Тумбаковић о Норвежанима: Брину ме Едегард и Холанд

Србија ће у полуфиналу баража за Европско првенство крајем марта играти против Норвешке у Ослу, а ‘викинге’ је скаутирао селектор Љубиша Тумбаковић.
tumbakovic, fonet
Фото: FoNet

Ко мисли да ће Норвежани бити лак плен праве велику грешку, не само због чињенице да су Скандинавци домаћини, већ и да су селекција у налету са својим суперталентованим играчима попут Мартина Едегарда и Ерлинга Холанда. Управо је у разговору за ‘Мондо’, селектор Србије Љубиша Тумбаковић нахвалио новог шпица Борусије из Дортмунда.

„Ако неко за 25 минута постигне три гола у првом наступу за нови клуб, онда је јасно да се ради о вансеријском голгетеру. Пратим тог играча од тренутка када је постало извесно да ћемо са Норвежанима одмерити снаге у плеј-офу и могу кратко и јасно да констатујем – капа доле – рекао је Тумбаковић и наставио:

– Читава генеза његовог развоја од омладинске, преко младе репрезентације, до уласка у најјачу државну селекцију говори о огромном потенцијалу и невероватном таленту. Тачно је да нема много наступа за ‘А’ тим, али је играма у Салцбургу и сада у Дортмунду наговестио да ће већ у марту бити носилац игре и један од највећих адута мог колеге на клупи норвешке репрезентације. Онако на први поглед, са висином од 194 центиметра, стиче се утисак да је снажан и корпулентан играч. Са друге стране, рекао бих да је реч о идеално грађеном спортисти. Вретенасте конституције, технички и тактички на изузетно високом нивоу. Просто не верујете да неко у тим годинама поседује квалитет који га сврстава у категорију нападача врхунске класе.

Са друге стране и Србија има своје адуте, а Европа сваки викенд пише о Душану Тадићу, Александру Митровићу, Сергеју Милинковић-Савићу и Адему Љајићу.

– Сергеј игра добро, Тадић такође. Можда Душан у овом моменту и није на нивоу из прошле сезоне, али он је поставио високе стандарде и заиста је тешко одржати континуитет када људи на свакој утакмици очекују од вас да будете човек одлуке. Опет је доминантан у једној лиги која није једноставна за играње и то мора да ме радује. Има ту још момака који се намећу и на које озбиљно рачунам, али не желим да им спомињем имена, да норвешким скаутима не бих олакшао посао – рекао је Тумбаковић, а онда се осврнуо на Адема Љајића:

– Љају знам из његове прве селекције када је дошао у Партизан захваљујући Душану Трбојевићу који га је пронашао на неком селективном турниру у Србији. Увек ми је привлачио пажњу, јер је тај његов начин игре компатибилан са мојим фудбалски убеђењем. Увек сам волео такав профил играча. Драго ми је да чујем да га наступи за Србију освеже и учине још јачим, али верујте ми да ту нема неке велике тајне. Ништа специјално ми њему не радимо током репрезентативних акција, само му дамо ону слободу без које његов потенцијал и његове фудбалске карактеристике никада не би биле довољно изражене, додао је Тумбаковић.

Меч полуфинала баража за Европско првенство између Норвешке и Србије игра се 26. марта, а победник овог дуела ће се у финалу састати са бољим из двобоја Шкотске и Израела. У случају да се Србија пласира у финале била би домаћин тог меча на стадиону ‘Рајко Митић’.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести