Расистички скандал тресе Серију А

РИМ: Италијански спортски дневник Коријере дело спорт нашао се на мети осуда због коришћења наслова "Црни петак" уз слику тамнопутих играча Криса Смолинга и Ромела Лукакуа у најави фудбалске утакмице измеду Интера и Роме.
smoling1
Фото: Youtube Printscreen

Наслов на енглеском језику објављен је подебљаним словима на насловној страни новина са сликом двојице играча, осудила су оба клуба која у петак играју дерби утакмицу.

"Медији подстичу расизам сваки дан. Ово је данашње издање Коријере дело спорта", коментарисале су антирасистичке групе.

Ројтерс преноси да је италијански фудбал био пун расизма, а сам Лукаку је већ био жртва када су га неки противнички играчи и навијачи упоређивали са мајмуном.

Прошлог месеца председник италијанског клуба Бреша рекао је на маргинама састанка Серије А да је проблем нападача Марија Балотелија то што је "црн" и "покушава да постане бео", што је клуб касније оценио као сарказам намењен Балотелијевим критичарима.

Прошле недеље је свих 20 клубова из Серије А потписало отворено писмо у којем је речено да италијански фудбал мора да учини више у борби против расизма.

Раније ове године, Енглез Смоллинг, који се придружио Роми на позајмици из Манчестер Јунајтеда, подржао је кампању за играче који бојкотују друштвене медије 24 сата, у знак протеста против расизма.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести