СЛС: Гемовић погодио за три бода

Велика три бода освојили су фудбалери Војводине у дербију 18. суперлигашког кола, савладавши екипу Спартака на тешком гостовању у Суботици.
Fudbaleri Spartaka i Vojvodine odigrali kvalitetnu utakmicu Foto: J. Grlić
Фото: Фудбалери Спартака и Војводине одиграли квалитетну утакмицу на Фото: Ј. Грлић

Гол Миодрага Гемовића из 50. минута донео је ослабљеним Новоса­ђанима заслужено славље и они сада могу мирно да ишчекују последњи дуел ове јесени, који играју против екипе градског ривала Пролетера.

Први је запретио домаћи тим у 4. минуту преко Лазара Туфегyића, али је он лоше шутирао из добре ситуације, па праве опасности по голмана Вуклиша и није било. Углавном се водила битка на средини терена, одбране обе екипе биле су веома опрезне, па нових шанси није било све до 14. минута. Тада је одлично по левој страни прошао у дербију  за­пажени играч Војводине Стефан Ђорђевић, упутио је оштру лопту пред гол домаћина, а за далић секунде закаснио је Дејан Зукић да је спроведе у мрежу. Нешто касније, с 35 метара слободни ударац извео је Никола Дринчић, али је голман Спартака Филип Дујмовић био добро постављен и успео је  лопту да избије у поље. Могао је Спартак да стигне до предности у 21. минуту када је Туфегyић лепо искористио убачену лопту и покушао да лобује Вуклиша, али је искусни чувар мреже одлично интервенисао и избио  лопту у корнер. Гости су, десет минута касније, имали праву шансу да се радују, када је пред гол центрирао Зукић, на правом месту био је Гемовић, који није добро главом захватио лопту, па ју је голман Спартака лако зауставио. Стари мајстор и најбољи појединац  дербија Никола Дринчић и у 35. минуту шутирао је са око 30 метара, лопта је ишла у угао гола домаћина, али је Дујмовић сјајно интервенисао и заштитио своју мрежу.


Селидбе

Међу 21 фудбалером на које је рачунао тренер Војводине Ненад Лалатовић било их је чак шест који су раније носили дрес Спартака. То су: Аранђел Стојковић, Стефан Ђорђевић и Нема­ња Човић из стартне поставе, као и Новица Максимовић, Владимир Ковачевић и Огњен Ђуричин, који су прилику да заиграју чекали на клупи.

На другој страни, поред са­даш­њег шефа струке Субо­ти­чана Владимира Буача и спортског директора Љуби­ше Дунђерског, бивших истакнутих играча Новоса­ђана, пре Спартаковог, дрес Воше носи­ли су и Давид Дунђерски и Никола Срећко­вић. Селидби из једног у други тим је било и раније.


Наставили су Новосађани с атацима и после одличног контранапада, њихов расположени капитен лепо је упослио Гемовића, овај је шутирао са 20 метара поред стативе. На другој страни одговорио је суботички тим, Никола Срећковић нишанио је угао, али је Вуклиш био опрезан и зауставио тај лукави и нимало безазлени ударац. Утисак је да су једино недостајали голови у првом делу овог занимљивог дербија, а да се то ипак догоди могли су да се побрнину ученици тренера Ненада Лалатовића у 45. минуту, када се после корнера створила гужва пред голом, лопта је потом одскакутала у гол, али се огласила пиштаљка судије Милановића, који је досудио прекршај у корист Спартака. Тек што је након одмора  игра настављена, после грешке црвено-белих на половини ривала, севнула је контра домаћина, у сјајној прилици нашао се Лука Бијеловић, али је у последњем тренутку изрвсно уклизао Ђорђевић и изблокирао његов шут. Оно што Спартаку није успело тада, јесте Војводини у 50. минуту. Зукић је упослио Чо­вића,који је шутирао, лопта је погодила Суботичана Дунђерског и  одбила се до Миодрага Гемовића, који није имао никакав проблем да затресе мрежу и донесе вођство свом тиму.  Од тог тренутка развила се отворена битка, па смо забеле­жили ударце Савковића и Видаковића с једне, односно Гемовића с друге стране.

Покушавао је тим тренера Буача некако да стигне до изједначења, није домаћа екипа имала шта више да чека, што је отварало простор у нападу Војводини. Препустила су гости иницијативу противнику, организовано и добро се бранили, вребајући прилику да запрете из контри. Суботичани су јалово атаковали, праву прилику нису успели да створе до краја сусрета, па су бодови отишли пут Новог Сада.    

Лалатовић задовољан, Буач није разочаран

Шеф стручног штаба Војводине Ненад Лалатовић био је задовољан  након утакмице у Суботици.

- Обе екипе се с правом налазе у врху српског фудбала. Спартак нам је одлично парирао, али смо ми били бољи за тај један гол. Имали смо још неке прилике, имали су их и Суботичани, па је утакмица лако могла да оде и у неком другом правцу. Бог нас је наградио да постигнемо погодак почетком другог полувремену, а мени је јако важно то што је она била плод лепе акције Уколико савладамо и Пролетер у последњем сусрету ове јесени, имаћемо јако лепу прилику да и у следећој сезони заиграмо у Европи. То и јесте био мој циљ када сам долазио у Нови Сад и захваљујем се мојим играчима на томе што су ми омогућили да постанем најуспешнији тренер у историји Војводине по броју победа – рекао је Лалатовић.

Тренер Спартака Владимир Буач честитао је Војводини на тријумфу.

- Квалитет утакмице био је на високом нивоу и виђена је права, мушка борба на терену. Било је по неколико добрих прилика на обе стране, а поносан сам на то што смо утакмицу почели с чак шесторицом бонус играча и то против Војводине, која има једну од најискуснијих екипа у лиги. Недостајала су нам четворица стандардних првотимаца, па смо шансу пружили деветорици момака млађих од 21 године. Сви они су изгинуили на терену и недостајао нам је само гол, како бисмо крунисали добру игру. Пораз смо доживели, по мени, незаслужено, јер су ривали били изједначени, али, шта је-ту је, главе горе и окрећемо се сусрету с Радом -  поручио је Буач.

Спартак ЖК – Војводина 0:1 (0:0)

СУБОТИЦА: Градски стадион, без гледалаца, судија: Милановић (Ћуприја). Стрелац: Гемовић у 50. минуту. Жути картони: Иванче­вић, Дунђерски, Јовановић (Спартак), Бралић (Војводина).

СПАРТАК ЖК: Дујмовић 7,5, Дунђерски 6,5, Текијашки 6,5, Иванчевић 7, Милошевић 6,5, Видаковић 6,5 (Баић -), Ђурасовић 6,5 (Шимура 6,5), Срећковић 6,5 (Вујановић -), Туфегџић 7, Савковић 6,5 (Јовановић -), Бијеловић 6,5 (Јочић 7).

ВОЈВОДИНА: Вуклиш 7,5, Андрић 7, Бралић 7, Деветак 7, Ђорђевић 7,5, Стојковић 7, Дринчић 8, Човић 7, Зукић 7,5 (Вукадиновић -), Гемовић 7,5 (Младеновић -), Мркаић 7 (Ђурић -).

 А. Предојевић

 С. Стојиљковић

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести