Србија наредне сезоне сигурно има три представника у групној фази Уефиних такмичења

Захваљујући добрим резултатима Црвене звезде и Партизана у Уефиним такмичењима, у претходних неколико година Србија ће наредне сезоне, први пут, имати бар три представника у групној фази у Европи.
1
Фото: Youtube Printscreen

За сада је сигурна само Црвена звезда у Лиги шампиона, а за остала два места бориће се Партизан, ТСЦ и Чукарички.

Као несумњиво нови-стари освајач титуле у Суперлиги, екипа из Љутице Богдана, играће директно у најквалитетнијем европском такмичењу. То ће јој донети сигурну зараду од 24.440.000 евра, док би у случају евентуалних успеха, као и од акција маркетинга, могла да стигне до 30.000.000.

Сваком учеснику ЛШ УЕФА исплаћује 15.640.000 евра. Наредне сезоне европска кућа фудбала ће сваку победу у Лиги шампиона награђивати са 2.800.000 евра, док би сваки бок доносио 900.000 европских новчаница. Уз то, Звезда је са тренутним коефицијентом 42 прва изнад црте у трећем шеширу. Како ствари стоје, црвено-бели ће задржати ту позицију, самим тим имати и бољи коефицијент од осам пројектованих клубова у Лиги шампиона за наредну сезону. Звезда би на име деоница и учинка у последњих осам година добила 8.800.000 евра. Зарада им могла да буде и већа уколико Њукасл избори пласман у највалитетније клупско такмичење, па би у том сегменту достигла скоро 10.000.000 евра. 

Велику улогу у коначном приходу нашег најтрофејнијег клуба могла би да има и маркетинг служба уколико одреди прихватлијиве цене пакета карата за Лигу шампиона. Први првом боравку у елитном друштву то се десило па је Црвена звезда и ту остварила профит од 5.000.000 евра. Дакле, мораће у Љутице Богдана да буду паметни.

Оно што је сигурно је то да ће Србија имати још два представника у групној фази Уефиних такмичења. Вицешампион има обезбеђену Лигу Европе (ЛЕ), у случају да испадне у 3. колу квалификација за ЛШ. Освајач Купа или трећепласирани на крају шампионата има обезбеђену Лигу конференције уколико у плеј-офу квалификација за ЛЕ доживи исту судину. 

Остала наша два клуба која ће играти квалификације крећу од другог, односно трећег кола квалификација за пласман у трећем по квалитету Уефино такмичење и у случају неког изненађења можда Србија буде имала још неког представника у групној фази на међународној сцени.

И. Лазаревић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести