Председник ФСГНС Новак Кострешевић: Створићемо услове примерене 21. веку

Недавно је одржана Изборна седница Скупштине Фудбалског савеза Града Новог Сада (ФСГНС), на којој је на место председника ове организације поново изабран Новак Кострешевић.
Novak Kostresevic
Фото: Дневник/ Ф. Бакић

И у претходне четири године, Кострешевић је био први човек највећег подручног савеза у АП Војводина и другог по величини у Србији, тако да је јако добро упознат с проблематиком која га чека у наставку посла.

- ФСГНС чине сви клубови који припадају Граду Новом Саду, затим они који су из општина Беочин, Темерин, Сремски Карловци, као и општински савез Тител-Жабаљ – истакао је Кострешевић. – На почекту новог мандата, мој освежени тим и ја кренули смо да уређујемо нормативне акте и односе с клубовима који су под нашом ингеренцијом. То смо већ у великој мери успели да решимо, тако да смо за обављени посао добили највише оцене од људи из ФСВ-а и ФШ-а. Потрудили смо се да сви клубови добију једнак третман, свесни тога да без великих клубова у нашем подручју, какви су Војводина и Младост ГАТ, ни остали колективи не могу да се подижу и напредују. Сада имамо у Првој лиги тим Новог Сада, што нас чини поноснима пошто у називу носи и име нашег града, док су Српској лиги - Војводина  Кабел и Борац из Шајкаша. Мислим да у њој треба да буде бар још један клуб, можда и два, који припадају под ФСГНС.


Футсал

Нови Сад је познат као град у ком се одувек добро играо мали фудбал, односно, по данашњој терминологији – футсал.

- Годинама смо у читавом региону били познати по Дневниковом турниру – каже наш саговорник. – Нажалост, сада се смањило интересовање за тај спорт и јасно је да је пред људима у нашој комисији за футсал, велики посао.


У оцени тренутне ситуације у трећем степену такмичења, први човек ФСГНС је посебно подвукао да је реч о веома озбиљној фудбалској платформи.

- У Српској лиги – Војводина до пуног изражаја могу да дођу фудбалери, баш као и тренери, судије, али и руководства клубова. Она им је одлична припрема за прва два степена такмичња и отвара им могућност да што безболније прескоче ту баријеру. Управо због тога, мораћемо да оснажујемо наше екипе које играју у Војвођанској лиги Југ, како бисмо могли боље да парирамо Сремцима, с којима се у њој надмећемо. Иако смо и до сада радили доста, мислим да то није било довољно и да морамо много више и боље. У том смеру, променили смо називе два наша такмичења, па данас постоје Прва и Друга новосадска лига, јер и у том степену имамо веома озбиљне екипе. У тим лигама клубови се припремају за Војвођанску лигу Југ, а ми, као њихов сервис, увек смо им на услузи и спремни да им помогнемо.

Наравно, надметање са Сремцима односи се искључиво на спортско поље.

- Клубови из Срема су значајно боље радили од нас када је у питању инфраструктура. Поседују већи број одличних стадиона, лепо урађених терена, квалитетне траве и заливних система. То смо и ми желели и желимо да имамо и то јавно признајем. Радили смо нешто по том питању, али то није било довољно, па ћемо у наредне четири године да се потрудимо да то доведемо на значајно виши ниво, односно да основни услови постану примерени 21. веку.

За то ће, не крије то ни Кострешевић, бити неопходна помоћ донатора, баш као и Града Новог сада.

- Град је годинама уназад увећавао свој буyет, али је, нарочито током последњег периода, доста тог новца одлазило у ковид болнице, па је због тога, између осталих, и спорт доста испаштао. Убеђен сам да ће у времену пред нама буyет за фудбал бити већи, јер многи клубови данас тврде да им новац који добијају није био довољан да покрију елементарне трошкове. При томе, представници клубова не мисле да њих неко треба да финансира и да им сам уплати сав потребан новац. У том смеру, мој тим и ја планирамо да делујемо заједнички с клубовима, да покушамо да обезбедимо помоћ друштвено одговорних фирми и уверен сам да ћемо у томе да успемо. Још када би буyет Града само за нијансу повећао издвајања за фудбал, клубови и њихова руководства добили би још већу вољу да се и сами потруде да ураде више по том питању.

Председник ФСГНС-а је истакао да је то посебно важно у Првој и Другој новосадској лиги, где играју аматери, односно играчи који су запослени.

- Управо због тога су нам важне свлачионице и монтирање осветљења. Живимо у капиталистичкој држави и прошла су времена када се радило до два или три сата, а поподне сте имали слободно. Данас ти младићи не постижу да стигну на тренинге пре вечерањих сати, а ускоро ће мрак почети да пада већ после 16 часова. Исто се односи и на летњи период, када би, баш захваљујући осветљењу, могли да вежбају и играју сусрете увече. Значи, ако им обезбедимо рефлекторе, наравно не онакве какве имају суперлигашки клубови и какве УЕФА прописује, помоћи ћемо и играчима, односно њиховом фудбалском напретку.

Поносан је Кострешевић на чињеницу да ФСГНС сваког викенда покрене озбиљан број људи: од самих играча, тренера, медицинског особља, редара, мама и тата, односно дека и бака, који прате утакмице у основним ранговима.

- Морам да се похвалим тиме да су сва службена лица плаћена, од викенда до викенда. Када сам стигао у ФСГНС, било је дуговања и по седам-осам кола уназад, што се посебно односило на судије, па се значајно смањило интересовање у младој популацији за овај сегмент фудбала. Примера ради, када би се у једном дану одиграле све утакмице које су под нашим савезом, не бисмо сада имали довољан број арбитара. Ту председника Маја Вујовића и нас чека озбиљан рад у наредном периоду, јер сада има укупно 70 судија, а памтим време када је Нови Сад имао и преко 400 делилаца правде.


Женски фудбал

Посебан сегмент у будућем раду ФСГНС-а чиниће развој женског фудбала.

- Тренутно имамо Војводину, која је суперлигаш, као и прволигашки тим Москве – објаснио је Кострешевић. – Ту настаје мали проблем, па смо направили комисију за женски фудбал, на чијем је челу први човек Војводине Живко Попов. Хоћемо и у том делу да унапредимо базу, јер велики смо град. Размишљамо како да анимирамо девојчице да се баве фудбалом и било би добро да имамо неки клуб у нижим ранговима такмичења, где би оне могле да се развијају и стасавају.


У тренерској организацији постоје, такође, одређени проблеми.

- Урадили смо правилнике и имамо организацију, на чијем је челу Милош Пенић. Надам се да ћемо ускоро направити озбиљне помаке, јер знам да морамо још више. Баш као и када је реч о омладинском фудбалу, у којем смо већ начинили важне кораке. Када сам први пут изабран на чело савеза, у такмичењу је било око 70 екипа, а данас их има скоро 200. Као град, имамо јако пуно деце и школица фудбала и постоји простор за унапређење услова.

На крају, Кострешевић је истакао да је до сада посетио преко 80 посто клубова који гравитирају при ФСГНС-у.

- Наставићу да посећујем фудбалске колективе, разговарам с њима и бодрим их, јер понекад је довољно пружити подршку људима, како би клубови напредовали. Када они виде да неко нешто ради и гради, пожелеће да и сами дођу и прикључе се акцији, например, изградње трибина, свлачионица и осталих данас неопходних ствари. Имамо озбиљне планове, базиране на унапређењу инфраструктуре и просто морамо да идемо по Србији и окружењу и прикупљамо, а онда и копирамо искуства која они имају и која су у пракси применили – додао је Новак Кострешевић.

Александар Предојевић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести