Посета Дербију, колективу у којем деца праве прве фудбалске кораке

Тамо негде где би могла да се повуче замишљена црта која би раздвајала Нови Сад и Ветерник, практично на почетку атара према Руменки, налазе се терени Фудбалског клуба Дерби.
Генерација дечака ФК Дерби рођена 2012. године
Фото: Генерација дечака ФК Дерби рођена 2012. године

Оснивачи овог колектива, који је заживео од 2015. године, били су бивши фудбалери Новог Сада Богдан Татић и Саша Богуновић и за веома кратко време је израстао у клуб у који родитељи радо шаљу своју децу. А сви они жељни су да науче корисне фудбалске лекције и закораче, макар у машти, на стазе које ће их повести путем који води ка висинама јер без снова, зна се одавно, нема ни конкрених дела. А тамо, управо у дечијој машти, “живе” њихови идоли попут Роналда, Месија или Тадића.

- Дерби тренутно има осам такмичарских селекција, а најстарија је 2006. годиште - рекао је Богдан Татић - Управо с том селекцијом и почели смо наш рад, а сада нам је најмлађа генерација девојчица и дечака рођених 2013. године, мада су већ почели да нам долазе и тренирају још млађи од њих. Имамо укупно око 200 полазника у школи фудбала и такмичимо се у Градској лиги, с тим да ће најстарија екипа, од септембра, учествовати у Квалитетној пионирској лиги Војводине. То је уједно један од највећих успеха које је  Дерби постигао од оснивања до данас, јер реч је о веома озбиљној конкуренцији, у којој је првенство почело у данима викенда за нама, а утакмице ћемо, када смо домаћини, играти на стадиону ФК Ветерник.

Татић је нагласио да клуб жели да унапреди инфраструктуру и да ће ускоро почети радови на изградњи правог фудбалског терена, који ће се налазити поред постојећег игралишта, димензија 60џ40 метара, с вештачком травом  и рефлекторима.


Највећи успеси

Говорећи о највећим досадашњим такмичарским успесима, Татић је истакао:

- Генерација Дербија коју чине девојчице и дечаци рођени 2012. године ове године освојила је Куп “Вујадин Бошков” и финале Лиге будућих шампиона на Златибору. Прошле године генерација рођена 2010. године остварила је исти резултат на Златибору, а могу да се похвалим тиме да смо тамо две године заредом ишли са по три генерације и да су све те екипе стизале до финала у својим конкуренцијама.


- Саша Богуновић и ја смо заједнички кренули у читаву ову причу. У међувремену самостално сам наставио да водим клуб, као његов власник и шеф стручног штаба. С децом раде четири лиценцирана стручњака и тренер голмана, а наши клинци, у највећој мери, долазе с Новог насеља и из Ветерника, иако имамо и оних који су с Детелинаре, Лимана, Грбавице и из свих осталих делова града. Планирамо да изградимо велики терен, чиме ћемо направити нови искорак и омогућити полазницима да имају заиста јако добре услове за тренинге, утакмице и фудбалски развитак.

У конкуренцији великог броја школа фудбала у Новом Саду није се лако изборити да већи број малишана управо у Дербију уче тајне фудбала.

- Наша идеја је да будемо оно што јесмо, да останемо реални и да ћемо се, самим тим, разликовати од осталих. То је испао добар рецепт за успех, па га се и даље и придржавамо. И приликом одабира тренера, најважнији су нам, поред професионалних, били њихови људски квалитети. С децом раде Никола Купрешки, Милан Кравић, Зоран Галић, Михајло Тубић и тренер голмана Стефан Глигоријевић. При томе, Зоран Галић има А лиценцу, водио је омладинску и кадетску селекцију Војводине и, у суштини, он је главни и одговорни што се тиче струке, ради се по његовом програму, док сам ја задужен за укупну организацију клуба. Деца видно фудбалски напредују и имамо разлога за задовољство и ми, баш као и наши клинци и њихови родитељи - истакао је Богдан Татић.

Старије екипе тренирају четири пута недељно, док они млађи раде по три пута. О томе како доживљавају прва фудбалска искуства најбоље сведоче осмеси на њиховим лицима и граја која допире с обода Новог Сада. Боље сведочанство о ономе што им пружа ФК Дерби и како се у њему осећају није ни потребно.   

А. Предојевић

EUR/RSD 117.1192
Најновије вести