Преминуо Радомир Антић

После краће болести данас је у Мадриду преминуо чувени српски фудбалски стручњак Радомир Антић.
antic
Фото: Youtube Printscreen

Он је преминуо у 72. години.

Тужну информацију је потврдио његов бивши клуб мадридски Атлетико.

"Атлетико са жаљењем контатује да је отишао наш легендарни тренер Радомир Антић. Увек ћеш бити у нашим срцима. Почивај у миру", објавио је Атлетико.

Антић је био тренер Сарагосе, Овиједа, Реала, Атлетика и Барселоне и селектор Србије, коју је одвео на Светско првенство у Јужну Африку, а тренирао је и клубове у Кини.

Као фудбалер каријеру је започео у свом граду Ужицу, обукао је дрес Слободе 1967. Годину дана касније преселио се у Београд да би обукао дрес Партизана, клуба који му је остао у срцу до последњег дана. Каријеру је градио и у иностранству, прво у Фенербахчеру, па у Сарагоси, да би је 1984. завршио у Лутону.

Антић је увек био амбициозан и није имао времена за паузу. Између играчке и тренерске каријере прошла је непуна година, сео је као помоћни тренер на клупу вољеног београдског клуба – Партизана 1985.

Као играч Антић је 1976. са Партизаном освојио титулу првака Југославије. Са црно-белима је као тренер два пута узастопно освајао првенство Југославије (1986. и 1987), док је са мадридским Атлетиком 1996. освојио „дуплу круну“ што нико пре њега, на „Винсенте Калдерону“, није успео.

Последња три месеца живота Антић је провео у болници и последњу утакмицу није успео да добије.

Вучић: Антић обележио историју фудбала и светског спорта

Председник Србије Александар Вучић изразио је саучешће породици преминулог тренера Радомира Антића и истакао да је отишао човек који је обележио историју фудбала и светског спорта.

"Дубоко саучешће поводом смрти једне од најеминентнијих личности нашег и светског спорта. Радомир Антић је обележио историју фудбала и као играч и као стручњак. Неки од најбољих клубова света изгубили су изузетног професионалца и врсног тренера, а ми - његови поштоваоци - фудбалског мајстора за сва времена", рекао је Вучић за Курир.

Дачић упутио саучешће породици Радомира Антића

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић упутио је вечерас телеграм саучешћа породици познатог фудбалског тренера Радомира Антића, који је данас преминуо у Шпанији.

“Тужне поруке не бирају време, долазе изненада. Тако и вест о смрти једног од наших легендарних тренера Радомира, којег сам лично познавао и који ће ми заувек остати у сећању. У овом тужном тренутку, искрено саосећам са породицом", наводи се у телеграму. 

Дачић је истакао одласком Антића српски спорт претрпео ненадокнадив губитак, саопштило је Министарство спољних послова.

Прослављени српски фудбалер и тренер преминуо је данас у 72. години у Мадриду, саопштио је његов некадашњи клуб Атлетико Мадрид.

Од Антића се опростили Партизан, Звезда, Барса, Реал, ФСС...

Бројни клубови и фудбалери веома емотивно опростили су се од прослављеног српског тренера Радомира Антића, који је данас преминуо у 72. години у Мадриду. 

Вест о смрти српског стручњака објавио је његов бивши клуб Атлетико Мадрид, са којим је освојио историјску дуплу круну 1996, а током тренерске каријере водио је и Барселону и Реал Мадрид. 

"Бивши српски фудбалер и тренер био је класик на клупи у нашој земљи. Антић је једини тренер који је водио Реал Мадрид, Атлетико и Барселону. Али, једини клуб са којим се Радомир поистовећивао био је Атлетико са који је направио историјску сезону 1995-1996, освајајући Ла лигу и Куп краља. Антић ће увек остати познат као први тренер који је донео две титуле и један од највећих успеха, ако не и највећи у историји Атлетико Мадрида“, написао је Атлетико на свом Твитер налогу. 

Од Антића су се опростили и чланови шампионског тима предвођени Киком Нарваезом, али и нешто млађи Фернандо Торес. 

Саучеће поводом Антићеве смрти упутио је и Реал Мадрид, наводећи да је саучешће упућено и целој породици "мадридиста" и клубовима које је Антић представљао током своје спортске каријере као играч и тренер, а последњи поздрав упутили су и актуелни капитен Реала Серхио Рамос и некадашњи Икер Касиљас. 

Антић је тренирао и Барселону а каталонски гигант се на званичном сајту опростио од српског тренера, одавши му признање за све што је урадио додавши да је клуб остао без члана фамилије. 

Партизан се од свог бившег играча и тренера опростио речима "само један црно-бели човек био је и остао прави Мистер". 

"Само један црно-бели човек водио је три највећа шпанска клуба: Реал Мадрид, Барселону и Атлетико Мадрид. Само један црно-бели човек има унуке који у партизановим копачкама трче шпанским теренима. Само један црно-бели човек био је и остао прави Мистер. Само један човек од вечерас “са оне стране бодриће те, Партизане!” Његовом смрћу - љубав та не престаје!Вјечнаја памјат Радомиру Антићу", стоји у опроштају на сајту црно-белих. 

Генерални директор ФК Партизан Милош Вазура изјавио је да шокиран и најискреније погођен смрћу Антића. 

"Радомир је био велики човек, пријатељ клуба, легенда црно-белих и неко ко је увек са поносом истицао своју љубав према Партизану. Кад год је био у Београду користио је прилику да дође на стадион и погледа Партизан у некој од утакмица. Овим путем још једном желим да изјавим саучешће породици Антић", рекао је Вазура у саопштењу. 

Фудбалски савез Србије (ФСС) такође се опростио од бившег селектора, истичућу да је Радомир Антић имао много успеха и са националним тимом Србије, који је водио од 2008. до 2010. и који је после дуго година одвео "Орлове“ на Светско првенство у Јужној Африци. 2010. године. 

"Некадашњи шеф стручног штаба три највећа шпанска клуба, Реала и Барселоне, односно Атлетико Мадрида, али и Сарагосе и Овиједа, био је познат по великој харизми, стручности, огромном знању и ауторитету. „Мистер“, како су га ословљавали наши рептрезентативци, али и највеће звезде шпанског фудбала, оставио је трага свуда где је радио, па га зато на Пиринејима многи славе и веома поштују, пре свега фанови мадридског Атлетика којима је подарио дуплу круну", наводи ФСС. 

Из ФК Црвена звезда, вечитог ривала, саопштили су да су са великим жаљењем примилио је вест о одласку Радомира Антића. 

"Иако је као играч проносио славу нашег највећег ривала, био је господин у копачкама, спортсмен од главе до пете, поштован где год се појављивао. Оставио је дубок траг у српском и светским фудбалу као тренер екстра класе и један од ретких на планети који је водио Реал Мадрид и Барселону, а вратио славу Атлетико Мадриду. Знањем, искуством и ауторитетом одвео је селекцију Србије на Мундијал у Јужну Африку 2010, подижући рејтинг нашем фудбалу. Србија и свет су изгубили још једно велико име. Фудбалски клуб Црвена звезда изражава искрено саучешће породици Антић", наводи се у саопштењу црвено-белих. 

Тренер фудбалера Црвене звезде Дејан Станковић и капитен репрезентације током Антићевог селекторског стажа, опростио се уз "Заувек, твој капитен". 

"Почивај у миру, драги мој МИСТЕР! Тајне фудбала и живота су уз тебе престајале то да буду а каријера је запамтила много дивних момената! Велики не одлазе, само сада са другог места гледају на нас! Заувек твој, капитен!", написао је Станковић на Инстаграму. 

Од Антића су се емотивно опростили и тадашњи репрезентативци Ненад Милијаш, Милош Красић и Милан Јовановић. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести