Упуцан Здравко Мамић у Томиславграду

Саветник загребачког Динама Здравко Мамић упуцан је данас у Томиславграду.
mamic
Фото: EPA/ANTONIO BAT

До напада ватреним оружјем дошло је у засеоку Видовићи. Како Индекс.хр сазнаје, нападач је данас у преподневним сатима хицем из ватреног оружја ранио Мамића у натколеницу, након чега је побјегао. Мамић је изван животне опасности, а рану му је санирао др. Табак у Дому здравља у Томиславграду, након чега је Мамић пребачен у сплитску болницу Фируле.

На терен је одмах изашла полиција, која интензивно трага за нападачем.

Мештани заеока Видовићи наводно су видели двојицу младића како трче према шуми, неслужбено дознаје Индекс.

Мамић се недуго потом уз слику из болнице огласио на Инстаграму захваљујући се Богу што је "жив и здрав".

Мамић се након санирања ране вратио у Загреб. То је изјавио директор Дома здравља у Томиславграду Иван Багарић за Хину, подсећајући да је Мамић задобио прострелну рану натколенице, те да је изван животне опасности.

"Мамић је колима наше хитне помоћи довезен у Дом здравља с тежом телесном повредом, односно прострелном раном натколенице. Одмах смо га збринули, а након указане помоћи Мамић је одлучио својим аутомобилом, који има возача, отпутовати у Загреб", изјавио је Багарић.

Портпарол МУП-а Херцегбосанске жупаније Ивица Врдољак је потврдио да је Мамић погођен метком у ногу нешто пре поднева у месту Зидине покрај Томиславграда, у тренутку када је изашао из возила.

Напад се, како је додао, догодио одмах након што је изашао из возила.

"Он је осетио снажну бол у пределу ноге као да га је нешто опекло", рекао је Врдољак, додајући да се све догодило у засеоку Видовићима, у месту Зидинама где је Мамић данас стигао како би учествовао на миси задушници за покојног оца.

Полиција трага за непознатим починиоцима.

Хрватски "Јутарњи лист" је раније јавио да се Мамић враћао са гробља, где је даван помен његовом оцу, а да је нападач искочио из грмља и упуцао газду Динама у ногу.

Нападач је наводно био маскиран, а постоји могућност да није деловао сам.

Динамо: Напад планиран, политика одговорна

Хрватски фудбалски клуб Динамо из Загреба саопштио је да је ужаснут оружаним нападом и покушајем убиства саветника клуба Здравка Мамића у Томиславграду.

Мамић је био у приватној посети Томиславграду, где у ово време сваке године одлази поводом годишњице смрти оца. Очито је да је овај догађај био планиран, те је наставак напада на господина Здравка Мамића из 2014. године, наводи се на званичној интернет страници Динама.

Динамо додаје да, иако је застрашујуће да се овакав покушај ликвидације догађа у модерном демократском друштву, такав развој не чуди, с обзиром на линч према Мамићи који постоји већ годинама у Хрватској.

Здравку Мамићу годинама се крше људска права, не само учесталим угрожавањем његовог живота и физичким нападима на њега, него и медијским написима који распирују и потичу на мржњу. Апсолутно осуђујемо напад који је сада прерастао сваки облик нетрпељивости и мржње, који ни пре нисмо одобравали и који су надлежне институције давних дана могле спречити својим деловањем.

Из Динама подсећају да су напади на Мамића почели још пре три године на стадиону Пољуд на утакмици Хајдук - Динамо, потом испред Жупанијског суда у Сплиту када је гађан димним бомбама, баљама и флашама, као и недавно у Болу на острву Брач када је добио ударац у главу од нападача и пао у море.

Хоће ли коначно неко одговарати за угрожавање живота Здравка Мамића или ће се и овога пута радити о ремећењу јавног реда и мира с непознатим починиоцима? Хоћемо ли поновно видети изостанак сваке реакције политике, судова, медија, осуде јавности? Нажалост, бојимо се одговора на то питање. За ово што се догодило одговорни су сви: политика, појединци, друштво у целини и време је да надлежне институције коначно реагују у складу са законом и темељима правне државе, како би сви грађани били сигурни. Време је да сви заједно осудимо злочинце који се на овај начин обрачунавају са својим неистомишљеницима, закључују из загребачког клуба.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести