Стојковић: Јесмо изгубили, али нисмо поражени! Ово није катастрофа

СТАРА ПАЗОВА: Селектор репрезентације Србије Драган Стојковић изјавио је данас да ће сви фудбалери који су наступали за наш национални тим на Светском првенству у Катару наставити да играју у квалификацијама за Европско првенство, које ће бити одржано 2024. године.
2
Фото: Танјуг/ Милош Миливојевић

Стојковић се данас у Спортском центру ФСС у Старој Пазови обратио јавности по повратку са Мундијала у Катару.

"Не, не, апсолутно нико није најавио повлачење из националног тима. Многи су очекивали, што се дешавало, дешавале су се сцене, непријатне ствари у свлачионици, па и до физичких обрачуна, што не приличи никоме - али, у нашем случају, тога није било. Пружио сам свима руку, честитао, идемо даље. У марту нас чека квалификације за ЕП и желимо да одведемо Србију на ЕП први пут после 24 године. Ово је иза нас, пуно проблема, али нас врло брзо чека ново", рекао је Стојковић на конференцији за новинаре.

Он је истакао да је поносан на српске репрезентативце. "Ако погледате игру и наше учешће на утакмицама, ако се рачуна 60-65 минута, мислим да бисмо били први. Нажалост, игра се 90 плус. Нисмо били на нивоу да одговоримо. Приметио сам и код других репрезентација слично, што ме је изненадило. Белгија је изгледала као издувани балон у физичком смислу. Сада је питање - да ли је могуће да они такви буду на том физичком нивоу? Али они нису мој проблем, мој проблем смо ми. Сви су дошли из такмичења, неко је тренирао, неко није. Од 60-65 минута смо падали у свежини. Параметри другачије показују, али нисмо имали ту врсту припремљености за овакав изазов какав носи СП", рекао је Стојковић. Он је подсетио да је Александар Митровић почетком новембра носио гипс.

"Носио је гипс 8-9 дана, када сам то чуо био сам још више забринут. И он у таквом стању каже могу. То је за свако поштовање. Тако је било и са Душаном Влаховићем. Хтели да признамо или не, то су наше ударне игле. Ово што су дали гол или два је ништа шта би дали да су били у топ форми. Било би много више голова. Није ово алиби, морали смо да решимо Камерун, то нема приче, нема ту физике, технике, тактике, то мора да се реши. Сами смо криви", рекао је Стојковић.

Селектор Србије наводи да су Страхиња Павловић и Милош Вељковић тражили измену на мечу против Камеруна. "Друге измене су биле планиране и то је био план. Шок за шоком. Можда и ту лежи један од разлога што смо дозволили два гола против Камеруна", додао је селектор Србије. Он је подсетио на ситуацију уочи одласка у Бахреин. "Зашто нисам био онај као у протеклих 20 месеци? Дан после одласка у Бахреин имали смо тренинг и једно 7-8 играча било је ван строја, нису могли да тренирају. То је био шок за мене, јер нисам могао тренинг да одрадимо. Знао сам да ово не ваља, да неће бити добро. Онда чекате сутрашњи дан да видите ко ће моћи, а ко неће моћи да тренира. Како да будем срећан и насмејан и да ми је свеједно. То је немогуће", истакао је Стојковић.

Селектор Србије је истакао да ништа неће да поремети атмосферу у тиму.

"Спољни фактори који су желели да дође до резултатских неуспеха су дочекали својих пет минута, да не користим теже речи. Али то неће пореметити здраву групу и оно што смо направили за ових 20 месеци. Не постоји катастрофа у спорту, нити трагедија. Али наравно на њима је да коментаришу како хоће. Мора се достојанствено све истрпети. Показали смо да Србија може да игра атрактиван фудбал, оно што народ хоће. Моји претходници су критиковани за лош фудбал, а ево сада имамо офанзиван, атрактиван фудбал. Нећу дозволити да се ово представи као катастрофа. Из овога ћемо извући поуке и бићемо јачи него што смо били. Ми смо можда могли да прођемо групу, али касније не бисмо ништа урадили. Разуме да хоће неко да представи да је све црно, али то не дам. Није црно, не бих седео овде да се осећам осрамоћено, безвредно, онако поражено. Јесмо изгубили, али нисмо поражени", рекао је Стојковић.

Фудбалска репрезентација Србије допутовала је синоћ у Београд, пошто је елиминисана на Мундијалу у Катару. Наша селекција је освојила последње место у групи Г са само једним бодом. Србија је одиграла 3:3 са Камеруном, а изгубила је од Бразила (0:2) и Швајцарске (2:3).

Два циља смо остварили, а трећи нисмо

СТАРА ПАЗОВА: Селектор фудбалске репрезентације Србије Драган Стојковић изјавио је данас да је наш национални тим направио велики успех самим пласманом на Светско првенство у Катару.Стојковић: Два циља смо остварили, а трећи нисмоСтојковић се данас у Спортском центру ФСС у Старој Пазови обратио јавности по повратку са Мундијала у Катару.

"То нисам био ја. Постоје објективни разлози због тога. Ти разлози крећу да мене брину. Негде почетком новембра, знајући ситуацију и здравствени билтен наших кључних играча. Нећу правити разлику међу играчима, али здравствено стање међу најјачим карикама је било лоше. Није требало ни да играју, али није било нормално да их не водимо на Мундијал. Они су то заслужили. Усрећили су овај народ головима и асистенцијама у квалификацијама. Из тог разлога нисам био тај, нисам могао да будем. Знао сам да ће бити тешко доћи до другог места у групи", рекао је Стојковић на конференцији за новинаре.

Селектор Србије је истакао да су сви играчи дали максимум на Мундијалу у Катару.

"Играчи су дали максимум, то говоре и неки параметри. Види се жеља, пожртвованост, све што би екипа требало да има. У неким тренуцима нисмо смели да поклањамо победу, што се тиче Камеруна. Ми смо сами криви због тога. То су ствари за анализу. Да смо били здравствено на месту, слика би била другачија. Постигли смо шест голова, то је феноменално у овом стању. Замислите да смо били здрави и спремни?", навео је Стојковић.

Он је истакао да је желео да сачува позитивну енергију у репрезентацији.

"Изјаве да смо спремни, то се говори јер странци читају. Када бисмо рекли да идемо повређени, то би негде било да је алиби. Зато смо хтели да сачувамо позитивну енергију. Надали смо се да ће фитнес стање негде да се превазиђе и да ће до почетка СП, да ће ствари доћи на своје. Али то је било немогуће. Са друге стране, знали смо, да је у тешкој групи Бразил фаворит. Они представљају другу димензију. Знали смо да ће између три остале екипе да се тражи друго место. Постоје наше грешке, ја сам неко ко реално гледа слику. Нити летим када смо сјајни на терену, нити када нисмо. Против Камеруна, поред свих проблема, имали смо победу у џепу. Вратили смо се из минуса. Да од 0:1 ментално будемо јако и преокрећемо у корист. Зашто нисмо искористили? То остаје на нама. За анализу", додао је селектор Србије.

Стојковић је одговорио и на питање да ли је размишљао да поведе неке друге играче на СП у Катар.

"Било је размишљања на ту тему, нико овде није резервисао место у тиму. По неким прогнозама, да ће бити све у реду, да ће се све учинити да будемо спремни, одлучили смо се за овај састав. Листа од 26 фудбалера се није правила у канцеларијама, није се гледао интерес некога. Листа је направљена тррезвено, хладне главе. Играчи који су изнели терет квалификација. Нико није имао примедбу, што се први пут дешава у историји нашег фудбала. Увек је било спољних фактора који утичу на листу. Ја сам неко ко има свој став и њега тешко мења. Немам грижу савести да сам се о некога огрешио, нити да сам убацио некога на нечију жељу. Велики успех смо направили, успех за који ћемо бити свесни за 10-15 година, да се нађемо на Светском првенству. Касније што се дешавало у Лиги нација", рекао је Стојковић.

Фудбалска репрезентација Србије допутовала је синоћ у Београд, пошто је елиминисана на Мундијалу у Катару. Наша селекција је освојила последње место у групи Г са само једним бодом.

Србија је одиграла 3:3 са Камеруном, а изгубила је од Бразила (0:2) и Швајцарске (2:3).

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести