У првој полуфиналној утакмици на Европском првенству мегдан деле Италија и Шпанија

У првој полуфиналној утакмици на Европском фудбалском првенству данас се састају две фудбалске велесиле - Италија и Шпанија, које пре почетка шампионата нису убрајане у најужи круг фаворита. 
euro
Фото: Printscreen

Обе селекције пролазе кроз смену генерација, али су ипак показали да се и даље на Апенинском и Пиринејском полуострву игра  квалитетан фудбал.Италијани су у серији од 32 утакмице без пораза(27 победа и пет ремија),а Шпанци су после почетних ремија са Шведском и Пољском заиграли много боље и после продужетке са Хрватима савладали су Швајцарце после пенал рулета и пласирали се у полуфинале.

Две репрезентације одиграле су до сада 36 међусобних сусрета, победу више имају Шпанци (12 -11). Последњи пут на Европском првнеству играли су 2012. године у финалу, када је „фурија“ просто збрисала Италијане (4:0). Била је то ера тика – така фудбала, када су Ћави, Инијеста, Рамос, Касиљас и остали харали светом.

- Никада није лако играти са Шпанцима, јер не мењају стил, играју кратким пасовима и настоје да што више имају посед лопте. Можда су нешто рањивији из прекида, али су зато опаснији из контри. Веома их поштујем, али сматрам да смо ипак у мналој предности и да смо ближи финалу - верује селектор Роберто Манћини.


Брих на центру

ЛОНДОН: Стадион Вембли, капацитет 60.000 гледалаца, судија: Феликс Брих (Немачка), почетак у 21 сат.  

ИТАЛИЈА: Донарума - Флоренци, Бонући, Кјелини, Емерсон - Барела, Жоржињо,  Верати – Кјеза, Имобиле, Инсиње.

ШПАНИЈА: Унаи Симон - Ацпилкуета, Гарсија, Лапорт, Алба - Коке, Бускетс,  Педри - Морено, Мората, Олмо (Сарабија).


Италијани неће моћи да рачунају на једног од најбољих својих фудбалера Леонарда Спинациолу, који се повредио у сусрету са Белгијом и  предстоји му дуга пауза.  

- И без Спинацоле имамо сјајан тим. Уверен сам да ћемо наставити серију победа. Играмо добро што смо потврдили и у најтежем сусрету са Белгијом. Одбрана делује изузетно компактно, а нападачи су расположени, па верујем да ћемо и сада одиграти на очекиваном нивоу - каже најискуснији у редовима “азура” Ђорђо Кјелини.

Шпанци су имали пред шампионат доста проблема са повредама, Серђо Бускетс је имао корону, па Луис Енрике није могао да уиграва линије тима.   

- Успели смо све да ставимо на своје место на време – каже Енрике. – Из меча у меч играмо све боље и сигурније. Италијани имају сјајне одбрамбене играче Кјелинија и Бонућија,а ове генерација је поред дефанзиве одлична  и у нападу. Биће то  велика и борбена утакмица, у којој ће победника одлучити можда само један гол.

Шпанци у својим  редовима немају више велих звезди, ни фудбалере Реала, али играју одлично и ефикасно и желе да наставе традицију - никада на европским првенствима нису изгубила меч у полуфиналу.  

-  Утакмице са Италијанима су увек посебни – истиче капитен Серђо Бускетс. – Има неког посебног набоја, језици су нам слични, па нема тајни на терену. Наш тим се тек формира, али квалитет је ту. Италијани су увек играли добру одбрану, сада је тако и тешко имје дати гол. Биће то свакако интересантна утакмица, а можда ће одлучивати и  и пенали.

У другом полуфиналу мегдан ће сутра поделити Енглеска и Данаска (21).     

Г. Ковач

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести