СП У КАТАРУ Шчесни  и Левандовски донели победу Пољацима

Пољска – Саудијска Арабија 2:0 (1:0)
2
Фото: AP Photo/Manu Fernandez

Саудијска Арабија, земља која је у великом фудбалском заносу после тријумфа над Аргентином, ушла је у дуел с Пољском на крилима готово нестварне подршке навијача у Ал Рајану. Саудијци су форсирали изузетан темпо,  а голман Шчесни први пут је сјајно интервенисао у 13. минуту, када је Кано шутирао с десне стране.

Алшехри је успео да блокира опасан ударац главом Пољака Бјелика половином првог дела игре, који је могао да донесе предност његовом тиму. Ипак, у 40. минуту одлично су комбиновали Франковски и Кеш, уследила је лопта ка Левандовском, који је асистирао ка Пјотру Зјелинском, а играч Наполија довео је Пољску у вођство од 1:0.

Само четири минута касније, међутим, Бјелик је у свом казненом простору оборио Алшехрија, а бразилски судија је, након интервенције из ВАР собе, показао на белу тачку. Одговорност је преузео Алдавсари, али је Војћех Шчесни одбранио његов ударац, а у наставку акције је скренуо у корнер и ударац Албурајкана с пет метара.

 И у другом полувремену су Саудијци диктирали ритам игре, тражећи потенцијалну шупљину у дефанзиви ривала. Пронашли су је у 55. минуту, када је поново Алдавсари шутирао, али је Шчесни још једном спасао Пољаке. Могао је и Албурајкан у 60. минуту да изједначи, шутирао је преко гола, а минут касније мрежу није затресао ни Кано.

Аркадијуш Милик имао је прилику да дуплира вођство своје селекције у 63. минуту, када је главом погодио пречку, а два минута касније и Роберт Левандовски је нациљао тек стативу. Алмалки је у 82. минуту, направио велику глупост, просто поклонио лопту Левандовском, а капитен Пољака такве прилике не пропушта. Савладао је по други пут Алдавсарија и широм отворио врата ка победи својој репрезентацији, али и пласману у наредну фазу Светског првенства.

А. Предојевић

АЛ РАЈАН: Стадион „Едјукејшн сити“, гледалаца: 40.000, судија: Вилтон Переира Сампајо (Бразил). Стрелци: Зјелински у 40. и Левандовски у 82. минуту, Жути картони: Кивиор, Кеш, Милик (Пољска), а Алмалки, Аламри (Саудијска Арабија).

ПОЉСКА (4-4-2): Шчесни – Кеш, Глик, Кивиор, Бережински – Зјелински (од 63. Камински), Криховјак, Бјелик, Франковски –  Милик (од 71. Пјатек), Левандовски.

САУДИЈСКА АРАБИЈА (4-3-3): Аловајс – Абдулхамид, Аламри, Албулајхи, Албрејк (од 65. Алганам)– Алнажеи (од 46. Алабед, од 90+5. Бахебри) , Алмалки (од 86. Алобуд), Кано – Албурајкан, Алшехри (од 86. Н. Алдавсари), С. Алдавсари.

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести