Шпанци једва оправдали класу против солидног Ирана 1:0

У другој утакмици другог кола у групи Б Светског првенства, у Казању су се састали Шпанија и Иран, први са жељом да забележе прву победу на СП, а други да капитализују лепа три бода из првог кола.
d
Фото: EPA/DIEGO AZUBEL

Шпанци су били апсолутни фаворити у овом мечу и већина је пред почетак СП о овој групи имала само једну дилему: ко ће бити први а ко други, Шпанија или Потругал. Али то треба доказати и на терену, што је репрезентација Шпаније покушала од старта, остваривши у уводних пола часа игре чак 80% поседа лопте али некако без правих завршних потеза.

Штавише, први прави шут, истина поред гола, имали су Иранци, који су се определили за одбрану свог гола и контранападе, савршено добро знајући да би сваки покушај отвореног надигравања са Црвеном фуријом био раван самоубиству. Томе је ишла у прилог и чињеница да су Иранци, који су у првој утакмици против Марокоа остварили победу, свакако могли више да калкулишу с три бода у џепу и да из сенке чекају своје шансе из грешака противника, док су Шпанци из премијерног дуела са Португалом имали само реми и сва три бода из ове утакмице су им била неопходна да би се могли надати повољном расплету у последњем колу.

Међутим, на том путу им се нашла веома дисциплинована иранска одбрана, коју уопште није било лако пробити...

Сваки покушај Шпанаца да утакмицу учине занимљивијом, Иранци су успешно осујећивали савршеном маркацијом сваког шпанског играча који је успео да дође до лопте и потпуно им онемогућавали иоле опасне шутеве ка голу. Тако се на одмор отишло с тужних 0:0 на семафору, али су ирански навијачи били итекако задовољно овим резултатом.

Фото: EPA/ROBERT GHEMENT

Сличан однос према игри се наставио и у другом полувремену и таман када је деловало да ћемо поново гледати игру на један гол и јалове покушаје Шпанаца пред голом Иранаца, дочекали смо први гол у 54. минуту, који је срећно постигао Дијего Коста. Заправо, њега је само пуком срећом лопта последњег окрзнула и завршила у голу али је погодак приписан управо Кости, иако је испрва деловало да се ради о аутоголу.

Фото: EPA/SERGEY DOLZHENKO

То је био више него јасан сигнал да Иран напокон мора да се отвори и да крене у напад јер више није имао шта да брани и замало да им се то исплати само шест минута касније, када је после слободног ударца за Иран настала велика гужва у шпанском шеснаестерцу. Лопта се закопрцала у мрежи и Иранци су славили али је судија подигао руку зауставивши игру и, након консултација са колегама у ВАР студију, оправдано поништио Иранцима гол због офсајда.

Нису Иранци остали на томе и до краја утакмице су донекле они преузели иницијативу од Шпанаца који су брзо проценили да је онај један тешком муком постигнут гол итекако велики капитал који ваља сачивати. Имао је Иран две-три више него солидне прилике за изједначење, које су својом борбеношћу током меча вероватно и сасвим заслужили али нису имали среће у завршници и утакмица је завршена очекиваном али нимало лако извојеваном победом Шпанаца од 1:0.

Шпанци тако поново деле прво место у групи са Португалијом, с потпуно истим бројем бодова, истом гол разликом и нерешеним међусобним дуелом, тако да ће прва у групи бити она од ове две екипе која у последњем колу победи и постигне више голова...

Е. Д.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести