СП у Катару: Сензација - Мароко у полуфиналу (видео)

Бајка Марока у Катару је настављена. Репрезентативци те земље, мимо сваке прогнозе, савладали су фаворизовану Португалију, после велике, фанатичне борбе коју смо пратили током свих 90 минута утакмице, у којој је сваки од Мароканаца стекао статус истинског јунака, на челу с голманом Боном.
Фонет/АП
Фото: Фонет/АП

Уједно, играчи из ове земље постали су први полуфиналисти Светског првенства с афричког континента.

Фаворит из Европе, који је сусрет поново почео без Кристијана Роналда међу стартних 11, кренуо је јако и Жоао Феликс је већ у 5. минуту могао да савлада голмана Боноа, али је одлични чувар мреже поново показао да је у изврсној форми. Да се неће задовољити тек улогом симпатичног аутсајдера, „шпански џелати“ из Марока показали су два минута касније, када су одговорили ударцем главом Ен Незирија, који је завршио изнад пречке. Игра се након тога умирила, инцијативу је, додуше, имала чета селектора Фернанда Сантоша, али је одбрана Мароканаца била фино постављена и контролисала ситуацију.

Фото: Фонет/АП

Тек у 30. минуту поново су запретили Португалци, опет преко Феликса, који је шутирао, али је неко од дефанзиваца ривала одбио лопту преко гола. Миц по миц, ослобађали су се и Мароканци, који су све чешће организовали противнападе, на задовољство великог броја њихових навијача. Интересантно је било то што се на терену није много примећивао Португалац Гонзало Рамош, нападач који је с три гола уништио Швајцарску у осмини финала.

А онда је Мароко повео... Атијат Алах је у 42. минуту центрирао с левог бока, голман Диого Кошта је несхватљиво излетео у празно, а Јусеф Ен Незири сјајно је скочио и затресао мрежу. Кренули су Португалци не би ли како изједначили пре одласка на одмор, па је у 45. минуту Бруно Феранандеш искоса шутирао, практично савладао Боноа, али је пречка спасила ривала, да би у надокнади Атијат Алах пропустио прилику да другим голом буквално нокаутира Портигалију, шутирајући непрецизно из повољне позиције.

Друго полувреме почело је новом великом шансом за Мароко, пошто је Ел Јамик, после слободног ударца Зијеша, лоптом погодио Кошту, који је, ни крив ни дужан, тако одбранио његов ударац. Није више имао шта да чека Фернандо Сантош и у игру је увео Роналда. У 58. минуту имао је велику прилику Рамош, али је главом непрецизно циљао и промашио оквир Боновог гола.

Фото: Фонет/АП

Из секунда у секунд, растао је притисак Португалаца, који су силно желели да изједначе и све карте бацили су у напад. У 64. минуту замало је изнад гола шутирао и Фернандеш, а време је све брже цурило... Постављало се питање да ли изабраници селектора Валида Реграгуија имају довољно снаге да издрже пресинг којем су били изложени, али они су некако одолевали.

Одлично је Феликс шутирао у 83. минуту, али је Боно поново изврсно одбранио. Баш све ставили су у напад Португалци, трудећи се да стигну барем до продужетака, док је њихов ривал бранио гол са свих 11 фудбалера. У надонади је Роналдо шутирао из пуног трка, али је Боно још једном био на месту. Потом је искључен Мароканац Чедира, а све је могао да реши Абукал у шестом минуту надоканде, али је сјајну прилику олако проћердао. Ипак, успели су Мароканци да сачувају минимално вођство и уђу у историју. Заслужено!

Мароко Португалија 1:0 (1:0)

АЛ ТУМАМА: Стадион Ал Тумама, гледалаца: 44.198, судија: Факундо Тељо (Аргентина). Стрелац: Ен Незири у 42. минуту. Жути картони: Дари, Чедира (Мароко), а Витиња (Португалија). Црвени картон: Чедира (Мароко) у 90+3. минуту.

МАРОКО (4-3-3): Боно – Хакими, Ел Јамик, Саис (од 58. Дари), Атијат Алах – Оунахи, Амрабат, Амалах (од 65. Чедира) – Зијеш (од 82. Абукал) , Боуфал (од 82. Жабране), Ен Незири (од 65. Бенун).

ПОРТУГАЛИЈА (4-3-3): Кошта – Дало, (од 79. Орта), Пепе, Дијаш, Гереиро (од 51. Кансело), Б. Силва, Невеш (од 51. Роналдо), Отавио (од 69. Витиња) – Фернандеш, Феликс, Рамош (од 69. Леао).

А. Предојевић

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести