Португалија с Роналдом напада трофеј Лиге нација

Некако у сенци квалификација за Европско фудбалско првенство, данас у Португалији почиње завршница првог издања Лиге нација, такмичења које је уведено да попуни празнину између светских и европског шампионата.
ronaldo, epa
Фото: EPA (MIGUEL A. LOPES)

После одиграних 138 утакмица, у завршицу су се пласирале четири репрезентације, Португалија, домаћин финалног турнира, Швајцарска, Холандија и Енглеска. Овакав расплет мало ко је очекивао, је на завршном турниру нема светских првака Француза, па Шпанаца, Немаца  и Белгијанаца, који су важили за фаворите, али ни вицешампиона света Хрвата, који су и испали из елитне групе. У првом полуфиналу снаге ће данас у Порту одмерити домаћин Португалија и Швајцарска, а сутра се у Гимараешу састају Холандија и  Енглеска. Победници тих дуела играће за титулу 9. јуна у Порту, а поражени у Гимараешу. Освајач Лиге нација добиће шест милиона евра, вицешампион 4,5, трећепласирани 3,5, а четвртопласирани 2,5 милиона евра.

Све репрезентације ће наступити у најјачим саставима, Португалија предводе Кристијано Роналдо, Бернандо Силва, Руи Патрисио и нова звезда Жоао Феликс, Швајцарци се уздају у голмана Сомера, а ту су прве звезде тима Џака, Шаћири, Родригез, Сеферовић, Фернандез. Изузетно јак састав имаће и Енглези, предводи их Хари Кејн, а у екипи су голман Пикфорд, Волкер, Мекгајер, Александар Арнолд, Деле Али, Лингарт, Рашфорд, Хендерон, док Холанђане предводе Де Лихт, Блинд, Вајналдум, Ван де Бек, Депаје, а на голу ће бити Силверсон.

Португалија и Шавјацарска  играју вечерас од 20.45 часова, а судија је Немац Брих.

-  Желимо трофеј – јасан је Кристијано Роналдо, који у групној фази није играо за Португалија. – Играмо пред својом публиком и имао одличан тим. Ценимо репрезентацију Швајцарске, али све је у нашим рукама.

Швајцарци у последње време су стални учесници великих фудбалских так­мичења, али им недостаје трофеј.

- Сигурно је да су Португалци у предности – реалан је селектор Владимир Петковић. – Али, ни ми нисмо без изгледа, а да бисмо стигли до финала требаће нам и доста среће.

Љубитељима фудбала без сумње следи лепа и интерсантна утакмица, као што ће бити и она сутрашња у којој ће снаге одмерити Енглеска и Холандија. 

Г. Ковач

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести