УЕФА покренула истрагу због спорне прославе гола Турака у дуелу са Албанцима

Европска фудбалска унија (УЕФА) истражиће прославу гола турских репрезентативаца у победи против Албаније у утакмици у квалификацијама за Европско првенство. Они су подржали турску војску и офанзиву против Курда у Сирији.
turci
Фото: twitter.com/anadoluimages

- Нисам видео тај гест који би се сматрао провокацијом. Да ли правила забрањују позивање на политику и религију? Да, и гарантујем вам да ћемо истражити ситуацију, морам да проверим - рекао је портпарол УЕФА Филип Таунзенд, пренела је агенција Анса.

Турска је у петак у Истанбулу победила Албанију са 1:0, а њени играчи су прославили гол војничким поздравом. После утакмице на Твитер налогу репрезентације Турске објављена је фотографија играча, уз поруку да су победу посветили „храбрим војницима и осталим мученицима”.

Такође, војничким поздравом златну медаљу на Светском првенству у гимнастици прославио је и Ибрахим Чолак, а у Италији контроверзе је изазвао фудбалер Роме Џенгиз Ундер, који се сликао изводећи исти поздрав окружен турским заставама. Њега су критиковали бројни навијачи, пошто је то урадио у дресу италијанског клуба, а не државног тима.

Турска је, да подсетимо, у среду почела офанзиву на северу Сирије против курдске милиције, након што су САД повукле своје трупе са турско-сиријске границе.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести