фаворита и да се палсирамо у велико финале. Било би лепо да немачки клубови одлучују о трофеју. Парижани имајму изузетан тим, врло луцидне и брзе играче. Најмар и Мбепе су екстра звезде, али нису једини од којих ће да нам прети опасност. Заиста верујем да можемо у финале – поручио је тренер Нагелсман. 

У другом полуфиналном мечу сутра ће снаге одмерити Бајерн и Олимпик из Лиона.     

Г. Ковач

Кујперс на центру

ЛИСАБОН: Стадион Бенфике, судија: Кујперс (Холандија), почетак у 21 сат. 

ЛАЈПЦИГ: Гулачи; Клостерман, Упамекано, Халстенберг; Лајмер, Кампл, Сабицер, Ангелињ; Олмо, Поулсен, Нкунку

ПАРИ СЕН ЖЕРМЕН: Рико; Керер, Тијаго Силва, Кимпембе, Бернат; Ди Марија, Маркињос, Паредес, Нејмар; Мбапе, Икарди

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести