СЕНЗАЦИЈА У КАТАРУ Саудијци победили Аргентину (2:1)

Правом, великом сензацијом почело је такмичење у Ц групи на Мундијалу. Један од највећих кандидата за освајање титуле, селекција Аргентине, доживела је најблаже речено неочекиван дебакл и изгубила од Саудијске Арабије, која је, опет, остварила бајковит, али потпуно заслужен тријумф над „гаучосима“.
2
Фото: AP Photo/Ricardo Mazalan

Већ у 2. минуту Меси је имао генијалну шансу, добро је шутирао, али је голман Саудијаца Мохамед Аловајс сјајно интервенисао. Неколико минута касније, на интервенцију из ВАР собе, судија Винчић показао је на белу тачку за „гаучосе“, због повлачења Паредеса од стране Абдулхамида у казненом простору. Одговорност је, наравно, преузео Лионел Меси, који је лопту с беле тачке послао у једну, а голмана у другу страну гола и довео Аргентину у вођство од 1:0.

Могао је фаворит да дуплира вођство у 22. минуту, када је Меси додуше постигао други гол, али је он био поништен због офсајда. Нису се ученици селектора Саудијске Арабије Ервеа Ренарда повукли, напротив, настојали су да некако дођу до прилике и изједначења, што је остављало доста простора Аргентинцима за контранападе. И управо из једне такве акције у 27. минуту, после паса Гомеза, Лаутаро Мартинез затресао је мрежу, али ни тај гол није био признат због недовољене позиције. Исто се десило и у 35. минуту, када је нападач миланског Интера још једном погодио циљ, али га је одбрана Саудијаца поново ухватила у офсајд замку.

Тек што је почео наставак, уследио је шок за бројне навијаче Аргентине. Меси је изгубио лопту на средини, уследио је пас Албрикана ка Алшехрију, који је одлично реаговао и савладао голмана Емилијана Мартинеза, за изједначење на 1:1. И не само то: наставили су Саудијци да нападају и у 53. минуту Салем Алдавсари сјајно је шутирао искоса са 16 метара и по други пут савладао голмана Аргентине. За само неколико минута потпуно се променила слика на терену, а велики фаворит се нашао у огромном проблему.

Из прилично мирног сусрета, развила се велика битка на сваком делу терена, а у 63. минуту колосалну шансу имао је Аргентинац Таљафико, међутим, поново је голман Аловајс феноменално реаговао. Кренули су свим силама „гаучоси“ ка голу Саудијаца, који су се веома дисциплиновано бранили и тражили прилику за контре. Ди Марија је шутирао у 73. минуту, али је чувар мреже Саудијске Арабије поново био на висини задатка, баш као и десетак минута касније после покушаја главом Месија.

До краја је фаворит улагао огроман труд не би ли некако стигао до бода, али су фанатични Саудијци успели да сачувају мрежу и изборе историјску победу.

A. Предојевић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести