Спектакуларан дочек хрватске сребрне репрезентације са Томпсоном  

ЗАГРЕБ: Хрватска фудбалска репрезентација, која је на Светском првенству у Москви освојила вицешампионску титулу, вратила се данас у Загреб, где им је приређен спектакуларни дочек, који се, како преносе хрватски медији, не памти. 
Docek u Zagrebu/EPA/ANTONIO BAT
Фото: EPA/ANTONIO BAT

Авион са члановима репрезентације из Москве слетео је на Аеродром "Фрањо Туђман" у Загребу са закашњењем од сат времена, док их на централном градском Тргу бана Јелачића чека, према полицијским проценама, око 80.000 грађана.

На авиону Кроације ерлајнса је са обе стране трупа исписано "Браво Ватрени", а на уласку у хрватски ваздушни простор летилицу су дочекали и до слетања на аеродром пратили "мигови" Хрватског ратног ваздухопловства.

Пре слетања авион у пратњи хрватских мигова са хрватским репрезентативцима прелетео је у ниском лету загребачки Трг бана Јелачића, на аеродрому је до места заустављања прошао испод лука који су направили водени топови из ватрогасних возила, док су фудбалере на црвеном тепиху дочекале мажореткиње.

Фото: Docek u Zagrebu/EPA/ANTONIO BAT

Из авиона је први изашао најбољи хрватски фудбалер капитен репрезентације и најбољи играч на јуче завршеном Светском првенству у Русији, Лука Модрић, а иза њега председник Хрватског фудбалског савеза Давор Шукер, затим селектор Златко Далић и сви остали репрезентативци, који су се потом укрцали у отворени аутобус којим ће доћи до Трга бана Јелачића. 

Велики број грађана окупио се и дуж целе трасе којом ће се возити до центра Загреба, а за то време сав саобраћај је заустављан.

Навијачи и грађани су се на Тргу бана Јелачића почели да окупљају већ од раних јутарњих сати.

Према процеи полиције, пренела је ХИНА, око 15 сати их је смао на тргу било између 70 и 80 хиљада.

За сада није забележен ниједан инцидент, али су се грађани, како се наводи, жалили на недостатак воде за пиће, а у неколико случајева је интервенисала Хитна помоћ.

Навијачи и грађани на Тргу и дуж трасе кретања аутобуса са Ватреним наоружани су свим могуцим навијачким реквизитима, тако да, преноси хрватска агенција, из ваздуха снимци показују црвено-белу слику Трга, где је чак и спомен бану Јелачићу заогрнут с плаштом на црвено-беле коцкице, симболом хрватске шаховнице.

Иначе, према подацима Привредне коморе Хрвататске, у тој држави је за време Светског првенства у Русији потрошено 9,28 милијарди куна. 

"Потрошња у трговини на мало у односу на исто раздобље лани била је повећана, посебно на дан пред утакмице и на дан самих утакмица, у просеку између 11 и 15 посто", саопштено је из Сектора за трговину Коморе.

Одложена додела одликовања

Кабинет председнице Колинде Грабар Китаровић саопштио је да се за данас планирана додела одликовања и признања играчима хрватског тима, који су на Светском првенству у фудбалу у Москви освојили вицешампионску титулу, одлаже до даљњег. 

Уручивање државних одликовања и признања било је планирано за данас у 17,30, а до изненадног одлагања је дошло, како се наводи, из организационих разлога.

"Свечана церемонија уручивања одликовања и признања Републике Хрватске селектору, играчима и члановима стручног штаба хрватске фудбалске репрезентације и члановима делегације Хрватског фудбалског савеза, најављена за данас, 16. јула у 17,30 сати у Уреду председнице Републике из организационих разлога одлаже се до даљњег", наводи се у саопштењу и додаје да ће нови термин бити благовремено саопштен.

У отвореном аутобусу са хрватским фудбалерима и Томпсон

ЗАГРЕБ: На путу од аеродрома до центра Загреба хрватске фудбалске репрезентативце дочекало је данас по подне више десетина хиљада навијача, а у отвореном аутобусу са играчима био је и певача Марко Перковић Томпсон, који је каријеру направио на слављењу усташког покрета.

Фотографију са Томпсоном обавио је на Инстаграму фудбалер Иван Ракитић, уз поруку: "Стиго је краљ! Један једини!!! Идемо Хрватска".

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести