Тренер ТСЦ-а Жарко Лазетић: У истом ритму до европског циља

БАЧКА ТОПОЛА: ТСЦ је хит суперлигашког такмичења. Одмах је уз Црвену звезду и Партизан на табели, са 11 победа и шест нерешених резултата у 19 утакмица. Успешну резултатску јесен употпунио је и пласманом у четврт-финале такмичења за национални Куп, победама против панчевачког Железничара и Лознице.
z
Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

Организационо, као парадигма модерних одговора клуба на захтеве времена у незавидним транзиционим кретањима и хроничне беспарице, руководство ТСЦ-а ништа није препустило случају. Стопут мерећи, само једном секући, сваки сегмент у раду клуба срачунат је до детаља. Пун погодак, испоставило се, био је и чин продужења уговора са шефом стручног штаба Жарком Лазетићем, који је на чело струке стигао 30. новембра 2021. године.  

-Није то била тешка одлука – присећа се Лазетић. -  Нема тренера у Србији који не би желео да ради у ТСЦ-у. Колико су желели баш мене сведочи спремност да плате обештећење Металцу у коме сам тада радио. У међувремену, уверио сам се у то што сам знао и пре доласка у Бачку Тополу: врхунске услове за рад на европском и светском нивоу, овде прати развијен висок ниво међуљудских односа, што јесте јако важно за стварање атмосфере у којој је могуће планирати резултат. Они су мене хтели, ја сам њима на два састанка, који су трајали по четири сата, изложио шта желим и како жељу да реализујем и сарадња је почела на обострано задовољство. 

Одлуком Извршног одбора ФСВ Жарко Лазетић је проглашен за најбољег тренера у Војводини у претходној години. Признање му је уручено  на Новогодишњем коктелу Савеза, средином децембра. У образложењу, уз резултате у актуелној, наведене су и његове заслуге у претходној сезони, када је улогу шефа струке прихватио после осам пораза у 18 кола. 

-Када сам долазио у клуб ТСЦ је био на позицији испод сопствене вредности – сведочи наш саговорник. -  Тада смо пласман у плеј-оф дефинисали као циљ на крају сезоне, што смо и постигли: били смо четврти у основном делу првенства, борили смо се до последњег кола за Европу, имали смо меч лопту против Војводине и изгубили. Радничком сам тада честитао, пожелео им срећу у Европи уз обећање да ћемо се вратити јачи и спремнији за борбу за врх табеле. Сада смо у доброј позицији, што нам даје за право да Европу означимо као наш циљ. Верујем да ћемо и успети у томе.

Само два пута ТСЦ је поражен у 21 мечу, рачунајући првенствене и утакмице за Куп Србије, оба пута у својој арени, против Новог Пазара 0:1 и Партизана 2:3.

Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)


Шест контрола до наставка првенства

Екипа ТСЦ-а тренираће у Бачкој Тополи до 13. јануара, за када је планиран лет у Турску, где ће да настави припреме. До одласка, одиграће две контролне утакмице, са Спартаком и Вождовцем. У Турској ће да уследе још четири меча: 15. 1. Нефчи,  19.1. Дебрецин, 22.1. Партизан и 26.1. Штурм Грац. Повратак у Бачку Тополу планиран је за 27. јануар.


-Једино бих утакмицу са Новим Пазаром оценио лошом оценом. Јесмо изгубили и од Партизана, али нисмо одиграли лоше, срећа је била на њиховој страни. Како год, ово је резултатски најуспешнија полусезона у историји ТСЦ-а. Убеђен сам да можемо да наставимо у истом ритму. Ми сваку утакмицу започињемо са победничком амбицијом. Ни на гостовањима код Црвене звезде и Партизана нисмо ишли да се бранимо, мада је свима јасно колико су они квалитетом испред свију. Ишли смо са жељом да играмо, имали смо шансе, у већем делу морали смо да се бранимо. На оба гостовања освојили смо по један бод, али је у свакој утакмици био циљ и биће и убудуће да идемо на победу. Ми нисмо желели да се размећемо изјавама уочи почетка првенства. Једино што желимо то је напредак из утакмице у утакмицу, из сезоне у сезону да будемо бољи, да играмо у Европи, да представимо вредности локалне средине, али и српског фудбала уопште.

Прелазни рок је почео. На страницама спортске штампе прште најаве о преласцима, често без покрића. За то време у ТСЦ-у више пажње поклањају могућностима да колектив што дуже одрже у идентичном саставу.   

Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

-Тренеру је увек потребан бољи играч од онога којег има. Али, ја не волим да гомилам играче, на списку је 20-ак њих, уз двојицу-тројицу омладинаца из наше школе, који могу да играју, али и да наступају за омладински тим. Клуб је и овога пута био на завидном нивоу што се тиче спремности да појачамо колектив играчима који би квалитетом, искуством и карактером побољшали састав. То су играч средине терена Милан Радин и централни бек Душан Цветиновић. Уз то, врло је важно да смо постојећи кадар успели да задржимо, упркос завидним понудама које пристижу на адресе наших играча – завршио је разговор, непосредно пре почетка тренинга на теренима велелепног центра у Бачкој Тополи тренер ТСЦ-а Жарко Лазетић.

Л. Бакмаз

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести