ТРЕЋИ ПОРАЗ ЦРВЕНЕ ЗВЕЗДЕ У ЛИГИ ШАМПИОНА Слабо прво полувреме пресудило

Нису успели фудбалери Црвене звезде да остваре прву победу у Г групи Лиге шампиона, иако су то силно желели.
1
Фото: Дневник/А. Савановић

Разлог за то било је њихово очајно издање у првом полувремену, када су гости царевали тереном и, на основу виђеног, стекли предност од само једног гола. Кажемо само, јер имали су неколико сјајних прилика да још који пут матирају врло доброг голмана Глазера. На крају, Немци су славили с 2:1 и ситуација за нашег првака веома је компликована, не и безнадна, када је у питању његов опстанак у европској конкуренцији и на пролеће.

Изузетно нападачки кренули су гости ка голу Београђана, трудећи се да стигну до раног вођства. Њихов тренер Марко Розе поставио је изузетно високо одбрану, која је била прилично агресивна и то је Звездиним играчима стварало приличне проблеме да пренесу лопту на половину немачког тима.

Резултат свега било је испуњење намере Лајпцига, који је у 8. минуту стигао до предности. Пуно простора освојио је Ћави Симонс, којег су више гледали, него што су покушали да га зауставе, пратили Канга и Мијаиловић. Лепо се, потпуно неометан, наместио и нанишанио нападач Лајпцига и уследио је одличан ударац, који Омри Глазер није могао да заустави – 0:1.

Одговор Црвене звезде уследио је у 17. минуту, када је замало закаснио Мирко Иванић на одбијену лопту голмана Бласвича, после ударца Красоа. И даље су, међутим, конкретнији и опаснији била гости из Лајпцига, па су штопери Ђига и Драговић имали пуно посла како би зауставили њихове нападе. Уз то, Хванг и Канга никако нису успевало да консолидују игру Београђана, правили су доста грешака у предаји лопте, па се у игру Бахаровог тима увукла доза нервозе, која их је додатно ометала да пронађу преко потребни баланс.


Доминација Немаца

У првом полувремену, каже статистика, фудбалери Лајпцига шутирали су ка голу Црвене звезде чак 17 пута, док је наш тим упутио само један ударац ка вратима Бласвика. И то је био један од показатеља доминације гостију у том делу игре.


Бољи је, нема сумње, био тим из Лајпцига, чији су везни фудбалери лако решавали ситуације на средини и омогућавали гостима да прете Глазеру, попут ударца Опенде у 41. минуту, који је, након блокаде, отишао у корнер. У 45. минуту виђена је невероватна прилика за Опенду, који је добио лопту после катастрофалне грешке Родића који се оклизнуо. Тамнопути нападач кренуо је, сам-самцијат, ка Звездином голу, али је израелски чувар мреже на голу нашег првака сјајно реаговао. Ни ту нису стали гости, у надокнади времена побегао је Опенда по левој страни, пронашао на 12 метара у срцу шеснаестерца Форсберга, а овај је, срећом, шутирао поред гола.

Одмах на почетку наставка, Шериф Н'диаје, који је ушао у игру, нашао се у одличној прилици, након што га је упослио Мирко Иванић. Међутим, снажни нападач направио је потез више, а потоњи ударац Иванића изблокирала је одбрана Немаца. Ношени сјајном подршком с трибина, заиграли су Београђани боље, показујући да се не мире с резултатом. Ни гости се нису мирили с наслућеним подређеним положајем, па је у 51. минуту, после контре, Шешко погодио стативу, а минут и по после тога, Опендин ударац поново је сјајно зауставио Глазер.

Све снаге црвено-бели су усмерили ка нападу, није Лајпциг више деловао онако сигурно као у првих 45 минута, али конкретних прилика испред гола Бласвика није било. Уместо тога, виђено је неколико наговештаја опасности по гол немачког тима, које је одбрана гостију успевала да отклони. У 74. минуту колосалну шансу имао је играч Звезде који је нешто раније ушао у игру, али је Бласвик феноменално одбранио његов ударац, као и шут Н'диајеа, који је, додуше, био у офсајду. Навалили су Београђани свим силама не би ли бар изједначили резултат, често су гости и панично реаговали.

Међутим, у 77. минуту уследила је контра Лајпцига коју је сјајно материјализовао брзоноги Лоис Опенда, који је постигао и други гол за свој тим – 0:2.

Убрзо је српски првак успео да постигне гол, десило се то у 81. минуту, када је центрирао Канга, а Хенрикс није најбоље реаговао и проследио је лопту у властити гол – 1:2.

У другом минуту надокнаде сјајну шансу имао је Олајинка, али је Бласвик феноменално одбранио његов ударац. У напад је кренуо и голман Звезде Глазер, без резултата. И поред велике воље, нису Београђани успели да ураде више од тога, па су, на крају, остали покисли и тужни, баш као и њихови навијачи.

Црвена звезда-РБ Лајпциг 1:2 (0:1)

БЕОГРАД: Стадион „Рајко Митић“, гледалаца: 42.000, судија: Данијеле Орсато (Италија). Стрелци – 0:1 Симонс у 8. 0:2 – Опенда у 77. 1:2 – Хенрикс (аутогол) у 81. минуту. Жути картони: Мијаиловић, Красо, Иванић, Лучић, Олајинка (Црвена звезда), Симакан, Лукеба, Хенрикс (Лајпциг). Црвени картон: кондициони тренер Тодорић (Ц. звезда) у 20. минуту.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Глазер 7 – Мијаиловић 5,5 (од 46. Недељковић 6,5), Драговић 7, Ђига 6,5, Родић 5,5 (од 85. Катаи -) – Канга 6, Хванг 6,5 – Букари 6, Иванић 7 (од 69. Олајинка 6,5), Лучић 6 (од 89. Мијатовић -) – Красо 5 (од 46. Н'диаје 6,5).

РБ ЛАЈПЦИГ: Бласвик 7,5 – Хенрикс 6,5, Симакан 7, Лукеба 7, Раум 6,5 – Симонс 7 (од 75. Карваљо), Шлагер 7,5 (од 83. Кампл -), Хајдара 7 (од 83. Сивалд -), Форсбрег 7 (од 70. Баумгартнер 6,5) – Опенда 8, Шешко 7 (од 70. Клостерман 6,5).

А. Предојевић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести