Сарадња Тотовог Села и румунског места Думбраве

Сарадња насеља Тотово Село из кањишке општине с румунским местом Думбрава одвија се успешно.
Totovo Selo i Dumbrava
Фото: Dnevnik.rs

У овој години је интензивирана реализацијом заједничког пројекта Фудбалске академије “Њерш Иштван” из Тотовог Села и локалне самоуправе Думбраве “Прекогранични фудбал за социјалну инклузију”, у оквиру ИПА програма Румунија-Србија, који је започет пре нешто више од годину дана. Вредност пројекта прекограничне сарадње је 214.620 евра, од чега се из средстава Европске уније финансира 182.427 евра, а уз одржавање сусрета спортиста и стручног усавршавања тренера, средства се улажу и у стварање бољих услова за бављење спортом. 

Партнери из Тотовог Села и Думбраве су организовали фудбалски камп за пионире и кадете у Тотовом Селу, а у оба насеља одржано је више сусрета, уз надигравање на фудбалским утакмицима и турнирима. Поред турнира за пионире и кадете, организоване су и утакмице између женских екипа, па и две утакмице и дружења за фудбалске ветеране из два места - једна у Тотовом Селу, а друга у Думбрави.

Координатор пројекта “Прекогранични фудбал за социјалну инклузију” Жолт Баги каже да су приликом одржавања фудбалског кампа у Тотовом Селу, учесници имали прилику много тога да науче о специфичностима у методама тренинга, да размене искуства, али и да размена искустава и нова знања уочена на резултатима фудбалских екипа из два места.

Поред кампа, одржана је заједничка радионица за стручно усавршавање, на којој је директор Корвер кочинг асоциације у Србији Ренато Пирша причао о методама тренинга ове асоцијације, а главни тренер у Фудбалској академији “Њерш Иштван” Тибор Волфорд је презентовао “мач-метинг”, софтвер за видео анализу.

На турниру за пионире, поред екипе Академије “Њерш Иштван”, учестовао је тим из комшијског места Ором, док су из Румуније стигле екипе Думбраве и Фагета. Пионири Академије “Њерш Иштван” били су најуспешнији, пошто су надиграли све ривале. Сусрете у оба места су обогатиле утакмице фудбалерки пионирског узраста Кањиже и Думбраве.   Турнири за кадете су приређени у Тотовом Селу и Думбрави. Уз екипе из Тотовог Села и Думбраве, он је окупио више екипа попут АФК-а из Аде и Виноградара из Хајдукова, а из Румуније екипе Фагета и Томестиа.

И утакмице фудбалских ветерана игране су у оба места, а гости из Думбраве славили су победу на гостовању у Тотовом Селу 5:2, док је у Думбрави сусрет завршен без побендика 3:3. 

Поред одржавања фудбалских кампова и спортских сусрета, спроводи се и програм стручног усавршавања фудбалских тренера и професора физичког васпитања. Пројектом је предвиђена набавка спортске опреме и реквизита, а у Тотовом Селу се реализује изградња свлачионица крај главног фудбалског терена, што ће допринети стварању бољих услова за бављење младих спортом у овој средини. Тотово Село и Думбрава су сарадњу започели управо кроз пројекте прекограничне сарадње на унапређењу сеоског туризма и другим областима, па је успостављена сарадња резултирала и братимљењем два места

Текст и фото: М. Митровић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести