ВЕЧЕРАС ФИНАЛЕ ЛШ Фудбалски свет чека голеаду у Кијеву

Мало ко је очекивао да ће фудбалери Реала и трећи пут за редом играти у финалу Лиге шампиона.
t
Фото: Tanjug

Не због слабог квалитета тима, већ због чињенице да се  у историји најквалитетнијег фудбалског такмичења  на Старом континенту ретко догађало да  се један тим три пута за редом нађе у завршном мечу. Ни Ливерпул није био у кругу првих фаворита , кренуо је у такмичење некако стидљиво, да би како је надметање одмицало играо све боље и ефикасније. „Редси” су  дали чак 40 голова у Лиги шампиона. Шта је до сада било било, је, вечерас ће се у Кијеву за највреднији клупски пехар борити Реал и Ливерпул, а фудбалски свет широм планете чека голеаду.

Мадриђани су  неприкосновени у елитном европском такмичењу, у својим витринама имају чак 12 „ушатих” пехара. Ни Ливерпул није у томе лош,напротив, Кристалну салу Енфилд роуда красе шест пехара немењених победику клупског првака Старог континента. Трофејнији су само Реал (12 пехара) и Бајерн (седам). 

Ако су у финалу, ту су с разлогом, не случајно. Међутим, мислим да смо бољи и довољно квалитетни да испишемо нову страницу клупске историје. Желим да одиграм добар меч, ако је могуће да постигнем погодак, али је најважније да Реал трујумфује (Кристијано Роналдо)

Према кладионицама, Реал је у малој предности због искуства и нешто скупљег играчког кадра, међутим , вредни енглески статистичари подсећају да  Ливерпул има бољи скор у међусобним мечевима (3, 0, 2, 6:4) и да је у овогодишњем цилкусу такмичења забележио само један пораз (Рома 2:4), док су Мадриђани два пута изгубили (Тотенхем 1:3, Јувентус 1:3).

- Сматрам да су нам шансе за освајање трофеја  пођеднаке. Можда смо ми у малој прдности због искуства, што у оваквим утакмицама нема никакав значај. Одлучиће можда луцидност једног играча. Ми имао Роналда,  Ливерпул Салаха, видећемо ко ће бити успешнији. Нема дилеме да следи сјајана утакмице, надигравање два тима која играју сличнан фудбал – најавио је тренер Зинедин Зидан.     

Као дете сањао сам да играм у неком великом финалу, тај сан ми се испунио. Да ми је неко пре почетка такмичења понудио полуфинале, оберучке бих то прихватио (Мохамед Салах)   

Стратег Ливерпул Јирген Клоп истакао је да су његови играчи показали храброст током сезоне и да су намерни да у финалу Лиге шампиона остваре снове.

- Ми смо  добар тим и пуни смо жеље. Радимо на остварењу снова и надамо се да ћемо то потврдити на терену. Није било ни мало једноставно и лако бити храбар против Манчестер ситија, касније и Роме. Момци су показали да су храбри -  рекао је Клоп уочи финала. - Пласман у финале је нешто у чему смо заједно уживали, а публика је заиста била сјајна. Да нисмо психолошки јаки не бисмо били овде где смо, били смо најјачи када је било најтеже, верујем да ћемо и у финалу бити сјајни. Реал има одличан тим, али ни ми нисмо слаби.

Фото: Tanjug

Велика пажња поклоника фудбала биће усмерена на партије Кристијан Роналда у једном тиму и Мохамеда Салаха у другом. Роналда је у овом такмичењу постигао чак 15 голова, док је Салаха би стрелац десет пута, с тим што је он головима и асистенцијама решаво утакмице свог тима.

Португалски фудбалер Кристијано Роналдо рекао је да га Ливерпул подсећа на Реал Мадрид од пре неколико година.


Мажић на центру

КИЈЕВ: Олимпијски стадион , капацитет 63.000 гледалаца, суди: Милорад Мажић(Србија), помоћници:  Милован Ристић и  Далибор Ђурђевић (Србија), четврти судија: Клемент Турпан (Француска), судије иза гола: Ненад Ђокић и Данило Грујић (Србија), резервни помоћни судија: Немања Петровић (Србија). Почетак у 20.45 сати.

РЕАЛ: Навас -  Карвахал, Серхио Рамос, Варан, Марсело -  Иско,Каземиро, Модрић, Крос -  Бензема, Роналдо. 

ЛИВЕРПУЛ: Каријус – Александер Арнолд, Ловрен, Ван Дајк, Робертсон - Вијналдум, Хендерсон, Милнер - Салах, Фирмино, Мане.


- Ливерпул ме подсећа на Реал од пре неколико сезона, има три брза фудбалера у нападу, што је проблем сваком ривалу да их заустави. Ако су у финалу, ту су с разлогом, не случајно. Међутим, мислим да смо бољи и довољно квалитетни да испишемо нову страници клупске историје. Желим да одиграм добар меч, ако је могуће да постигнем погодак, али је најважније да Реал трујумфује – поручио је Роналдо.  

Најбољи играч Ливерпула Мохамед Салах је нешто скромнији, његов сан се већ остварио.

- Као дете сањао сам да играм у неком великом финалу, тај сан ми се испунио. Да ми је неко пре почетка такмичења понудио полуфинале, оберучке бих то прихватио. Реал је велики фавоит, али ни ми нисмо без шанси. Показали смо у мечевима са  Манчестер ситијем и Ромом снагу и квалитет. Ако први постигнемо гол, сигуран сам да нећемо изгубити – рекао је Салах.

Г. Ковач

Част и велика обавеза

Српска судијска тројка ће први пут у историји судити финалну утакмицу Лиге фудбалских шампиона. Додуше, Миливоје Гугуловић је 1971. године делио правду на финалном мечу тадашњег Купа шампиона у Београду између Ајакса  и Јувентуса(1:0), али никада  комплетна судијска екипа из наше земље није делила правду на тако важној утакмице. Велика је част за српски фудбал што наши арбитри суде финале најцењенијег клупског такмичења , али без сумње - очекује их велика обавеза, веома, веома тежак посао. Милиони људи  на свим меридијанима пажљиво ће пратити сваку њихову одлуку, а биће под лупом ЕФА и ФИФА пошто ће делити правду и на Мундијалу.

Наша судијска шесторка је припреме  за вечерашњи меч почела је још у уторак у Спортском центру  ФСС у Старој Пазови. Обављене су психолошку припрему, радили су детаљне анализе обе екипе, а на основу тога и ситуациони тренинзи. Проучавали су и у којим све формацијама играју обе екипе, да ли играју брже или спорије, да ли у екипи имају више високих или ниских играча, да ли су им нападачи често у офсајду, колико су им високо постављене одбране...

Пут Кијева Мажић и друштво кренули су у четвртак , јуче су на Олимпијском стадиону одрадили тренинг,а уочи утакмице имаће још један састанак и детаљну анализу са  европским  челницима.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести