СП у Катару: Меси и Мбапе исписују историју (16)

КАТАР: Било је великих изненађења на Светском фудбалском првенству у Катару, испадали су фаворити, али данашње финале у којем ће се састати Аргентина и Француска, је очекивана.
katar 2022, promo
Фото: Промо

И пре почетка шампионата ове две селекције су биле уз Бразил главни кандидати за „злтни глобус“. Не без разлога - „триколори“ су још увек актуелни светски првци, а „гаучоси“ су  пре почетка Мундијала имали невероватан низ од чак 36 утакмица без пораза и  прваци су Јужне Америке. 

И једни и други у својим редовима имају суперзвезду -  „гаучосе“ прдводи Лионел Меси, који је по сви статистикама најбољи фудбалер света у последњих петнаестак година, а да би се и крунисао потребно је да данас на Луасаил стадион слави и да освоји једини триофеј који му још недостаје – светску титулу. На другој страни имаће великог ривала Килијана Мбапе који надолзећу звезду, који са свијих 23 године игра друго финале Мундијал- и тренутно са Месијем води на листи стрелца.   

Свакако да је улог огроман и да ће се водити велика битка на свим деловима терена, а сви предвиђају да ће „рат“ добити екипа која ће имати превласт на средини терена. Французи у одлучујућу битку улазе десетковани, због чудног вируса  Дидије Дешамп неће моћи да изведе најбољи састав, протиов Мароканаца изостали су штопер Дејот Упамекано и везни фудбалер Адријен Рабио, а њима су се у међувремену прикључили још двојица одбрамбених играча Рафаел Варан и Ибрахим Конате, па ако се дода да је Лукас Ернадез због повреде отпао још у првом колу то знаћи да је комплетни последљи ред Француза у ауту. 

- Имамо проблема, неколицина фудбалера је болесно, али ћемо већ пронаћи права решења – објашњавао је на конференцији за медије селектор француске репрезентације Дидије Дешам. – Пре четири године смо играли са Аргентином на Мундијалу и победили, иако и сада у тиму имамо седморицу фудбалера који су тада наступали ипак то није исти екипа. Ни Аргентина није иста. Снимили смо њихову игру, пратли смо их у стопу, ово је један сасвим нови тим, ратнички. Све је подређено Месију. Имаћемо периоде добре игре, али биће ситуација када ћемо се морати бранити и надам се да ћемо успети да се адаптирамо на игру „гаучоса“. 

Иако је неколицина фудбалера болесно у табору француске репрезентације је атмосфера одлична, и сви су уверени да ће одбранити титулу.

- Меси је невероватан играч. Учинићемо све да га зауставимо. Није само Меси Аргентина. Имају још сјајних играча који раде за тим. Зато су толико снажни - рекао је Оливије  Жиру. 

Аргентинци су у нешто повољнијм положају опоравио се Анхел ди Марија,а казне су издржали Маркус Акуња и Гонзало Монтиел.  

- Очекује нас  изузетно тешка утакмица, неизвесна, нијансе ће одлучити – тврди селектор репрезентације Аргентине Леонел Скалони. – Одлучиће ситнице, спремни смо и за продужетке и пенале. Французи имају специфичну игру, неколико изузетно брзих фудбалера, зато морамо бити опрезни, играти вема чврсто, сигурно. Знам за проблеме Француске, али они имају одличне замене.  

Игра аргентинске репрезентације зависи од Лионела Месија, који је  на овом Мундијалу добио нешто другачију улогу у тиму, игра иза нападача, али опет има сјајн учинак.  

- Не кријем жеља ми је да освојим „златни глобус“ – објашњава Лионел Меси. – Ово је моје пето првенство и вероватно последња шанса за трофеј, све ћу урадити да славимо. Свестан сам да нас очекује велика и неизвесна битка, сјајан противник, али сам убеђен да  можемо до победе. 

Г. Ковач   

Француска – Аргентина 

 

ЛУСАИЛ: Лусаил стадион, капацитет 84.350 гледалаца, суди: Шимон Марчињак (Пољска), почетк у 16 сати. 

ФРАНЦУСКА: Лорис – Павар, Упамекано, Варан (Конате, Салиба), Т. Ернандез – Чуамени, Рабио – Дембеле, Гризман, Мбапе – Жиру. 

АРГЕНТИНА: Е. Мартинез – Молина, Ромеро, Отаменди, Л. Мартинез, Акуња - Де Пол, Е. Фернандез, Мекалстер - Меси – Алварез.  

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести