УЕФА НАПРАВИЛА ПЛАН Предстоји вруће фудбалско лето

НОВИ САД: Пандемија коронавируса као да се полако смирује у Европе, што је навело челнике УЕФА да направе план  како би се фудбалска сезона  завршила на терену.
tadic ajaks, tanjug ap
Фото: Tanjug/AP Photo/Thanašis Stavrakis

Нису све  федерације сагласне са овим планом, Белгија је већ прогласила крај сезоне, међутим, у Уефи верују да ће Белгијанци преиспитати одлуку и да ће наставити такмичења.

План је да се повратак на терен одвија у етапама и да се некилоко кола игра без присуства публике. Како сада ствари стоје, план је да се са такмичењима почне у другој половини маја и да се заврше до почетка августа. План је  да се игра убрзано, сваки трећи дан и да се после четири одигране утакмице направи мало већа пауза да би се играчи одморили. Разматра се  и опција да се дозволи уместо три чак пет измена у току меча у једном  тиму како би  се фудбалери заштитили од великих напора и повреда. У већини националних првенства остало је још да се одигра око десет кола,с тим што УЕФА највише пажње посвећује првенствима  најјачих фудбалских земаља. У Немачкој ће се, ако се план прихвати, одиграти 10 кола, у Француској и Шпанији по 11 (немају заостале мечеве), док је Италијанима остало 12 кола, плус четири заостала меча, дакле потребно им је 13 термина, што значи да би они и још неке земље играли и у августу.

Када се заврше сва првенства у којима играју екипе у Лиги шампиона и Лиги Европе почела би завршница еврокупова. Постоји могућност да се у четвртфиналним и полуфиналним мечевима  игра једна утакмица,а према садашњем плану финални меч Лиге шампиона требао би се одигра 3. августа у Истанбулу и то пред публиком.

Што се фудбала у Србији тиче , ФСС прати препоруке УЕФА и наше Владе,а према замисли челника Савеза  неће бити скраћивања такмичења,што значи да ће Суперлигаши одиграти још 11 кола(четири у регуларном делу и седам у плеј-офу), а пре наствака такмичења екипе би имале  неку врсту скраћених припрема.Наставиће се такмичења и у нижим лигама где  нема временска ограничења, па је могуће да се нека првенства заврше  после  термина која одреди УЕФА.


Суперлига ће се завршити

Потпредседник Фудбалског савеза Србије Марко Пантелић , гостујући на телевизији “Прва”,  рекао је да је реално да се Суперлига Србије заврши и то највероватније без присуства гледалца.

- Стално сам у контакту са УЕФА  и на оснуву тих разговора сматрам да ће се сва првенства завршити.  Свим клубовима у Европи остало је да одиграју неких десетак, петнаестак утакмица, што значи да би се све завршило за нешто мало више од два месеца.То значи да би се нова сезона померила у односу на планиране термине. Сада је реално да се игра без публике,а како ће се даље ситуација развијати то нико не зна – рекао је Пантелић.


Ако се ова сезона заврши према садашњим плановима намеће се питање када ће почети наредна.   Реално је почетком септембра, с тим што екипе које играју у Европи не би имале времена за припреме. Дакле, могуће је да тимови „петице“ заврше ову сезону и нову почну без паузе. У том случају  страдаће национална куп такмичења, која ће се сигурно модификовати. Нејасно је шта ће бити са квалификацијама за Лигу шампиона и Лигу Европе и каско ће се то решити.

Већ се зна да ће због настале ситуације уговори фудбалера бити аутоматски  продужени док се не заврше  национална првенства,а ФИФА разматра опцију да уведе и трећи прелазни рок у новој сезони. Када ће се публика вратити на стадионе нико се не усуђује да прогнозира, могуће  је да ће навијачи селективно долазити на стадионе,а могуће је да се ако се вирус елиминише утакмице упет играју пред пуним трибинама. Већина клубова у Немачкој тренира, играчи раде у групама, и како с теку припреме утисак је да  ће такмичење ускоро кренути. Почели су са радом и неки италијански клубови, почиње са тренинзима шпански Сосиједад у Шпанинији, у Мађарској Ференцварош и Фехервар су у пуном погону.

У сваком случају,следи нам вруће фудбалско лето.Јасно је да ће се фудбал играти и да УЕФА неће признати првенства која се не заврше. Како сада ствари стоје, ако у јуну крене фудбалска лопта она ће уследити фудбалске чаролије без летње паузе. Како ће се ко снаћи у таквој ситуацији незахвално је и нагађаати, с тим што је  најважније да се лопта опет закотрља.       

Г. Ковач

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести