ВЕЧЕРАС ВОЈВОЂАНСКИ ДЕРБИ И Воша и Спартак најављују победу

НОВИ САД: Дуго година уназад један дуел између фудбалера Војводине и Спартака није изазвао толико интересовање јавности, као што је реч о утакмици која се вечерас игра на стадиону „Карађорђе“ у Новом Саду.
д
Фото: Ј. Грлић

По неком неписаном правилу, црвено-бели из града подно Петроварадинске тврђаве били би фаворити за освајање бодова, али овог пута то и није баш тако. Једноставно, Суботичани су трећепласирани тим на табели, играју атрактиван и нападачки фудбал, желе да се надигравају без обзира на то ко им је ривал и нема никакве сумње да ће с таквом идејом истрчати и пред новосадску публику. С друге стране, Воша покушава да спаси што се још спасити може у овој сезони и зато би јој победа омогућила да и даље снива снове о Европи, ма како да такав домет у овом тренутку изгледа као леп сан.

На клупи два војвођанска суперлигаша седеће дојучерашњи најближи сарадници и стручњаци који имају ако не исте, а оно веома сличне погледе на игру. Александар Веселиновић, творац фудбалског чуда са севера Бачке, сада је главнокомандујући у Војводини, а Владимир Гаћиновић наставио је у Суботици тамо где је Веселиновић стао и није ништа мењао у усвојеној филозофији игре „плавих голубова“. То наговештава добру, занимљиву, неизвесну и обострано отворену утакмицу, сусрет у којем ће се играти за гол више. Што је, чини се, најбоља позивница навијачима обе екипе, али и свим љубитељима „најважније споредне ствари на свету“, да дођу на трибине „Карађорђа“, створе амбијент достојан војвођанског дербија и уживају у добром фудбалу.

Не памте по добру прошлу утакмицу у Новом Саду навијачи Војводине, јер су тада њихови миљеници доживели резултатску катастрофу. Спартак је победио чак са 5:0, а голове су тада постигли Ивановић и Николић (по два) и Чечарић. Иако то нико не наводи као неки аргумент, нема сумње да ће црвено-бели покушати да се реванширају вечерашњем ривалу.

- Не проналазимо мотив у том поразу, без обзира на чињеницу да нам је тих 0:5 јако тешко пало – истакао је Немања Суботић (26), који би данас могао да се појави у стартној формацији Војводине. – Такав је био сплет околности и, по мени, тако висок резултат није био реалан. Свака утакмица је, међутим, нова прича и тако ћемо ући у нови окршај са Спартаком. Жеља нам је да играмо нападачки, тако смо се и припремали и да освојимо сва три бода, јер би нам они сачували шансу да наставимо битку за излазак у Европу. Суботичани су одлична екипа, такође негују офанзивну игру и очекујем веома занимљив окршај. Верујем да ћемо се, ипак, на крају ми радовати.

Воша је током сезоне имала проблем с реализацијом, посебно на домаћем терену. Суботић дели прво место на клупској листи стрелаца, али одавно није савладао противничког голмана, још од утакмице с истим ривалом у Суботици (1:1) прошле јесени.


Суботић позива навијаче

Током сезоне, изузев у дербијима с Партизаном и Црвеном звездом, публика у Новом Саду није у значајнијем броју долазила на трибине „Карађорђа“. Вечерас ће бити прилика да се таква ситуација донекле поправи, јер се игра необично важан сусрет, пун такмичарског набоја.

- Нама је сваки навијач више на трибинама изузетно битан – сложио се Немања Суботић. – Увек је много лакше и лепше играти пред испуњеним гледалиштем и користим прилику да позовем публику да дође у већем броју и стане уз екипу Војводине. Потрудићемо се да јој се одужимо добром и нападачком игром, надам се и победом, која би нас оставила у трци за излазак на европску сцену.


- Имамо муке с ефикасношћу на „Карађорђу“ и стварањем прилика за гол – додао је Суботић. – Радимо на исправљању грешака које смо чинили и верујем да ћемо баш данас то и доказати на делу. Волео бих да се нађем у стартној постави и да се коначно поново упишем међу стрелце, али је на шефу Веселиновићу да одлучи коме ће указати поверење. Било ко од нас то да буде, не сумњам да ће уложити максимум да пружи игру на високом нивоу.

Добру фудбалску представу очекује и Миле Савковић (25), првотимац Суботичана и један од кључних играча Спартака на средини терена.

- Биће то тешка утакмица, јер су бодови жеља и Новосађана и нас – рекао је Савковић. – Желимо да наставимо трку ка европској визи, то можемо само освајајући бодове и с таквом идејом долазимо на мегдан Војводини. Наш дојучерашњи шеф Веселиновић сада је тренер противничког састава, али смо ми наставили да играмо онако како нас је он учио, отворено и нападачки и нема баш никаквог разлога да од тога одступимо. Желимо победу, исту жељу има и Војводина и очекујем одличну утакмицу, баш као и испуњене трибине и прави амбијент за игру.

Обе екипе неће моћи да рачунају на све играче, јер због акумулираних жутих картона у Воши не могу да рачунају на Николу Антића и Лазара Арсића, док у тиму Спартака неће бити капитена Дејана Керкеза. На питање за коју екипу ће неиграње важних фудбалера бити већи хендикеп, Немања Суботић је одговорио:

- Антић и Арсић су веома важни играчи за нас, тим пре што практично немамо одговарајуће решење за неиграње Антића на позицији левог бека. Арсић је такође битан у нападу и заиста ћемо бити ослабљени тиме што немају право наступа. Код њих је Керкез један од стубова одбране, па нема сумње да ће и Суботичани бити хендикепирани, али ситуација је таква и оба тренера мораће да пронађу замене за њих.

С оваквим размишљањем се сложио и Савковић, додавши:

- Тешко је мерити ко ће бити слабији, јер сваки од споменутих играча има своју вредност и важност за екипу. Керкез је за нас баш битан у дефанзиви, а тренер Гаћиновић ће, у то не сумњам, пронаћи најбоље решење када је о његовој замени реч. Што се двојца из Војводине тиче, то су одлични играчи, али ће и Новосађани пронаћи одговарајуће замене за њих.

Утакмица Војводина – Спартак игра се вечерас од 18 часова, а улазнице ће се продавати сат времена пре њеног почетка на главној благајни стадиона „Карађорђе“. Цена је 200 динара (Запад) и 100 динара (Исток и Север), с тим што ће се карте за северну трибину продавати у просторијама навијачке групе Фирма. Главни судија биће интернационалац Данило Грујић из Ниша.

А. Предојевић

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести